Rally

Enerverende eerste avond in ELE Rally; Jasper van den Heuvel leider met minimale voorsprong

Uitgegeven door Peter Vader • 25 mei 2019 08:21 • Print artikel

Vrijdagavond is de ELE Rally onder grote publieke belangstelling van start gegaan op het Kerkplein in Son. Burgemeester Gaillard gaf de deelnemers het startsein voor een avond vol spektakel en actie op de klassementsproeven in de regio Oost-Brabant: Helmond, Asten en Somerlo. Na de eerste avond gaan Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker aan de leiding met hun Ford Fiesta R5.

ELE Rally Jasper van den Heuvel Ford Fiesta R5
Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker (Ford Fiesta R5) aan de leiding na de eerste avond (foto: Dré Galiart)

Minimaal verschil
Meteen op de eerste klassementsproef Helmond werd de toon gezet door de top van de Nederlandse rallysport in hun R5-bolides. Het verschil tussen de topdrie (Bob de Jong, Jasper van den Heuvel en Jeroen Swaanen) bedroeg een te verwaarlozen 1,2 seconde. Op KP Asten werd dat verschil nog verder teruggebracht naar 0,6 seconde. Nadat KP Somerlo (20 kilometer) verreden was, werden de verschillen in de topdrie weer wat groter.

De avond werd gedomineerd door Bob de Jong en Bjorn Degandt met hun Hyundai i20 R5. Tot en met de vijfde klassementsproef was alles koek en ei, totdat op de tweede omloop van Somerlo er een probleem aan de auto werd ontdekt. “We denken aan een wiellager wat mogelijk kapot is” gaf De Jong aan bij het verlaten van parc fermé. Opvallend waren de tijden van Jeroen Swaanen en Erik de Wild in de Skoda Fabia R5. Na een warmup in de Monteberg Rally (B) liet de equipe zien waartoe ze in staat zijn. Pas op de derde klassementsproef moesten ze een gat laten en verloren ze kostbare tijd. Het verschil liep op tot 20 seconden.

Pech was er voor Erik van Loon en Harmen Scholtalbers met de Skoda Fabia R5 op KP5 (Asten), waar een deuk in de velg de equipe een mooi resultaat in weg stond. Kort voor de start van Somerlo werd de band gewisseld, wat vervolgens weer invloed had op de concentratie van Erik van Loon.

Historics
Bij de Historics Rally vonden Marcel Ludwig en Jos Huibers met hun machtige Audi A1 Quattro hun Waterloo op de vijfde klassementsproef. Ook voor hen gold dat ze tot dan toe alle klassementsproeven op hun naam gezet hadden. Of zij op zaterdag opnieuw van start gaan is nog onduidelijk. Dit geeft de leiding in handen van het Deltona Rallyteam uit Schijndel. Coureur Jef van Hooft en navigatrice Edith Gevers hebben met de Lancia Delta Integrale al een flink gat geslagen ten opzichte van de concurrentie van bijna vijf minuten op de nummers twee, de equipe Rob Kroot en Barry Janssen met een BMW 320. De derde plaats, na de eerste avond, is voor Ton Cornelissen en Jeroen van den Broek met hun prachtig geprepareerde, gele Triumph TR8.

ELE Rally 2019 Historics Triumph TR8 Ton Cornelissen Jeroen vd Broek
Een zeldzame verschijning in Nederland: de Triumph TR8 van Ton Cornelissen en Jeroen van den Broek (foto: Jeroen van Zijl)

Cross Country
In de Cross Country Rally gaan Joost Hofmans en Mark van der Spank aan de leiding met de McRae Enduro. Tweede zijn Michiel Becx en Sander van Barschot met de opvallende Mitjet Offroad en de derde plaats is vooralsnog voor Rick en Nienke Aarts met de Bowler Wildcat. Hofmans lijkt daarmee op koers voor een prolongatie van zijn titel, want ook vorig jaar was hij de snelste in de ELE Cross Country Rally.

Zaterdag, volop strijd!
Op zaterdagochtend rond 11.30u worden de auto’s weer één voor één uit het Parc Fermé bij Transportbedrijf De Rooy geloodst, waarna er service plaatsvindt. Via het Kerkplein, waar de publieke belangstelling vrijdagavond al groot was, wordt koers gezet richting de klassementsproeven in de regio Eindhoven. De eerste auto zal omstreeks 12:30u het startpodium verlaten, waarna de strijd om de snelste tijden op de klassementsproeven weer verdergaat. De strijd in de 55e ELE Rally ligt nog helemaal open, met de topdrie binnen een krappe veertien seconden van elkaar verwijderd en een topzes die binnen slechts één minuut van elkaar is verwijderd!

Topvijf 55e ELE Rally op zaterdag 25 mei 2019 09:00u :
1. Jasper van den Heuvel / Lisette Bakker, Ford Fiesta R5 – 43 minuten + 32,3 seconden
2. Bob de Jong / Bjorn Degandt, Hyundai i20 R5 – 43:37.0
3. Kevin van Deijne / Hein Verschuuren, Skoda Fabia R5 – 43:45.7
4. Jeroen Swaanen / Erik de Wild, Skoda Fabia R5 – 43:58.4
5. Erik van Loon / Harmen Scholtalbers, Skoda Fabia R5 – 44:12.2

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS