Karting • Rotax Euro

En dat is vijf! Karttalent Boaz Maximov wint alweer; weer de beste in het EK

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juni 2022 00:08 • Print artikel

VENRAY – Op Boaz Maximov lijkt dit seizoen geen maat te staan. Waar hij een week eerder nog de tweede ronde van het NK had gewonnen, was hij vorig weekeinde ook de beste tijdens de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy. De tienjarige coureur uit Steenwijk toonde zich op het circuit Val d’Argenton zeer overtuigend de beste door in de Minimax-klasse alle races te winnen, ondanks een loszittende benzineslang die hij met zijn been tegen de tank dichtdrukte. Afgelopen weekend werd hij nog in het zonnetje gezet toen hij zijn grote bokaal als vice-kampioen in het Nederlands kampioenschap Micro Max kon ophalen van vorig seizoen. In 2021 kon vanwege de corona-periode de prijsuitreiking van het NK karting geen doorgang vinden. Nu gelukkig dan wel en namen de rijders hun prijzen in ontvangst. Boaz vertelt over zijn topvorm, die hem al weken bekers bezorgt.

Boaz Maximov NK Chrono Karting

“Het jaar bevalt me goed. Ik heb nu vijf raceweekends gewonnen van de zeven die ik gereden”, blikte Boaz tevreden terug. “Tijdens de Winter Cup in Campillos werd ik derde en tijdens de BNL Kick-Off tweede.”

Kortom: zijn laagste klassering is derde, hij pakte tot dusver dus uitsluitend podiumplaatsen. En afgelopen weekeinde op de baan in Frankrijk pakte hij dus ‘gewoon’ weer de eerste plek. “Ik was er zelf heel blij mee. Ik heb ook champagne gespoten. Dat was leuk.”

Het was de eerste keer dat Boaz op het circuit reed. Dat zorgde voor een uitdagend weekeinde. “Ik vond het een moeilijke baan. En we moesten met het team weel technische problemen oplossen. De set-up was in het begin nog niet goed. Maar op de kwalificatiedag hadden we de goede set-up te pakken en toen had ik de baan inmiddels onder de knie. Tijdens de kwalificatie had ik een top-slipstream en toen pakte ik poleposition.”

Zo wist Boaz dat hij er intussen uitstekend voorstond en dat bleek ook in de heats. Hij won ze alle drie. Dat de belofte uit Overijssel ook heat drie won was razendknap en een sterk staaltje doorzettingsvermogen bovendien. “Een benzineslangetje was kort na de start losgeraakt. Na vijf ronden begon ik het dicht te drukken door mijn been tegen de benzineslang tegen de tank te duwen. Anders zou ik uitvallen. Ik heb zo zeven rondes gereden. De benzine op mijn been deed heel erg pijn. Ik stapte huilend uit mijn kart.”

De overwinning verzachtte de pijn en na zijn been schoongemaakt en behandeld te hebben kon Boaz er weer tegen. Door zijn dominantie in de heats mocht hij ook in de eerste finale op poleposition starten. De eerste won hij door vanaf P1 linea recta naar de zege te denderen. De tweede finale verliep niet heel anders.

Boaz Maximov

De rijder van het topteam van Birger Bouvin kwam nog wel even op de tweede plek te rijden, maar binnen een halve ronde had Boaz de leiding in de race herwonnen. En zo kwam hij opnieuw als winnaar over de finish.En kon hij terugblikken op een uitstekend weekeinde: de poleposition, alle vijf de races gewonnen en zijn voornaamste concurrent om de titel die een aantal punten liet liggen.

Boaz leidt het kampioenschap nu, na twee ronden, met maar liefst 35 punten. “Als ik bij de derde ronde, in Mariembourg, in beide finales de top tien haal, ben ik al Europees kampioenschap”, zei hij triomfantelijk.

Natuurlijk rekende Boaz zich niet rijk, want ook op de baan in Zuid-België zal hij alles moeten geven om de concurrentie achter zich te houden. Gelukkig kent hij de baan heel goed. Bovendien worden zijn volgende twee wedstrijden (BMC en BNL) ook op dat circuit gehouden voordat hij er de Euro Trophy-wedstrijden moet rijden. “Ik heb er al eerder gewonnen, ken de baan goed, dus ik ga er met zelfvertrouwen naartoe!”

Boaz Maximov bedankt Kobe Liekens, Birger Bouvin, zijn ouders en zijn sponsoren. Boaz Maximov wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Max Machinery en Boss Machinery.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS