Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Emotionele 1-2-zege Frikadelli ter ere van onlangs overleden Sabine Schmitz; klasse-zege Tom Coronel, podium Milan Dontje

Uitgegeven door Miguel Bosch • 6 mei 2021 16:23 • Print artikel

Frikadelli Racing heeft op passende wijze het overlijden van coureur en teameigenaar Sabine Schmitz geëerd door tijdens de derde race van het VLN Nürburgring Endurance Series (NLS)-seizoen een 1-2-zege te scoren. De #30 Porsche 991.2 GT3R van Mathieu Jaminet en Earl Bamber kwam zegevierend over de eindstreep, voor de zusterbolide van Patrick Pilet en Maxime Martin.

VLN Nürburgring-Nordschleife


De overwinning van Frikadelli Racing volgde zes weken na het overlijden van Schmitz, die samen met haar levenspartner Klaus Abbelen in de Porsches van hun gezamenlijke raceteam uitkwam.

Earl Bamber liet zich enkele ronden na de start al op kop zien. De Nieuw-Zeelander passeerde Alexander Sims in de #20 Schubert Motorsport BMW M6 GT3 die hij deelde met onder anderen de Achterhoeker Stef Dusseldorp bij het uitkomen van de eerste bocht.

In de eerste twee uur wisselden de Frikadelli Porsche van Earl Bamber en Mathieu Jaminet de leiding in de vier durende 62. Eibach ADAC ACAS Cup af met de #4 Falken Motorsports Porsche 991.2 GT3R van het Oostenrijkse duo Martin Ragginger en Klaus Bachler. De Oostenrijkers stonden op een gedurfde strategie waarmee zij al na vier ronden hun eerste pitstop maakten.

Halverwege de race stond de #31 Frikadelli Porsche van Maxime Martin en Patrick Pilet echter bovenaan. De twee Francofones hadden net als Falken een vroege eerste pitstop gemaakt, echter nog altijd twee ronden later dan de extreem vroege pitstop in ronde vier van Falken. Het had Pilet en Martin de overwinning moeten brengen, ware het niet dat een stop-and-go-straf voor inhalen onder geel het team meer dan 30 seconden straf kostte.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Omdat Falken met nog een uur te gaan voor de laatste pitstop binnenkwam en regeltechnisch langer over de pitstop moest doen en ook de #31 Frikadelli Porsche eerder moest stoppen en door de straf geen voordeel meer kon halen uit de voorsprong die ze anders hadden gehad, kon Jaminet met 40 minuten te gaan met een veilige marge de leiding behouden na de laatste pitstop van de #30 Frikadelli Porsche. Hij kon zo de overwinning met een voorsprong van tien seconden op Martin binnenslepen.

Falken Motorsports eindigde de race als derde en had het geluk dat Jaminet niet de 29ste ronde inging. De Fransman kwam hier 19 seconden voor te kort, een vertraging veroorzaakt door een Code 60-zone op Döttinger Höhe, waardoor slechts 28 ronden werden afgelegd en Falken niet een noodzakelijke splash-and-dash-pitstop moest maken.

Het Porsche-feest werd compleet gemaakt door Lars Kern en Michael Christensen die de #911 Manthey Racing Porsche 991.2 GT3R als vierde klasseerden.

Nick Catsburg werd met co-piloten John Edwards en Nick Yelloly vijfde in de #99 Rowe Racing BMW M6 GT3. De Barnevelder kende een sterke beginfase waarin hij Earl Bamber kon volgen, maar zijn team verloor in de daaropvolgende stints de aansluiting met de leiders.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Ondanks pole position en een sterke openingsfase werd de Schubert Motorsport BMW M6 GT3 van Stef Dusseldorp en teamgenoten Alexander Sims, Jesse Krohn en Jens Klingmann slechts als elfde geklasseerd.

Milan Dontje zag de #40 Car Collection Motorsport Audi R8 LMS GT3 die hij deelde met Klaus Koch en Jörg Viebahn als 26ste over de eindstreep komen, maar belangrijker, plaats twee in de SP9/GT3 Pro-Am-klasse pakken.

Beste van de niet-GT3-Nederlanders was Marco van Ramshorst, die wederom samen met Peter Bonk uitkwam, deze keer in een Porsche 911 GT3 Cup Gen.II van Peter Bonk’s PB Per4mance. Hij werd tweede in de gecombineerde SP5+SP6+SP7-klasse en 46ste algemeen.

Tom Coronel zegevierde in de SP3T-klasse (50ste algemeen) waarin hij met zijn teamgenoten in de #333 Max Kruse Racing Volkswagen Golf GTI TCR de #10 zusterauto van zich afhield.

Jan Jaap van Roon stond in de Porsche Cayman GT4 Trophy aan de start met een G-Tech Competition en werd dertiende in Cup 3 en 77ste algemeen.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Chris Rothoff kon zijn knappe vierde plaats in de V4-categorie van twee weken geleden geen passend vervolg geven. Door technische problemen en een tweemaal door rode vlaggen onderbroken kwalificatie kende de #757 Korte Motorsport BMW BMW 325i een moeizame zaterdagochtend. Het werd er in de race niet beter op: Na twaalf ronden was de race voorbij nadat de auto met Rothoff’s teamgenoot achter het stuur zwaar beschadigd raakte bij een botsing met een andere auto.

Niels Langeveld en Paul Harkema moesten de strijd al na twee ronden staken in de Black Falcon Team Textar Porsche 911 GT3 Cup MR.

Aankomend weekend staat de kwalificatierace voor de 24 Uur van de Nürburgring op de planning als opwarmertje voor de ADAC Total 24h Race op 3-6 juni. Het NLS-kampioenschap gaat op 26 juni weer verder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS