Karting • Karting Diversen

Emilien Allart na karting succesvol in RACB X Cross Car Belgium Junior: "Dit overtreft mijn stoutste dromen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 september 2021 01:25 • Print artikel

Dankzij vier zeges in evenveel meetings, staat Emilien Allart op kop in de Junior-klasse van de RACB X Cross Car Belgium. Met een geweldige stijl die doet terugdenken aan die van zijn vader Benoît, weet de jonge kerel van amper 13 jaar uit Marche-en-Famenne te verbazen, zowel met zijn stuurmanskunsten als met zijn passie voor de autosport.

Emilien Allart

Zo vader, zo zoon. Zo kunnen we de Allart-clan het beste omschrijven. In de familie uit Marche-en-Famenne lijkt er al enkele generaties benzine door de aderen te stromen! Benoît Allart, zoon van voormalig garagehouder Daniel die goed gekend is in de regio, verdiende zijn strepen in de karting en vervolgens de eenzitterij om zich begin de jaren 2000 te ontpoppen tot een van de grote Belgische beloften op weg naar de Formule 1. Nadien troffen we “FastBen” aan bij rally’s, waarbij hij in 2017 de Spa Rally won met een Skoda Fabia R5 en tevens meerdere regionale wedstrijden op zijn naam schreef.

En nu is er dus een nieuwe telg in deze dynastie van autosportliefhebbers: Emilien! De 13-jarige zoon van Benoît gooit nu reeds hoge ogen. Nadat hij van kinds af aan zijn kunnen perfectioneerde in karting, overvleugelt “FastEmilien” de concurrentie in de Junior-klasse van de RACB X Cross Car Belgium. Met de helft van het seizoen achter de rug, kan de jonge coureur uit Marche-en-Famenne bogen op een volle puntenbuit met zeges in de vier eerste afspraken van het seizoen! “Dit overtreft mijn stoutste dromen”, lacht Emilien. “De Junior-klasse is perfect om je eerste stappen te zetten. Het niveau ligt erg hoog en er wordt een felle strijd geleverd. Ik ben des te trotser dat ik de eerste vier wedstrijden op mijn naam heb geschreven omdat ik de jongste rijder uit het startveld ben. Trouwens, zelfs op het hoogste schavotje ben ik nog steeds een kop kleiner dan de rest”, lacht hij.

De Junior-klasse werd opgericht in 2019 en berust op hetzelfde wedstrijdformat als dat van de “grote jongens” met elke meeting meerdere kwalificatieheats, een halve finale (afhankelijk van het aantal deelnemers) en een finale. Dat biedt Emilien meteen een extra doel: “Naast het feit dat ik de drie races die dit jaar nog op het programma staan wil winnen, zou ik graag eens een perfect weekend beleven door alle kwalificaties en de finale te winnen. Tot dusver won ik altijd twee manches op drie en de finale. Dat is op zich al zeer goed, maar het kriebelt echt om een “hattrick” te scoren.”

Na vier wedstrijden buiten onze landsgrenzen op de pistes van Valkenswaard (Nederland) en Estering (Duitsland), krijgt Emilien de kans om te schitteren op eigen bodem met eerst twee wedstrijden in Mettet (20 en 21 november) en vervolgens in Spa-Francorchamps (4-5 december). “Ik kan niet wachten om in actie te komen in Mettet, dat ik al een beetje ken aangezien ik er veel gereden heb op mijn simulator. Vervolgens de Raidillon in Spa bedwingen, dat wordt ook een magisch moment.”

Twee afspraken waar Emilien zal kunnen rekenen op de aanwezigheid van zijn fans… en die zijn reeds met velen! “Naast plezier maken aan het stuur van mijn kartcross Squal Car met ca. 80 pk, amuseer ik me eveneens achter mijn computer”, vertelt de beloftevolle rijder. “Ik heb namelijk mijn eigen YouTube-kanaal op poten gezet en ik ben eveneens actief op Facebook en Instagram. Mijn video’s maak ik helemaal zelf, zowel de opname als de montage. Mijn ouders bekijken ze en adviseren me om het een of het andere te wijzigen en vervolgens publiceer ik ze. Het is enorm leuk, maar ook heel belangrijk. Gewoon goed kunnen sturen volstaat tegenwoordig niet meer. Je moet ook je imago verzorgen en tonen dat je een sponsor meer return kan bieden dan gewoon een sticker op een wagen.”

Zo begeesterend hij voor de camera is, zo begaafd is hij achter het stuur. Dat leverde hem een achterban op van enkele duizenden volgers en daardoor beleeft hij op zijn jonge leeftijd al buitengewone avonturen. “Dankzij mijn video’s heb ik afgelopen zomer reeds mogen plaatsnemen in een Formule 4-eenzitter”, legt Allart uit die eerder ook al het stuur nam van zeer uiteenlopende machines als een Audi R8 V10+, een Subaru Impreza GT, een Renault Clio Gr. A, een VW Fun Cup en een Mazda MX5 Cup.

Emilien Allart F4

Deze clevere jongeman, die zijn studies in het Nederlands volgt, kan onder andere teren op de ervaring uit zijn familie, en dat geldt voor de beide zijden van de medaille. “Mijn ultieme droom is om ooit de 24 Uur van Le Mans te rijden”, erkent hij. “Maar zoals de ervaring van mijn vader me leert, is de autosport een wereld waar er velen dromen koesteren, maar weinigen die dromen echt in vervulling zien gaan. En op dit ogenblik is er geen sprake om mijn school op te offeren om te kunnen gaan racen. Autosport is mijn passie, wat mij elke dag opnieuw drijft. Ik beleef het ten volle en we zien wel waar dat me brengt!

Afspraak in Mettet eind november en vervolgens in Spa-Francorchamps begin december om mee de passie van “FastEmilien” te beleven en, misschien, zijn allereerste Belgische titel te vieren!

Volg het avontuur van Emilien Allart op de sociale media:

YouTube: youtube.com/channel/UCydsR94Ttmum1MWoF3Z1ctQ

Facebook: facebook.com/fastemilien

Instagram: instagram.com/allartemilien_official/

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS