DTM

Eindelijk weer fans op het circuit: gaat Robin Frijns voor de toeschouwers in Assen zijn eerste DTM overwinning behalen?

Uitgegeven door Peter Vader • 4 september 2020 05:55 • Print artikel

Een stukje normaliteit keert terug met het publiek: tijdens de vierde ronde van het DTM-seizoen komend weekend in Assen (4 - 6 september), nemen toeschouwers voor het eerst plaats op de tribunes. Het is het einde van de "eenzaamheid", zoals Audi-fabrieksrijder Robin Frijns het omschrijft. Na vier polepositions in zes races van het seizoen 2020 mikt Frijns op zijn langverwachte eerste DTM-overwinning in zijn thuisland. Assen is de start van een intensieve fase van de Duitse toerwagenraceserie, met drie races in drie opeenvolgende weekenden. Na Assen gaat het rechtstreeks naar de Nürburgring in de Eifel, waar eerst punten worden gereden op het Grand Prix-parcours (11-13 september) en vervolgens op de sprintbaan (18-20 september). Dit betekent dat binnen zestien dagen een derde deel van het seizoen op het programma staat. Wanneer races nummer 7 en 8 van het seizoen 2020 worden gehouden op zaterdag en zondag vanaf 13:30 uur, kunnen de voorwaarden voor spannende autosportactie nauwelijks beter zijn.

DTM Assen 2020
Audi versus BMW

Titelverdediger René Rast (GER) won tenslotte de derde race van het seizoen op de Lausitzring met slechts 0,089 seconden voorsprong op kampioenschapsleider en Audi-collega Nico Müller (SUI). Geen race in de lange DTM-geschiedenis had een dergelijke close-finish. En in de zesde race van het seizoen maakte BMW een einde aan Audi's zegereeks van meer dan een jaar, met een een-tweetje voor Lucas Auer (AUT) en Timo Glock (GER).

DTM Assen 2020 Glock Auer
Timo Glock (BMW) voor Lucas Auer (BMW)

DTM keert terug na zijn première in 2019!
Assen, beroemd om zijn motorraces, vierde in juli 2019 een overal opgevallen en vooral erg gewaardeerde DTM-première. Tegen een geweldige achtergrond en de langste tribune van Europa, streden Audi en BMW tegen elkaar en bereikten ze in Assen een gelijkspel. Een jaar geleden won Marco Wittmann (GER) de zaterdagrace voor BMW voor het Audi-duo Müller en Rast, terwijl Audi-man Mike Rockenfeller (GER) zegevierde voor Wittmann en Müller in de race op zondag. Vorig jaar zette de Oostenrijker Philipp Eng (BMW) het eerste DTM-ronderecord neer met een tijd van 1.27.638 minuten op het 4.542 kilometer lange circuit ten zuiden van Groningen en zo'n 40 kilometer van de grens met Duitsland. Komend weekend moeten we dit record overtreffen. Nico Müller, die maandag na de Lausitzring-race (24 augustus) voor het eerst vader werd, reist met een goed gevuld kampioenschapsaccount van 133 punten naar Nederland. De nummer twee van 2019 staat momenteel 36 punten voor op tweevoudig DTM-kampioen Rast (97). Ook Frijns is met 92 punten op ramkoers. Met 52 punten staat ex-Formule 1-coureur Glock op de vierde plaats, als beste van het BMW-team.

DTM Assen 2020 Robin Frijns
Gaat Robin Frijns na vier polepositions bij zijn thuisrace in Assen zijn eerste DTM overwinning behalen?

Robin Frijns: thuiswedstrijd voor de beste qualifier van 2020
De focus ligt vooral op Robin Frijns. Vier polepositions leverden hem al de bijnaam “The Machine” op onder de coureurs, maar nog geen overwinning. Voor de 29-jarige Maastrichtenaar, die tot nu toe vier keer op het podium stond, zou een thuisoverwinning voor het oog van zijn eigen landgenoten, het ultieme gevoel zijn. De voormalige Formule 1-testcoureur wacht al 44 races op zijn eerste DTM-triomf. Het autosportenthousiaste Nederlandse publiek wachtte nog langer op een DTM-overwinning van een coureur uit eigen gelederen. Christijan Albers won voor het laatst een DTM-race op 2 mei 2004, destijds in Estoril in Portugal.

DTM Assen 2020 Robin Frijns actie
Robin Frijns onderweg met Audi

Strategie: focus op banden en pitstops
Het "TT-Circuit Assen" is een spectaculaire racebaan, gekenmerkt door snelle en middelhoge bochten. De DTM-coureurs weten van vorig jaar dat de banden extreem zwaar worden belast op dit veeleisende circuit, vergelijkbaar met de seizoensopener in Spa-Francorchamps (BEL). Ook al hebben de coureurs en teams nu meer ervaring met de standaardbanden van Hankook, een zorgvuldige omgang met het “zwarte goud” zal ook in Assen belangrijk zijn. Sommige coureurs vragen zich nu al af of het bij één verplichte pitstop blijft of dat een tweede bandenwissel een voordeel zou kunnen zijn. Dat zou ook een mogelijk element van spanning aan de races zou toevoegen.

DTM Assen 2020 Robert Kubica
Robert Kubica (BMW)

Veel fans voor Robert Kubica
Robert Kubica vertrouwt ook op een stevige schare fans uit Polen, die allemaal woonachtig zijn in Assen. De oud-Formule 1-coureur vindt het nog steeds moeilijk om over te stappen naar de DTM, zoals veel andere Grand Prix-collega’s voor hem. Tot dusver is het beter gegaan met de drie Audi-rijders van het Belgische WRT-team dan met BMW-coureur Kubica. Vooral Ferdinand Habsburg trok de aandacht met een vierde plaats op de grid en een zesde plaats in de race. Zoals de meeste DTM-rijders, heeft de 23-jarige Oostenrijker goede herinneringen aan de DTM-première een jaar geleden, aan de enthousiaste fans en ook aan de gemeenschap van Assen zelf. Habsburg herinnerde zich het meeste een voorval tijdens een humoristische online persconferentie voor het raceweekend met "Hagelslag". Robin Frijns beloofde prompt hem het klassieke Hollandse beleg op een broodje te brengen, waarop Habsburg 'dreigde' om hem daarvoor met een kus te bedanken.

DTM Assen 2020 Ferdinand Habsburg
Ferdinand Habsburg (WRT-Audi)

Geen adempauze: acht DTM-coureurs naar de Nürburgring
In het uiterst compacte seizoen met negen races vormt september het tweede en derde deel van het kampioenschap. Voor coureurs en teams betekent de komende kalender een extreem intensieve tijd met verkorte voorbereidingsintervallen voor de toerwagens tot 640 pk, veelal ver weg van de thuiswerkplaats. Terwijl Rast, Müller en Frijns nog zes Formule E-races tussen Spa en Lausitzring hadden gereden, stond de helft van het DTM-veld tussen Lausitzring en Assen zichzelf geen weekend toe om te rusten. Het Audi-kwartet Frijns, Müller, Rockenfeller en Jamie Green (GBR) en de BMW-coureurs Eng, Wittmann, Auer en Sheldon van der Linde (RSA) reden in GT3-sportwagens in de zes uur durende race op de Nürburgring-Nordschleife Inzet. Als tweede in het veld met 160 wagens was Frijns de beste DTM-vertegenwoordiger. Een goed voorteken voor Assen!

Na Assen worden ze allemaal in september nog drie weken in de Eifel gelegerd, want na twee DTM-races van 11-13 september en vervolgens op de sprintbaan van 18-20 september, zullen daar de DTM-sterren van 24 tot en met 27 september aanwezig zijn voor de 24-uursklassieker in de “Groene Hel”.

DTM Assen 2020 Audi weer voorop

Terugkeer van emoties met voor het eerst toeschouwers erbij
De vierde ronde van het DTM-seizoen is een heel bijzondere gebeurtenis, omdat er voor het eerst weer toeschouwers worden toegelaten op de tribunes, zij het slechts in beperkte aantallen (tickets zijn tot zondag 12.00 uur verkrijgbaar voor 49 euro in de DTM-ticketshop tickets.dtm. com of via de DTM-tickethotline +49 1806386386). Het gaat om veel meer dan alleen de aanwezigheid van een publiek. Met vlaggen, spandoeken, trommels en trompetten creëren de fans op de tribunes in ieder geval gedeeltelijk de kleurrijke en sfeervolle sfeer die altijd de DTM heeft gevormd vóór de coronapandemie. De toeschouwers krijgen niet alleen de DTM aangeboden, maar ook de Belcar Endurance Series, de Touring Car Classics, de Supercar Challenge en de Mazda MX-5 Cup, in totaal vijf maar liefst vijf raceseries.

DTM Assen 2020 rear

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS