Formule 1

Einde van de zegereeks van Red Bull en Verstappen: "En dat is waar Lewis briljant in is"

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 juli 2021 17:09 • Print artikel

In Silverstone kwam de reeks van vijf opeenvolgende overwinningen voor Red Bull tot een einde. Volgens Damon Hill kan de Grand Prix van Engeland zomaar het kantelpunt zijn in het titelgevecht van 2021. Het was de eerste overwinning voor Lewis Hamilton en Mercedes sinds Spanje. Volgens de Brit heeft het F1-team van de energiedrankenfabrikant wat om over na te denken, nu Mercedes zich verbeterd lijkt te hebben.

Lewis Hamilton logo Mercedes

“Het lag op de loer dat Red Bull van Mercedes dreigde weg te lopen, maar dat is nou eenmaal wat er kan gebeuren in de sport”, aldus de voormalig F1-coureur in de F1 Nation-podcast. “Ik herinner mij de krantenkoppen die in 1994 over Imola gingen, waarin stond dat Senna nu moet stoppen met ‘aanrotzooien’, hij moest dit winnen! Dit is een race die maakt of breekt. Dat zijn kritieke punten in het kampioenschap en ik denk dat Silverstone een kritiek punt was voor Lewis en Mercedes. Het punt is dat ze voor de dag kwamen met een paar goede, kleine aanpassingen aan de auto.”

“Net toen we gedacht hadden dat ze gestopt waren met ontwikkelen, hadden ze nog wat kleine extra aanpassingen gedaan, die net genoeg downforce aan de auto leek te geven. Wat betekende dat ze met minder vleugel konden rijden, waardoor de auto van Lewis veel sneller was in een rechte lijn. Niet veel, drie kilometer, maar snel genoeg. Dat maakte ze veel competitiever. Ik denk dat Red Bull daardoor verrast was.”

Volgens Hill waren het de upgrades die Red Bull van een zesde opeenvolgende overwinning afhield en die de prestaties van Hamilton alleen maar vergrootten. Ze waren de beslissende factor.

Lewis_Hamilton_thanks_Mercedes-AMG_Petronas_Motorsport

“Uiteindelijk won Mercedes door Lewis”, aldus de voormalig Williams-coureur. “Lewis gaf ze een overwinning, hij paste de juiste aanpak toe. Een ding waar Lewis briljant in is, is het spelen in de kleine zone tussen het ‘over de grens gaan’ en ‘niet agressief genoeg zijn’. Hij lijkt dat spelletje tot in de perfectie te beheersen. Ik heb hem nog nooit wat onsportiefs zien doen in een race. Dat is zo dichtbij als je kunt komen, tot iets waarvan je kan zeggen ‘dat was wat over de top’. Maar dat was het niet, omdat hij het moest doen. Hij moest agressief zijn. Er is altijd een kans op een ongeluk, maar het had evenveel zijn fout geweest als die van Max. En dat is waar Lewis briljant in is: dit soort dingen beoordelen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS