Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Eerste punten voor Tijmen van der Helm bij debuut in Toyota Racing Series: "Tempo was goed"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 3 februari 2020 07:12 • Print artikel

Hampton Downs (Nieuw-Zeeland) – Team NL-rijder Tijmen van der Helm heeft bij zijn debuut in de Toyota Racing Series zijn eerste punten gescoord. Tijdens de trainingen in de aanloop naar de drie races was de net 16 jaar geworden Nederlander in Hampton Downs goed voor in het veld te vinden. De kwalificaties verliepen na aanpassingen aan de auto echter minder voortvarend waarna de voor Kiwi Motorsport uitkomende Van der Helm door tijdstraffen in de eerste twee wedstrijden ver terugviel. In de derde wedstrijd moest de TeamNL-rijder vanuit de pits starten, vocht opnieuw een fraaie strijd uit en passeerde uiteindelijk als elfde de finish.

Tijmen van der Helm

TeamNL-rijder Tijmen van der Helm maakte in 2019 zijn debuut in de autorensport, scoorde daarbij in het Spaans Formule 4 kampioenschap diverse podiumposities en legde uiteindelijk beslag op de vierde plaats in de eindstand van deze titelstrijd. Om goed voorbereid aan het Europese seizoen te beginnen, heeft Van der Helm zijn oog laten vallen op de Castrol Toyota Racing Series, een Nieuw-Zeelands kampioenschap dat wordt verreden op uiterst uitdagende circuits en waarin gebruik wordt gemaakt van een Tatuus-chassis met een 270pk sterke Toyota 2.0 liter turbomotor. De serie omvat vijf ronden met per weekend drie races en daarnaast ook nog eens twee kwalificaties, drie vrije trainingen en twee testsessies. In korte tijd kan daarmee veel ervaring worden opgedaan en dat is dan ook een van de redenen dat racetalenten vanuit de hele wereld in januari en februari naar Nieuw-Zeeland reizen om aan deze sterk bezette serie mee te doen. De minimaal vereiste leeftijd voor deelname is echter 16 jaar, een leeftijd die Van der Helm pas vorige week bereikte. De inwoner van het Zuid-Hollandse Den Hoorn moest derhalve bij de eerste twee ronden van het kampioenschap vanaf de zijlijn toekijken.

Tijmen van der Helm

Dit weekend was het dan zover en mocht Van der Helm op Hampton Downs Motorsport Park zijn debuut maken in de Toyota Racing Series. Omdat de concurrentie er al vele racekilometers op had zitten en de Nederlander pas één keer met zijn auto had kunnen rijden, waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Tijdens de test- en trainingssessies zat Van der Helm er met een tweede en vijfde tijd, en posities in het middenveld, echter verrassend goed bij. Na wat aanpassingen aan de afstelling van de auto ging het in de eerste kwalificatie een stuk minder en moest de TeamNL-rijder, ondanks een achterstand van slechts 0,7 seconden op de poleposition, genoegen nemen met een 18de plaats. In de eerste race kreeg Van der Helm vervolgens wegens het raken van een tegenstander een tijdstraf van dertig seconden opgelegd en viel daardoor terug naar plek 17. In de tweede kwalificatie en daaropvolgende race kon de Nederlander de strijd met de concurrentie goed aangaan, maar leverde een lichte touche bij het uitremmen van een tegenstander een tijdstraf van vijf seconden en opnieuw een 17de plaats op. De afsluitende derde wedstrijd kende een hectisch verloop. Gestart vanuit de pitstraat wist Van der Helm goed uit de problemen te blijven en legde beslag op de elfde plaats. “In de trainingen ging het lekker. De veranderingen aan de afstelling pakten echter niet goed uit, waarbij ik ook nog een probleem had met een bougie. De twee straffen waren naar mijn mening wel wat erg zwaar. In race twee en drie was het tempo weer goed en dat geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijden”, blikte Van der Helm op zijn debuut in deze competitieve klasse terug.

Tijmen van der Helm

De vierde ronde van de Toyota Racing Series staat voor volgend weekend op het programma, dan is Pukekohe Park Raceway het strijdtoneel voor de jonge talenten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS