Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Eerste Nordschleife-zege voor Müller en Eriksson in NLS 6-uursrace; Yelmer Buurman P5 bij Lamborghini-debuut

Uitgegeven door Miguel Bosch • 14 juli 2022 08:01 • Print artikel

Falken Motorsports-coureurs Sven Müller en Joel Eriksson hebben in de Rowe 6h ADAC Ruhr-Pokal-Rennen hun eerste VLN Nürburgring Endurance Series (NLS)-race gewonnen. Het duo in de #3 Porsche 991.2 GT3R had de hele dag de snelheid, maar het werd hen nog gemakkelijker gemaakte toen na twee uur racen de drie leiders crashten.

VLN Nürburgring-Nordschleife


De eerste twee uur op de Nürburgring-Nordschleife zag de #11 Schitzelalm Racing Mercedes-AMG GT3 van Philip Ellis en later Miklas Born aan de leiding gaan. DTM-coureur Ellis pakte met een gewaagde inhaalactie op polesitter Ben Tuck in de #34 Walkenhorst Motorsport BMW M4 GT3 bij de start de leiding, door zijn Mercedes tussen de BMW en de muur te wringen. Sven Müller, begonnen vanaf plaats acht op de grid, had na enkele ronden al de tweede plaats in handen, maar door een latere eerste pitstop stuurde zijn teamgenoot Joel Eriksson de auto in vijfde positie weer terug de baan op.

De race kreeg een onverwachte wending toen in het derde uur een auto in Adenauer Forst spinde en de voorkant eraf reed en toch weer verder reed. Niet wetend van de grote plas koelvloeistof in de bocht, arriveerden de leiders in de technische rechts-links-rechts-combinatie en vlogen één voor één de vangrail in. Het betekende het einde van de race voor Born in de leidende Schnitzelalm-Mercedes en de #16 Scherer Sport Team Phoenix-Audi R8 LMS GT4 van Kim-Luis Schramm. Een geforceerde reset van de #34 Walkenhorst BMW leverde bijna een minuut tijdverlies op voor Andy Soucek. Ook de Landgraf Motorsport Mercedes-AMG GT3 van Julien Apothéloz vloog van de baan, maar kon zonder grote vertraging en met minimale schade zijn weg vervolgen en voor één ronde de leiding overnemen. Zich bewust van het rappe tempo waarmee Müller onderweg was, liet de jonge Zwitser de Porsche zonder enige vorm van tegenstand passeren.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Vanaf dat moment groeide de voorsprong van de Falken-Porsche alleen maar. De #4 zusterauto meldde zich ook nog enige tijd op de tweede positie, maar een lekke band weerhield de rijderscombinatie van Alessio Picariello en Falken-debutant Tim Heinemann – die in vorige races indruk maakte door zich met een KTM X-Bow GT2 tussen de GT3s te mengen – ervan om Falken een 1-2-zege te schenken.

Zo bracht Sven Müller zijn bolide na 43 rondjes met een voorsprong van 1 minuut 14 seconden over de eindstreep en maakte daarmee een einde aan zijn zeven jaar lange zoektocht naar zijn eerste GT3-overwinning op de Nürburgring, terwijl Joel Eriksson juist in zijn allereerste GT3-wedstrijd zegevierde.

De strijd om de tweede plaats ging urenlang tussen de #5 Scherer Sport Team Phoenix-Audi R8 LMS GT3 van Frank Stippler en Vincent Kolb, en #34 Walkenhorst Motorsport-BMW M4 GT3 van Ben Tuck, Christian Krognes en Andy Soucek. Ondanks de op het eerste oog harde klap in de barrière - halverwege de race - had de BMW geen serieuze schade opgelopen en bleef het trio om de prijzen strijden. Pas in de voorlaatste ronde, nadat Krognes en Stippler in de afgelopen twee uren enkele keren van plaats hadden gewisseld, werd de strijd in het voordeel van Phoenix Racing beslecht, toen Krognes spinde en genoegen moest nemen met de derde plaats op het podium.

VLN Nürburgring-Nordschleife


De uitstekende race van Landgraf-duo Julien Apothéloz, Luca-Sandro Trefz en Patrick Assenheimer werd beloond met een knappe vierde plaats, een kleine 20 seconden vóór de #7 Konrad Motorsport-Lamborghini Huracán GT3. Die laatste was het Lamborghini-debuut van Yelmer Buurman. De Nederlander was op het laatste moment gevraagd om in te vallen voor de afwezige Axcil Jefferies en liet direct zien net zo goed met de Italiaanse bolide overweg te kunnen als met een Mercedes-AMG GT3. Samen met teamgenoten Michele Di Martino en Maximilian Hackländer versloeg de Gelderlander de #6 Haupt Racing Team Mercedes-AMG GT3 van DTM-coureurs Lucas Auer en Arjun Maini en GT World Challenge Europe-piloot Jordan Love.

Behalve Buurman kwamen er nog meer Nederlanders aan de start: Jan Jaap van Roon uit Amsterdam eindigde als 30ste algemeen en achtste in de Porsche Cayman Trophy, stadsgenoot Daan Pijl won de BMW M240i-klasse met een 42ste plek algemeen en ook Drentenaar Roelof Bruins kon met plaats één in de VT2-FWD-categorie en 66ste algemeen een overwinning vieren. Paul Harkema, eveneens uit Amsterdam, viel uit.

Na de zomerstop vindt van 9 tot 11 september de première van de 12 Uur van de Nürburgring plaats.

VLN Nürburgring-Nordschleife

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS