Karting • Chrono

Eerste NK-overwinning voor Thomas van Vliet: “Dat ik nu een grote beker heb gewonnen geeft een fijn gevoel"

Uitgegeven door Bart • 7 april 2022 17:32 • Print artikel

Eindhoven – Thomas van Vliet is het NK-seizoen in de Mini Junioren TM 60cc uitstekend begonnen. Op de kartbaan van de Landsard in Eindhoven was de 12-jarige karter uit Houten zondag de sterkste in een veld van 32 deelnemers. De samenwerking met zijn nieuwe coach/monteur Ayrton Walczak wierp al direct in het eerste NK-weekend zijn vruchten af. Het was voor Thomas zijn eerste overwinning in het NK, al was hij vorig jaar al wel een keer beste rookie.

Thomas van Vliet wint eerste prijs bij NK Karting

“Het ging echt heel goed”, zo vertelde Thomas nadat hij zijn fraaie beker in ontvangst had genomen. Op de vraag hoe hij dat voor elkaar gekregen had, was het antwoord kort: “Gewoon, hard rijden.” Maar het draait niet alleen om hard rijden. “Ik vind deze baan van de Landsard echt een leuke baan. Ik rij hier altijd goed.”

Terugkijkend op de racedag kon Thomas concluderen dat het naarmate de dag vorderde steeds beter ging. In de kwalificatie reed hij in zijn Lenzokart met 48.372 de vierde tijd. “Ik zat een tiende achter pole position. In de eerste race heb ik één positie gewonnen en daarna ben ik in de tweede en derde race eerste geworden. Tijdens de tweede race was de baan een beetje nat, maar we hadden de kart heel goed afgesteld en zo kon ik naar de eerste plaats rijden. In de laatste race heb ik P1 vastgehouden.”

Naast het Nederlands kampioenschap Mini Junioren TM 60cc komt Thomas ook uit in het NK Rotax Max en Rotax Max Benelux met wedstrijden in België. Vorig jaar stond hij op de kartbaan in Spa-Francorchamps al op het podium in de Micromax, maar dit jaar heeft hij de overstap naar de Minimax gemaakt. “De Minimax trekt wat harder en rijdt heel anders dan de Mini 60cc, maar ze zijn beide heel leuk om te rijden.”

Thomas werkt sinds een maand samen met coach en monteur Ayrton Walczak. “Ik probeer beter te worden door veel te trainen. We trainen iedere zaterdag en zondag en doen dat meestal op de baan waar de volgende NK-wedstrijd is. Vandaag reden we in een groot veld van 32 rijders, maar dat merkte ik niet echt, want de rest reed achter me. Dat ik nu een grote beker heb gewonnen geeft een fijn gevoel. Hier trainen we voor om eerste te worden.”

Thomas van Vliet

Walczak ziet Thomas iedere week beter worden. “Deze overwinning geeft me een heel trots gevoel. We hebben hier de afgelopen weken keihard voor gewerkt. We werken pas kort samen, maar Thomas heeft zich al enorm goed ontwikkeld. Met name in de kwalificatie, het rijden van het juiste racetempo en het herkennen van de afstelling van de kart. Dat maakt het makkelijker voor een coach/monteur om stappen te maken. Het is echt heel knap dat hij in zo’n korte tijd al zo veel heeft geleerd. Daar ben ik heel trots op.”

Voor vader Johan van Vliet was het genieten langs de baan. “Dit is echt een heel mooi resultaat. Thomas zat er vaak dicht tegen aan en nu valt alles op zijn plaats. Hij heeft een ontzettend goede job gedaan. Rijden in een groot veld is altijd leuk. We zijn begonnen in de Rocky en dat zijn ook grote velden. We zijn er heel dankbaar voor dat we in zo’n groot veld mogen rijden. Het zijn echt leuke wedstrijden en het is goed georganiseerd.

Na zijn zege in het eerste NK-weekend gaat Thomas logischerwijs aan de leiding van het kampioenschap. Dat biedt uiteraard hoop. “Nederlands kampioen worden zou heel gaaf zijn.”

Thomas van Vliet bedankt zijn trainer Ayrton en ook de mensen die op de achtergrond voor hem klaar staan om de Lenzo Kart en de motoren altijd zo goed mogelijk te prepareren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS