Karting • Karting Diversen

Eerste overwinning in de kartsport voor Jurr Drent: "Ik was echt ontzettend blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 september 2023 09:30

Het elfjarige karttalent Jurr Drent uit Beilen liet zich tijdens het Kart 4 Fun-weekend in Eindhoven van zijn beste kant zien. Het harde werken werd beloond met een schitterende dagzege. Jurr is blij met zijn prestaties en prijst zijn crew voor de strategie en de beslissingen rond de afstelling van de kart die hem naar de overwinning hebben gebracht. Het racevirus heeft hij in ieder geval niet van een vreemde!

Jurr Drent met rechts zijn vader Peter en links engineer Roy Meijering


"De eerste keer in de kart was met 9 jaar en dat was op de kartbaan in Vledderveen. Mijn vader nam mij mee naar het circuit om te karten", herinnert Jurr zich. "Mijn vader racete zelf ook in auto's, ik ging altijd kijken en daar ben ik aangestoken met het racevirus. Hij racete in de Ooperon BMW Cup," vertelt Jurr met verwondering in zijn ogen. Na de eerste keer karten was Jurr verkocht. Zijn ouders kochten een Leclerc kart, die eigenlijk bestemd was voor de Rotax Max Grand Finals. Hierna maakte de jonge coureur de overstap naar de races. In 2022, eindigde hij op slechts tienjarige leeftijd, op de vierde plaats tijdens zijn debuut in de Wintercup van NXT op de TT-Junior Track in Assen. Dit was slechts het begin... Het keerpunt kwam toen Jurr in de Mini 60-klasse op het circuit van Assen reed. Met zijn prestaties liet hij al mooie dingen zien, maar hij besloot over te stappen naar de Chrono NK 2takt MiniMax-klasse. Dat was twee weken voor NK Eindhoven. Jurr bleek een snelle leerling. "Ik vond het heel spannend. MiniMax gaat heel hard en dat de snelheden hoger lagen en de uitdagingen nóg groter waren, sprak hem juist aan. Dit jaar hebben we de eerste drie wedstrijden met de 60cc gereden en toen de switch gemaakt naar de MiniMax vlak voor het NK in Eindhoven van Chrono NK 2takt." In Spa-Francorchamps liet de talentvolle karter al zien uit het juiste racehout te zijn gesneden met de snelste rondetijd. Daar tekende zich de doorbraak aan. Afgelopen weekend racete hij in de Kart4Fun in Eindhoven. Daar beleefde hij een zenuwslopende strijd, maar behaalde hij wel zijn eerste overwinning in de kartsport. En die was speciaal!: “Toen ik over de streep kwam was ik ontzettend blij, het was heel fijn en cool. Ik was echt ontzettend blij na een spannende race.”

Jurr blikt nog even terug op die succesvolle dag. "De vrije trainingen gingen al goed, maar in de eerste manche kwam iemand over mijn voorband, die vloog in de lucht, waardoor mijn kart niet meer zo goed stuurde, ik had minder grip. Uiteindelijk bleek de spoorstang krom."

"In Race 2 had ik een harstikke goede start, die nummer 1 deed iets verkeerds en ik kon hem makkelijk inhalen. De eerste paar ronden, dacht ik 'dit gaat goed', maar ik was ook klein beetje zenuwachtig. Ik moest tot de laatste bocht verdedigen maar mooi eerste!"

Jurr Drent


"In de derde race wist ik dat als ik tweede zou eindigen, dat ik dan totaal nog eerste zou zijn. Maar ik wilde met een zege afsluiten. Ik zette al mijn energie en kracht op race 3. Het ging goed en ik keek op het laatst achterom en ik zag dat ik een groot gat had en ik deed waar is is iedereen. Ik schreeuwde van blijdschap, yes, yes yes! Mijn eerste zege!"

Jurr durft groots te dromen en hoopt dat hij ooit de autosport mag bereiken. De eerste stappen zijn in ieder geval al gezet. Vorig jaar behaalde hij zijn kartlicentie en daar geniet hij nog iedere dag vol op van. Terwijl Jurr zich op zijn race carrière richt, hebben zijn ouders, Peter en Sandra, hun eigen emoties te delen. Zijn vader Peter, is trots op de prestaties van zijn zoon: "Heel gaaf”, doelt hij op het karten van zijn zoon. “Het is het mooiste wat er is. Als ik mijn eigen auto stap is het heel anders, maar nu kan ik niets doen en moet ik het los proberen te laten. Ik ben heel trots op hem!" Sandra, de moeder van Jurr, bekent dat ze het soms erg eng vindt, toch geniet ze van het zien van haar zoon trainen en groeien als racer: “Tijdens het trainen vind ik het wel leuk om te kijken, maar als hij moet racen ben ik bloednerveus."

Om op de top van zijn kunnen te presteren is Jurr veel bezig in de sportschool en zit hij in zijn vrije tijd op de simulator om zijn rondentijden aan te scherpen. Wel hoopt hij door zijn goede prestaties was ondersteuning bij bedrijven te vinden om hogerop te komen in zijn mooie sport.

Jurr bedankt zijn ouders, zijn engineer Roy Meijering, Team Project One, DK Kart racing voor de snelle LC Kart, Edgar Oosting, Max van Hout en Johan van Hout.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS