Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Een raceauto verzekeren, kan dat?

Uitgegeven door Deni Volkers • 26 juli 2022 08:01

Als je net begint in de racewereld zul je je vast afvragen hoe je je raceauto moet verzekeren. Dit gaat net wat anders dan bij een normale auto, wat natuurlijk ook logisch is. Bij een raceauto is de kans op schade veel groter en daarom moet er een betere verzekering aan te pas komen. Hieronder vind je dé tips om jouw raceauto goed te verzekeren.

Verzekering

Soorten dekkingen

Net als bij een normale auto zijn er verschillende soorten dekkingen en opties mogelijk. Allereerst is een Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Dit heet ook wel de WA. Net als bij een gewone autoverzekering is dit het minimale vereiste om in een auto te mogen rijden. Dit pakket vergoedt alle schade die jij hebt veroorzaakt bij een tegenpartij. Let hierbij goed op dat het hoog in de kosten kan oplopen. Als bijvoorbeeld de andere partij arbeidsongeschikt raakt door een ongeluk, dan moet jij dit compenseren.

Als je wilt gaan voor een betere dekking, kan je ook kiezen voor de WA beperkt casco. Deze dekt ook diefstal, joyriding en vermissing. Tevens wordt ruitschade en schade door brand en natuurrampen gecompenseerd. Stel je hebt een aanrijding met een loslopend dier, dan wordt je hiervoor vergoed door de verzekeraar. Een nog groter pakket is de allrisk autoverzekering. Zoals de naam al zegt dekt deze uitbreiding alle schade die je kan krijgen aan je auto. Echter is opzettelijke schade hierbij uitgesloten. Al met al zijn er dus veel opties en is het slim om je eerst goed te verdiepen voordat je een keuze maakt.


Speciale raceauto verzekeringen

Naast de gewone auto verzekeringen, bestaan er ook speciale race autoverzekeringen. Deze bieden ook allereerst natuurlijk een aansprakelijkheidsverzekering aan, maar ook trackday-verzekeringen zitten in hun pakket. Hoe hoog je premie hiervoor is, is afhankelijk van jouw situatie. Je kunt je gegevens invullen bij een verzekeraar als Gullwing Racing Insurance en zij zullen je vertellen wat de opties zijn. Alle schade die je rijdt aan je raceauto tijdens een race in alle verschillende niveaus zullen gedekt worden met een dergelijke race verzekering.


Tips voor goede financieel adviseurs

Om jou te helpen om je financiële zekerheid te waarborgen, kan je gebruikmaken van een financieel adviseur. Een goed bedrijf om dit bij te doen is Alpina. Op hun site Alpina.nl kan je alle opties vinden die zij aanbieden. Alpina is een gefuseerd bedrijf en heeft daarom veel specialistische kennis op dit gebied.


Verschil race autoverzekering en normale auto

Ondanks dat er veel overeenkomsten zijn tussen een autoverzekering en een raceauto verzekering, bestaan er ook enkele verschillen. Denk hierbij aan het feit dat je bij een raceauto niet de gehele auto hoeft te verzekeren. Het is gebruikelijk dat het team een inschatting maakt van de verwachte schade en op basis hiervan wordt vastgesteld hoeveel voor hoeveel er wordt verzekerd. Daarnaast is er een verschil in de schadebeoordeling. Het is wel eens voorgekomen dat een deel van een auto wel technisch gerepareerd kon worden, maar dit niet was toegestaan met het oog op veiligheidsvoorschriften van de FIA (internationale autosportfederatie). Zo is het afhandelen van schadegevallen bij een raceauto dus ongelijk aan dat van een normale auto.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS