Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Een 'bommetje' van Renault: de R5 Turbo 3E + FOTO'S

Uitgegeven door Deni Volkers • 25 september 2022 11:15

Renault heeft een jaar vol met verrassingen toegezegd in het jaar dat de iconische Renault 5 zijn 50-jarig bestaan viert. Na deelname aan de Rallye Monte-Carlo Historique, Rétromobile klassiekersbeurs, Le Mans Classic en andere events onthulde Renault in juli 2022 de elektrische showauto Renault 5 Diamant. Met de wereldpremière van de R5 TURBO 3E tijdens Chantilly Arts & Elegance 2022 op 25 september, voegt Renault een volgend hoofdstuk toe aan de feestelijke activiteiten rondom het 50-jarig bestaan van de Renault 5.

Renault R5 TURBO 3E

R5 TURBO 3E, een logische naam

Net als de Renault 5 Diamant is de Renault R5 TURBO 3E een volledig elektrische auto. De auto is een eerbetoon aan de legendarische Renault 5, in het bijzonder aan de meest sportieve versies: de Renault 5 Turbo en Turbo 2. Om die reden heeft deze showauto de logisch verklaarbare naam R5 TURBO 3E gekregen, waarbij de letter ‘E’ doelt op de elektrische aandrijflijn.



"De Renault 5 TURBO 3E combineert high-tech design en moedwillige uitbundigheid met talrijke verwijzingen naar de wereld van autoracen en videogames. Deze combinatie stuwt de showauto in de richting van moderniteit en technologie, en hij bevindt zich op de grens tussen het echte en virtuele rijk. Deze puur elektrische ‘drifter’ laat zien dat elektrische auto's ook leuk kunnen zijn met ongelooflijke prestaties!", zegt Gilles Vidal, Vice-President Design van Renault.

De R5 TURBO 3E is een volgend voorbeeld – naast de Renault 5 Protoype - van een elektrische wedergeboorte van een van de meest iconische modellen van Renault die in de loop van 2024 op de markt komt. Renault elektrificeert zijn verleden zodat het zich beter kan voorbereiden op een volledig elektrische toekomst in Europa in 2030.

Renault R5 TURBO 3E

Topprestaties, gericht op driften

De Renault R5 TURBO 3E is ontworpen voor prestaties en circuits, een pure drifter, volledig elektrisch en met achterwielaandrijving. Net als de iconische Renault 5 Turbo en Turbo 2 is het strikt een tweezitter. Nu ligt er achterin echter een volledig elektrische aandrijflijn, bestaande uit twee elektromotor. Elk achterwiel heeft zijn eigen elektromotor. Het accupakket is centraal in de bodemsectie van de auto geplaatst.

De R5 TURBO 3E is gebouwd op een buizenchassis, beschermd door een vlakke bodemplaat en afgeschermd door rolbeugels die zijn goedgekeurd door de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA). De aandrijflijn heeft een systeemvermogen van 280 kW (380 pk) en een direct beschikbaar koppel van 700 Nm.

De prestaties zijn indrukwekkend: van 0 naar 100 km/u accelereren kost slechts 3,5 seconden (3,9 seconden in Drift-modus) en de topsnelheid bedraagt 200 km/u. Het accupakket heeft een capaciteit van 42 kWh, voldoende om meerdere ronden te rijden op een circuit of voor een razende gymkhana. In Drift-modus heeft de auto een stuurhoek van meer dan 50 graden, zodat het gemakkelijker is om obstakels te ontwijken.

Om alle actie vast te leggen beschikt de R5 TURBO 3E over in totaal tien montagebeugels voor camera's binnen en buiten, onder meer in de sleuven van de koplampen en voor de buitenspiegels: de perfecte filmhoeken om de beste drifts op beeld vast te leggen.

Renault R5 TURBO 3E

Uitbundige styling, verbluffende prestaties

Deze herinterpretatie van de Renault 5 Turbo 2 is bewust uitbundig vormgegeven en zijn prestaties behoren tot de top van zijn klasse. Tijdens het evenement Chantilly Arts & Elegance 2022 wordt het gegarandeerd een showstopper. Bovendien past het karakter van de auto perfect bij dit evenement waarbij ‘de auto van de toekomst en mode’ centraal staan.

Tijdens de parade van het evenement wordt de R5 TURBO 3E vergezeld door een fashionmodel en coureur. Die dragen niet eerder uitgebrachte kleding van La Fameuse, een mode-ontwerper die naam heeft gemaakt door bestaande kledingstukken te veranderen in unieke, sportieve en tegelijkertijd stijlvolle kleding.

Op deze kleding sieren de vintage tekens en kleuren van Renault, met klassieke logo's en merk-T-shirts in combinatie met de stijl van vandaag. De kledingstukken zijn ontworpen als tegenpolen van elkaar: wit voor de vrouw en zwart voor de man, met de tegenovergestelde kleur op de arm- en beendelen; met X-vormige inzetstukken op de benen van de vrouw en ruitvormige inzetstukken op de benen van de man. De stof is gewatteerd, passend bij het sportkledinguniversum en wordt gecombineerd met een geprint Renault-monogram.

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

Renault R5 TURBO 3E

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS