Karting • Chrono

Edgar Oosting wint en beleeft veel plezier aan NK-zege: "Ik heb er nu meer voor moeten vechten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 september 2021 13:55 • Print artikel

EINDHOVEN – Als Edgar Oosting één ding duidelijk maakte in Eindhoven dan is het wel dat hij op zijn Sodi-kart in sneltreinvaart richting de Nederlandse titel in de KZ Plus-klasse dendert. De 49-jarige karter uit Froombosch won zondag op circuit De Landsard de kwalificatie, de prefinale en de finale en breidde daarmee zijn voorsprong in het NK op grandioze wijze uit.

Edgar Oosting

Hoewel de cijfers een dominante zege suggereerde, was de praktijk anders geweest, bekende Edgar. Zo gaf Martien Peeters nog wel het nodige tegengas. “Ik heb er nu meer voor moeten vechten. Door wat foutjes en omdat we bij de start wat minder grip hadden gezet waardoor de race voor ons wat meer opbouwend was. Maar zo konden we op het laatst wel het snelste zijn.”

Het viel uiteindelijk dan ook wel ‘allemaal zijn kant op’, zei hij. “Toen ging het ook heel makkelijk. We waren de snelste. We hebben toch weer mooie inhaalacties gemaakt en uiteindelijk weer weg kunnen rijden. Dat gaf mij meer plezier dan vanaf de start ervandoor gaan en dan je rondjes rijden. Dit geeft meer voldoening.”

Wat opvalt aan zijn dominante in het NK KZ Plus is dat hij de jongere rijders elke keer weer erop legt. Want Edgar verslaan is bepaald geen sinecure, zo heeft hij gedurende het seizoen wel bewezen. “De jongens die mee voorin strijden zijn voorin de dertig en bij mij komt de vijftig eraan. Zij moeten fysiek gewoon wat sterker zijn”, gaf hij als tip mee.

Toch zat het hem daar uiteindelijk niet de crux. Simpelweg rijden, zoveel mogelijk, dát werkt pas echt goed, wist de snelle Groninger uit ervaring. “Als je één keer in de week op de kart traint, krijg je de feeling, dat je een wordt met de kart dan houd je het wel vol. Als je met de kart moet vechten houd je het niet lang vol. Je moet gewoon veel meters maken. Ik train alleen in de kart. En heb veel ervaring. Dat helpt ook.”

Voor hemzelf is dat erg belangrijk wist hij. “Hoe ouder je wordt hoe meer je in die flow moet blijven”, legde Edgar uit. “Blijf je er te lang uit, dan mis je de scherpte, dan mis je die paar tiendes van een seconde.”

Edgar Oosting

En natuurlijk zit het met het materiaal ook wel snor dit seizoen. Met name de motoren. Daarvoor zorgt zijn vader Jaap, die met zijn tientallen jaren ervaring in de autosport en als monteur in het karten een groot deel van het succes is. Jaap is continu met de motoren bezig om PK's te vinden en dat test Edgar dan weer uit.

Edgar: “De motor loopt goed, we hebben het chassis eindelijk onder de knie. Als je veel zelf moet doen en zelf dingen uit moet zoeken is het lastig. Uiteindelijk hebben we van Bas Lammers (oud-wereldkampioen, red.) nog wat tips gekregen en daarmee zijn we aan de slag gegaan. Nu werkt het chassis gewoon perfect. En dan komt het vanzelf.”

Nu hij een straatlengte voorsprong heeft op de nummer twee in het kampioenschap kan hij met nog drie NK-rondes te gaan zelfs al voorzichtig aan de titel gaan denken. De volgende twee rondes van het NK worden komende maand op het circuit van Berghem gehouden in één weekeinde. Op zaterdag ronde zes van het NK, op zondag ronde zeven. Een uitgelezen mogelijkheid voor Edgar om de concurrentie de genadeklap te geven.

“Als ik in Berghem in die twee dagen in de vier wedstrijden in de top drie eindig dan kan er eigenlijk niks meer misgaan. Dan ga je fluitend naar Genk toe voor het laatste NK-weekend.” Als hij daar dan definitief de titel grijpt is dat in stijl. Ik ben op die baan al twee of drie keer eerder Nederlands kampioen geworden.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS