Karting • Chrono

Edgar Oosting bewijst opnieuw zijn snelheid en doet ronduit uitstekende zaken in NK KZ Plus-klasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2021 02:23 • Print artikel

SPA – Tijdens de tweede ronde van het NK liet karter Edgar Oosting al duidelijk zien dat hij één van de snelste rijders in de KZ2 Plus-klasse is, tijdens de derde en vierde ronde van de titelstrijd bewees hij dat opnieuw. De 49-jarige karter uit Froombosch won de derde ronde op zaterdag en werd tweede tijdens de vierde ronde op zondag. Vooral de manier waarop hij de derde ronde won, maakte indruk.

Edgar Oosting

“Gewoon op slicks starten”, verklaarde Edgar zijn eclatante zege op de zaterdag die met de achtste plaats in de kwalificatie nog enigszins moeizaam was begonnen. “Ik heb iedereen op een ronde gezet op drie na.” Even eerder had het geregend op het kartcircuit van Spa. Daarna was de baan weliswaar nat, maar droogde relatief snel op. En de snelle Groninger had dat in de gaten.

“De racelijn was droog. Toen ik de baan op ging wist ik meteen: ik heb de goede keuze gemaakt. Je kunt dan ontspannen zitten en je rondjes rijden. Dat kostte me totaal geen energie, ik voelde ook geen druk.” Hoe hij tot de juiste keuze was gekomen om op slicks te starten, was verrassend eenvoudig en slim.

Edgar: “Ik heb de race voor de onze langs de baan staan klokken. Die jongens reden steeds sneller en sneller. Er kwam een droge lijn en dan moet je gewoon een keus maken. Er zijn er een paar die je dan nadoen. Ik was de eerste die de slicks eronder zette. Dat zagen een aantal rijders. We hadden alles goed voor elkaar, alles goed geregeld. En toen we het bordje opstellen kregen, stond de kart al met de slicks op de grond.”

Edgar Oosting

Dat betekende in theorie dat de andere rijders met deze profielloze banden het Edgar moeilijk konden maken. Daar bleek tijdens de race weinig van. Al moest hij wel van P6 beginnen. “In de prefinale was ik vierde. Maar ik kreeg een straf, waarom weet ik niet, dus ik moest in de finale als zesde starten.”

Het bleek geen enkel probleem voor de snelle Groninger. “Ik zat er bij de start meteen goed bij. Ik lag meteen derde. En een jongen maakte een foutje en ik kon meteen wegrijden. Ik denk dat ik de meeste voorsprong al in het begin heb gemaakt. Daarna liep ik beetje bij beetje weg bij de rest. Het was gewoon de juiste keuze maken, dat is ook fijn. Zo heeft elke overwinning heeft wel iets.”

En dan te bedenken dat hij een dag later ook nog eens de prefinale won en de tweede werd in de finale. Opnieuw heel veel punten voor het kampioenschap. Edgar gaat inmiddels dan ook ruimschoots aan de leiding. Precies zoals hij het graag ziet uiteraard, want: “Er is maar één ding dat telt en dat is de titel.”

Edgar Oosting wordt ondersteund door Van der Pol Kartracing. Daarnaast bedankt hij zijn vader, die hem technisch bijstaat en sponsor Vika Kunststof Kozijnen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS