Autosport Internationaal Toerwagens • LMS

ELMS Spa: Ben Hanley oppermachtig naar pole position, Jan Lammers tevreden met P11 + UITSLAG

Uitgegeven door Dirk Kempen • 23 september 2017 14:38 • Print artikel

De kwalificatie voor de 4 uren van Spa-Francorchamps was erg close. De top vijf in de LMP2 klasse, tevens de top vijf algemeen, kwalificeerde binnen één seconde. Ben Hanley plaatste de Dragonspeed Oreca 07 op pole position. Voor Racing Team Nederland kwam Jan Lammers in actie. Lammers was realistisch en niet ontevreden met de elfde plaats in de LMP2 klasse.

null

De kwalificatie begon met een veld van slechts zes auto's uit de LMGTE klasse. Voor Matteo Cairoli was het een relatief gemakkelijke taak om de pole position te veroveren met zijn Proton Competition Porsche 911 RSR 991.

In de LMP3 klasse ging het er heel anders aan toe. Tot in de laatste minuut was het spannend. Het leek er lang op dat United Autosports, met Sean Rayhall achter het stuur, de snelste tijd noteerde. Op plaats twee plaatste zich de andere United Autosports Ligier JS P3, in de handen van Wayne Boyd. In de laatste minuten ging Mikkel Jensen het duo voorbij. Jensen, voormalig Europees F3 coureur uit de stal van Mücke Motorsport, komt in actie met vader en zoon Talkanitsa.

Ben Hanley was duidelijk de snelste in de LMP2 klasse. Hoewel de rondetijden dicht bij elkaar lagen, kwam niemand de Brit voorbij. De top drie werd geheel bezet door de Oreca's van DragonSpeed, G-Drive Racing en Graff. De beste Ligier JSP217 kwam pas op plaats vier. De vier Dallara's, waaronder die van Racing Team Nederland, waren de traagste vier in hun klasse. "Dit pakt ook voordelig voor ons uit," sprak Lammers tegenover RaceXpress. "Hierdoor is de kans erg groot dat we een update krijgen voor volgend jaar." Wat betreft de update weet Lammers niet precies hoe die er uit zal zien. "Chassis, aerodynamica, alles hangt met elkaar samen," sprak de voormalig 24 uur van Le Mans winnaar.

null

Over zijn eigen prestatie was Lammers ook niet ontevreden. "Ik ben blij dat we Anders Fjordbach achter ons hielden, dat is onze directe concurrent." De Nederlander gaf aan dat de afstelling dit seizoen nog nooit zó goed was. "Ik zat maar 0,1 seconde achter de nummer tien en de snelste Dallara zat maar 1,1 seconde voor ons, op zo'n lange baan als Spa zijn dat geen grote verschillen." Lammers ging zelf even van de baan in Les Combes. Alle teams met het Dallara P217 chassis noteerden een tijd binnen twee seconden van elkaar. "Ik was erg hongerig voor een snelle tijd, eigenlijk wist ik dat de banden niet meer optimaal waren, maar ik probeerde het toch."

De 4 uren van Spa-Francorchamps start op zondag 24 september om 12:00 uur. Het is nog niet bekend wie voor Racing Team Nederland de race zal starten.

Uitslag kwalificatie European Le Mans Series, 4 uur Spa-Francorchamps:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS