Karting • Iame X30 Euro Series

Dylan Visser strijdt vol overgave in A-finale en blikt terug op het WK IAME in Le Mans: "Een geweldig avontuur"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 oktober 2019 09:50 • Print artikel

LE MANS – Tijdens zijn debuut op het wereldkampioenschap voor IAME-rijders bewees karter Dylan Visser dat zijn snelheid die hij het hele seizoen al heeft laten zien goed genoeg was om zich direct te plaatsen voor de A-finale. Het elfjarige talent uit Assendelft eindigde afgelopen weekend op het circuit van Le Mans bij de beste 25 rijders van de wereld. “Het was een geweldig avontuur.”

TK Racing Dylan Visser IAME International Finals in Le Mans racexpress

Natuurlijk was hij maar wat trots op zijn prestatie aangezien hij vanaf de zestigste plek kwam. Dylan kan nu met recht zeggen dat hij bij de beste IAME-rijders van de wereld hoort door zich te plaatsen in de A-finale. Maar zijn WK-week was niet helemaal begonnen zoals hij had gehoopt. Vorige week donderdag naar Le Mans vertrokken, werd hij op het circuit prompt geconfronteerd met een teleurstelling. Zijn teambaas had zijn nieuwe kart al klaarstaan, maar het bleek een ander chassis te zijn dan zijn andere kart. “Daar schrok ik wel een beetje van”, zei de snelle rijder. “Hoe zou het gaan uitpakken?”

Gelukkig waren die zorgen al gauw verdwenen. De trainingen tijdens de eerste dag gingen lekker, al kwam Dylan nog wat tekort op een aantal snelle rijders. “De volgende dag besloten we de andere kart te testen en na wat aanpassingen voelde ik me prettiger in de kart en hoorde ik tijdens de rest van de trainingen bij de snelste in mijn groep. Dat was een opluchting.”

Want Dylan wist dat hij zo de juiste snelheid zou moeten hebben voor de kwalificatie van een dag later. “Ik moest daarin voor het eerst zelf mijn plek bepalen op de baan. Ik wachtte totdat er een hele groep rijders de baan op was. Toen die bijna aan het einde van het rechte stuk was, ging ik de baan op. Ik dacht dat ik ruimte genoeg had om een paar snelle rondes te zetten voor ik bij ze was, maar al na één ronde reed ik mezelf muurvast in de groep. Helaas kreeg ik het niet voor elkaar om de hele groep te passeren en kon ik een snelle tijd wel op mijn buik schrijven. Ik werd 60ste overall.”

Dit betekende dat Dylan in de heats, na het opdelen van alle rijders in twee groepen, elke heat moest vertrekken van P30. Dat was een zware opgave, bekende hij, maar de snelheidsduivel uit Noord-Holland zette alles op alles om toch de A-finale te halen. “In heat één ben ik van de dertigste naar de twaalfde plek gereden, echt een heerlijke race.”

“In heat twee ging ik van dertig naar veertien, dat was ook een toprace. In heat drie ging het mis bij de start. Ik stuurde naar de binnenkant, het veld hoopte op en ik werd op mijn achterkant gereden. Daardoor ging ik in de rondte en viel ik met een aantal andere rijders stil. Ik hervatte de race als laatste omdat mijn motor was uitgevallen. Ik moest echt mijn best moet doen om de rest in te lopen. Toch plaatste ik mezelf na een race van vijf rondes op de 23ste plaats.”

Dylan was bang dat dit ervoor had gezorgd dat hij net buiten de A-finale zou vallen. Maar dankzij zijn goede resultaten in de andere heats had hij zich toch in één keer voor de A-finale geplaatst. “Wat was ik blij!” Op zaterdag startte hij de prefinale van P29. “Ik probeerde mezelf naar voren te knokken, maar na een paar inhaalacties verloor ik een paar plaatsen en nadat ik een actie niet had kunnen afmaken, viel ik helaas terug naar P28. Ook kreeg ik een tijdstraf vanwege een ingeklikte bumper.”

Dylan Visser IAME International Finals in Le Mans drie dubbel dik over rechte stuk

In de finale startte hij van de 31ste plek. “Dit was mijn laatste kans, dus ik ging ervoor! Het was echt een belevenis; zoveel mensen langs de baan! Het begin ging super. Stap voor stap kwam ik naar voren.” Op een gegeven moment was hij opgerukt naar P22 en toen zette hij een verkeerde actie in. “Iedereen reed bumper aan bumper, dus bij één misstap val je zomaar vijf plaatsen terug en moest ik opnieuw beginnen. Uiteindelijk finishte ik als 25ste. Ik heb mijn best gedaan er nog meer uit te halen, maar al met al ben ik supertrots om bij de beste 25 van de wereld te horen. Het was een geweldig avontuur!”

Dylan Visser bedankt zijn vader en moeder, Kurt Timmermans en de hele crew van TK Racing en iedereen die ervoor heeft gezorgd dat hij het WK mocht meemaken.

Dylan Visser wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Metaalhandel Robas, Braspenning Timmerwerken, Roan, Fihuma, Control 2000, Stichting De Stam, J. van Huizen, Sign Vision Belettering, Stuba, All in panel, Kwastro schilderwerken, de Zinkelarij en opa Visser.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS