Karting • GK4 Kartseries

Dylan Bakker verbaast zichzelf met razendknappe P2 in IAME X30 Senior: "Stappen vooruitgegaan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2021 02:15 • Print artikel

VENRAY – Zijn tweede plaats tijdens de tweede ronde van het GK4-kampioenschap was bepaald een bijzondere prestatie. De vijftienjarige Dylan Bakker kart namelijk pas twee jaar. En door zijn leeftijd komt de coureur uit Nieuw-Vennep uit in de uiterst competitieve IAME X30 Senioren-klasse. Een klasse bovendien waarin bijna alle rijders al jarenlang ervaring hebben.

Dylan Bakker

Dylan was hij het hele weekeinde in Venray al snel. “De trainingen gingen goed. Uiteindelijk is de kwalificatie goed verlopen met de vierde tijd”, zei de rijder van het PdB Racing Team. “We probeerden in de top tien te komen. Na zondag is de verwachting zeker wel gestegen. We hopen natuurlijk zo hoog mogelijk in het kampioenschap te komen.”

Zijn vorm is de laatste tijd sowieso al uitstekend. “We hebben heel veel getraind. We zijn in het rijden stappen vooruitgegaan. Ook voor deze race hebben we goed getraind. De juiste snelheid zat er dan ook zeker in. Maar om hier op het podium te eindigen is wel een verrassing.”

Het was een bewijs dat je met de juiste aanpak, inzet en natuurlijk ook talent een heel eind kunt komen, ook al mis je ervaring in vergelijking met de concurrentie. “De coaching die ik bij mijn team krijg, heeft ervoor gezorgd dat ik beter weet wat ik doe met de kart.”

Dylan is blij met de samensmelting van KWM en PdB. Het levert het beste van twee werelden op. “Vorig jaar reed ik nog bij KWM van Matthieu van Renssen, die werken erg nauw samen met PdB. Het gaat goed. PdB is een heel professioneel team en ik krijg daar coaching van Peter de Bruijn en zijn zoon Nick. Ik ben erg tevreden met het team.”

Die mooie samenwerking kwam tot uiting in zijn topresultaat van het afgelopen weekeinde. In de eerste race eindigde hij de op de vierde plaats en in de tweede race op de twaalfde plaats. Daardoor mocht hij de derde en laatste race – die de daguitslag bepaalt – van de zesde plaats starten.

Dylan kende een zeer sterke openingsfase. Hij had een raketstart en wurmde zich knap door de gaatjes naar de kop. “Kort na de start lagen we al eerste. Uiteindelijk ben ik een plekje teruggevallen doordat de bandenspanning in de slotfase niet meer zo goed werkte en ben ik als tweede gefinisht.” Makkelijk was het zeker niet geweest. “Je moet echt je plek zoeken om in te halen en op het juiste moment aanvallen.”

Dylan Bakker

Dat Dylan met karten is begonnen, heeft alles met toeval te maken. Hij komt niet uit een racefamilie en had op jonge leeftijd geen bijzondere interesse in auto’s of snelheidssporten. “Het kwam doordat ik ging karten tijdens een kinderfeestje”, legde hij uit. “Ik dacht: dit vind ik nou echt leuk om te doen. Toen ben ik bij KWM begonnen op een indoorbaan. Ik heb steeds stapjes gemaakt en na twee jaar is het vrij snel gegaan en ben ik bij Peter de Bruijn terechtgekomen.”

Wat hij zo leuk vindt aan karten laat zich raden: “Toch de adrenaline van het racen. Er is geen gevoel zoals racen. Maar ook werken aan je kart is leuk en eigenlijk alles in een raceweekend: het trainen, het afstellen, de kwalificatie zo goed mogelijk doen, de bandenspanning. Dat maakt deze sport gewoon de leukste die er is.”

Dylan rijdt dit seizoen behalve de GK4 Kart Series ook een paar races van het Benelux-kampioenschap en het NK. “De eerste ronde van het Benelux-kampioenschap hebben we meegedaan om ervaring op te doen. Voor dit seizoen hebben we besloten om ons te richten op het GK4. Hopelijk gaan we dan volgend jaar de hele Benelux te rijden en de Euro Series.”

Dylan bedankt Peter en Nick de Bruijn, Sebastiaan Koppenol, Matthieu van Renssen, Peter Vuijst en zijn ouders. “Zonder hen zou ik hier niet kunnen racen.”

Dylan Bakker wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
JAN Accountants & Belastingadviseurs
Speedlink
Bagagekoerier
CV makers

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS