Karting • Iame X30 Euro Series

Drukke zomer voor Sacha van 't Pad Bosch en een ticket voor de World Finals in Le Mans

Uitgegeven door Frank Korsel • 25 augustus 2022 08:32 • Print artikel

Het was een drukke periode deze zomer voor karttalent Sacha van ’t Pad Bosch. De 12-jarige kartcoureur uit Nijkerk behaalde afgelopen weekend in het Belgische Genk een van zijn doelstelling van het seizoen met het veroveren van een WK-ticket. In de IAME Benelux Series racet Sacha voor Daems Racing en in de Europese races voor Fusion. Met dat Engelse team was hij deze zomer bijna twee weken in Italië om mee te doen aan een tweetal races. We blikken nog even terug met de jonge snelheidsduivel.

Sacha van 't Pad Bosch wint ticket voor de World Finals in Le Mans

Bij de IAME Benelux Series van afgelopen weekeinde in Genk kwam Sacha sterk voor de dag en hij beloonde zich daarmee met een felbegeerd ticket voor de World Finals in Le Mans. In Parc Ferme reflecteerde hij op zijn prestaties op het Belgische circuit: “Ik mocht de finale vanaf P12 starten. Bij de start viel ik wat plekjes terug omdat het heel erg druk was. Toen reed ik gelukkig terug naar de top tien en naar de tweede positie bij de rookies. Eigenlijk was dit een leerjaar in de Junioren, maar we zijn heel rap begonnen en zijn we gewoon meteen gaan knallen. Ik ben er wel heel blij mee, maar ik denk dat er wel meer had ingezeten, soms is het niet anders. Het geeft gelukkig wel een goed gevoel voor het EK. We hoopten dat ik een WK-ticket zou winnen, ik ben er blij mee dat dit is gelukt.”

Om geen ritme te verliezen, deed Sacha van de zomer met succes mee aan twee races in Italië. Hij nam met zijn team Fusion deel aan het Italiaans kampioenschap IAME en de IAME Euro Series in Casteletto Di Branduzzo. Deze 'Tour d’Italia' betekende vooral veel rijden. Hij was een kleine twee weken in het Zuid-Europese land met Fusion en reed veel meters op zijn Synergy chassis. 11 dagen Italië, elke dag warm, soms wel 42 graden. Sacha hield zijn hoofd letterlijk en figuurlijk koel met koude doekjes, een ventilator en veel drinken. Bovendien gaven zijn Personal trainer Ronald Kraayenberg en Mental coach Nessi van Aspire sports hem goede tips gegeven om met de hete omstandigheden om te gaan.

De eerste race voor het Italiaans kampioenschap was pittig voor het jonge talent. Sacha moest het opnemen tegen de Italiaanse rijders, die veel baankennis hebben en veel ervaring hebben met de omstandigheden en zelfs niet schroomden om alle trucen uit de kast te halen om de jonge Nederlander af te remmen, want Sacha was snel. Toch was Casteletto Di Branduzzo geen onbekend terrein voor de jongeling uit Nijkerk. Sacha reed er in verleden al met succes in de Mini’s naar het podium. Nu kwam hij dan in actie in de junioren: “Dat gaat sneller, het is technischer, en het gaat er harder aan toe. Eerst hadden we testdagen en ik was heel snel donderdag. Het is een hoog niveau, er waren veel rijders die de baan goed kenden. Mijn kwalificatie begon goed, in de tweede ronde was ik eerste, daarna werd ik opgehouden door de Italianen. Ik haalde uiteindelijk P15 in de kwalificatie, en dat in een veld met 74 rijders.”

Sacha reed drie heats die naar eigen zeggen ‘best goed gingen’. In de eerste heat reed hij naar de achtste positie. In de tweede race eindigde hij op de 24ste positie en in de laatste heat reed hij van P15 naar de twaalfde stek.

karting

In de eerste finale moest Sacha daardoor starten vanaf de 25ste positie. Hij sneed als een warm mes door de boter en eindigde in het competitieve veld op de tiende positie. Hij wilde graag verder oprukken in de tweede finale, waarin het vuurwerk en oorlog was op de baan, hij werd er een paar keer van afgereden en iedereen kampte met bandendegradatie door de hoge temperaturen. Sacha had een geweldige start, maar werd van de baan gereden en kwam hij als veertiende over de eindstreep. De Nijkerker bewees zijn snelheid, hij was namelijk de beste rijder van Fusion. Deze race was met name bedoeld om veel kilometers te maken voor het EK, dat een week later plaats had op dezelfde baan. Zo bleef Sacha in Italië en kon hij zich opmaken voor de IAME Euro Series, die een week na het Italiaanse kampioenschap op dezelfde baan plaats vond.

“De kwalificatie ging super goed, ik was tweede in mijn groep en vierde overal. Ook de heats gingen goed. Ik werd elke keer tweede”, blikte hij tevreden terug. “In de Super heat werd ik vierde, zo moest ik van P7 starten in de finale.” Hij eindigde de finale uiteindelijk knap op de zesde positie en is zo terug te vinden op de derde plek in de tussenstand van de IAME Euro Series. Sacha had het licht uit zijn ogen gereden. Hij is een van de jongste rijders die in de top 10 rijdt. De jongeling legt zelf uit hoe dan komt: “Het is gewoon mijn karakter om te blijven vechten, en ik krijg goede begeleiding van Fusion, goede monteur, goed team, alles er omheen is goed geregeld."

Alleen nu Sacha een ticket heeft gewonnen voor de WK is hij naarstig op zoek naar funding. "Het WK zat niet in mijn budget meegerekend. Nu zijn we op zoek naar sponsoren die mij willen helpen naar het WK!" Mensen en bedrijven die Sacha willen ondersteunen op het WK kunnen altijd een persoonlijk bericht sturen via instagram: @sachavantpadbosch

Sacha wil zijn familie en de volgende bedrijven: Fusion, Aspire, Synergy, Daems Racing, Aventus power en alle sponsoren bedanken voor hun steun.

Sacha van 't Pad Bosch wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door:

B500

JD Sign

Bouwbak.nl

Eloff Allround timmer- en afwerksystemen

Milenium Sports Hoevelaken

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS