Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Druk programma voor Maxime Oosten met de BMW M2 Cup en de Lamborghini Super Trofeo

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2021 12:02 • Print artikel

ZANDVOORT – Met de V-Max Openingsraces op het CM.com Circuit Zandvoort begon voor coureur Maxime Oosten een nieuw en lang seizoen autosport. Het zeventienjarige talent uit Beetsterzwaag debuteerde afgelopen weekeinde in de nieuwe BMW M2 Cup en zal komend weekend ook zijn opwachting maken in het Lamborghini Super Trofeo-kampioenschap.

Maxime Oosten met de BMW M2 Cup

Omdat de BMW M2 Cup voor Maxime een nieuwe auto is, stond zijn weekeinde in Zandvoort vooral in het teken van het leren kennen van de auto én de competitie. Dat deed hij bepaald niet onverdienstelijk. Want de snelle Fries kwalificeerde zich als vijfde en eindigde daarna in beide races keurig als zesde. Al was hij daar zelf, ambitieus als hij is, niet helemaal tevreden mee.

“Ik heb rijders ingehaald, maar ik ben ook ingehaald. Het inhalen duurde allemaal iets te lang”, blikte hij terug op de eerste race van zaterdag. “Je probeert heel veel en dan merk je heel gauw dat niet alles wat je doet goed werkt. En als je dan ook tegen ook ervaren rijders rijdt die al zo vaak dit spelletje hebben gedaan dan wordt het er ook niet makkelijker op.”

Maxime Oosten en familie BMW M2 Cup

De eerste race werd in de regen verreden. Die wedstrijd werd gemarkeerd door de nodige schuivers en glijpartijen. De safety car was dan ook onvermijdelijk. “Daarna begon iedereen de herstart in de tweede versnelling en ik begon in zijn drie. Dat was een probleem, want op het rechte stuk kwam iedereen mij voorbij.” Hij pakte nog de nodige coureurs terug en finishte zo uiteindelijk als zesde.

De tweede race verliep al beter voor Maxime. Er vormde zich een grote kopgroep waarin het stuivertje wisselen was tussen en flink peloton strijdende coureurs. “Het inhalen ging iets makkelijker, iets sneller. Ik heb superveel geleerd. Ik heb ook wel genoten, alleen hoop je wel op een beter resultaat”, doelde hij op zijn tweede zesde plaats van het weekeinde. “Je komt hier gewoon om te winnen, en je wil kampioen worden.”

Die ambitie neemt Maxime ook mee naar de Lamborghini Super Trofeo. Op het circuit van Monza begint hij samen met Milan Teekens aan een volledig seizoen in dit prestigieuze GT-kampioenschap. Samen met zijn races in de BMW M2 Cup heeft hij een druk seizoen voor de boeg van in totaal twaalf raceweekeindes.

Lamborghini Super Trofeo

Bovendien moet hij steeds schakelen tussen de twee auto’s. Maar dat is volgens Maxime niet echt een probleem. “Qua rijden is het wel een beetje hetzelfde. Je moet in beide auto’s heel erg op je banden letten, anders ben je in het laatste gedeelte van de race alles kwijt. De Lamborghini gaat wel nog harder dan de BMW en er zit nog meer ‘aero’ op, dus je kunt met iets meer downforce rijden dan met de BMW.”

Hij kijkt met zelfvertrouwen vooruit. De eerste ronde van het Super Trofeo-kampioenschap wordt op het Formule 1-circuit van Monza gehouden. “Daar hebben we al getest, dus ik denk dat we daar er redelijk goed bij kunnen zitten. We hebben ook al op de circuits van Paul Ricard zijn Misano getest. De andere circuits van het kampioenschap moeten we nog een keer rijden met de Lambo. We willen niet onvoorbereid aan een nieuw seizoen beginnen.”

Maxime is onder de indruk van de Huracán, het type Lamborghini waarmee hij in de Super Trofeo gaat uitkomen. “We hebben al de nodige meters gemaakt om de auto te leren kennen. Echt een supervette auto. Het gaat zo hard, niet normaal.”

Hoewel hij nog niet precies weet wat hij in dat kampioenschap kan verwachten, is hij resoluut in zijn doel: “Ik wil zoveel mogelijk leren en zoveel mogelijk vooraan rijden!”

Maxime Oosten wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Tamsma cs
Viersen Transport
De Beijer Heerenveen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS