Formule 1

Droom je ervan? Op deze circuits kun je ook zelf rondes maken

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 januari 2022 02:17 • Print artikel

Droom jij ervan om zelf eens een paar rondes te wagen op een echt racecircuit? Die droom kan uitkomen, want er zijn in de regio verschillende circuits die af en toe de gewone man toelaten. We zetten er vier op een rijtje.

Nürburgring in Duitsland

Nürburgring
Een van de gaafste circuits om zelf op te rijden met de auto of motor, is de Nürburgring in Duitsland. Vroeger werd hier de Formule 1 verreden. Dit parcours van 16 kilometer kun je zelf afleggen, maar je kunt ook kiezen voor de uitgebreidere Nordschleife, een baan van 21 kilometer. Deze wisselt lange rechte stukken af met haarscherpe bochten, zodat je zowel snelheid kunt maken als je behendigheid kunt testen.

TT Circuit Assen
Voor motorfans in het TT Circuit in Assen interessant. Nog steeds worden hier officiële wedstrijden verreden. Was in het verleden het circuit nog op de openbare weg, sinds 1992 is het een afgesloten circuit en kun je er alleen op geselecteerde tijden op. Je moet je wel tijdig aanmelden om op dit circuit van 4,5 kilometer lang zelf los te mogen gaan. Dat kan met de motor én de auto, maar vooral voor motorrijders is het natuurlijk een kick om hier te kunnen rijden. Zij moeten wel wat meer rekening houden met een valrisico als ze snelheid gaan maken hier. Koop daarom op tijd een van de kwalitatief goede, beschermende motorhelmen van ChromeBurner.

Circuit van Spa-Franchorchamps

Circuit van Spa-Franchorchamps
Wil je op een circuit rijden dat nog steeds in gebruik is voor de Formule 1, daal dan af naar de Belgische Ardennen. Daar kun je – tegen betaling uiteraard – los gaan op het Circuit van Spa-Francorchamps. Een paar keer per jaar wordt hier de Public DrivingExperience georganiseerd waarbij je zelf met je eigen auto op het circuit mag rijden. Dat mag echter niet met volbloed raceauto’s en slicks zonder profiel. Ook mag het geluidsmaximum van 103 dB niet overschreden worden en moet je een lange broek dragen (echt waar). Vier heats van 25 minuten kosten je 299 euro.

Circuit Zolder
Eveneens in België ligt Circuit Zolder. Dit is een wat eenvoudiger circuit waar je ook zelf op kunt rijden. Dit is misschien wel het ideale circuit om je eerste meters op een echt circuit te maken. Toch zit er ook wel wat uitdaging in, omdat er wat lastige chicanes in zitten.

Het kan dus, en je hoeft er niet eens zo heel ver voor te gaan. Plannen is wel van belang, want je kunt niet het hele jaar door op deze circuits terecht. Wees uiteraard ter plekke voorzichtig met jezelf en je auto of motor.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS