DTM

Drie overwinningen op rij: Audi-coureur Nico Müller domineert de DTM op de Lausitzring; Robin Frijns opnieuw op P3!

Uitgegeven door Peter Vader • 16 augustus 2020 10:27 • Print artikel

Derde race, derde zege: Nico Müller domineert de DTM. De Audi-coureur uit Zwitserland won de derde race van het seizoen op de Lausitzring. Daarmee is hij de eerste DTM-coureur in de geschiedenis die de eerste drie races van een seizoen wint. Maar de overwinning was niet zo gemakkelijk voor de 29-jarige Zwitser als hij was bij de seizoensopener op Spa-Francorchamps, toen hij het volledige puntenaantal scoorde in beide races. BMW was veel sterker na de teleurstelling in België en pakte de tweede plaats met Sheldon van der Linde. De 21-jarige Zuid-Afrikaan zette Müller zelfs bij vlagen onder druk en strekte zijn hand na de overwinning uit. Immers, vier BMW's eindigden in de top tien naast zes Audi's. Robin Frijns (Audi) passeerde de finishvlag op de derde plaats, net als in Spa kon hij zijn poleposition niet verzilveren in zijn eerste overwinning. Ferdinand Habsburg zorgde voor een verrassing. De Oostenrijker eindigde als zesde in de privé Audi van het Belgische WRT-team.

DTM Lausitzring race 1 Muller racewinnaar
Racewinnaar Nico Müller

Voorafgaand aan de vierde race van het seizoen op zondag (vanaf 13.00 uur live op SAT.1 en livestream via grid.dtm.com) leidt runner-up Müller het rijdersklassement met al 80 punten, Frijns is de nieuwe runner-up (43) voor titelverdediger Rast (35). DTM heeft zijn eerste ‘double header’ bij de Lausitzring, die tussen Berlijn en Dresden is gelegen, omdat slechts een week later de seizoensraces nummer vijf en zes op dezelfde plaats plaatsvinden.

Sheldon van der Linde
Sheldon van der Linde

BMW zet Audi voor het eerst onder druk
Nico Müller legde de basis voor succes bij de start in een race die werd gekenmerkt door tal van positionele gevechten. Hij stak zijn Nederlandse merkcollega Robin Frijns voorbij voor de kritische eerste bocht. Sheldon van der Linde maakte ook een goede start en pakte de derde plaats van Loc Duval (FRA/Audi), die als enige coureur uiteindelijk niet finishte. Titelverdediger René Rast kon ook plaatsen goedmaken bij de start, maar werd vervolgens het slachtoffer van een tik en moest het gras opzoeken, om zodoende grotere ellende te ontwijken in de derde bocht.

Nico Müller
Nico Müller

Van der Linde bevestigde de opwaartse trend van BMW en zette Frijns onder druk. De Zuid-Afrikaan ging vroeg naar de pits om van banden te wisselen en passeerde Frijns uiteindelijk toen de Nederlander na zijn verplichte stop terugkeerde op de baan. Vanaf dat moment zorgde Van der Linde voor veel vuurwerk met zijn BMW M4 DTM en verkleinde hij het gat naar Müller binnen een paar ronden. Maar de Zwitser counterde vol vertrouwen, maakte geen fout en bracht uiteindelijk de overwinning veilig naar huis, voor Van der Linde en Frijns. Met de plaatsen vier en vijf onderstreepten tweevoudig kampioen Marco Wittmann en ex-Formule 1-coureur Timo Glock dat BMW in slechts twee weken een grote vooruitgang heeft geboekt. René Rast, die ook tijd verloor bij zijn bandenwissel, eindigde slechts als zevende achter Habsburg. De tweevoudig DTM-kampioen verloor vrijdag zijn overwinning in de race op de Groene Tafel. Door het ongeoorloofde gebruik van extra prestaties (push-to-pass) kreeg de Mindener een tijdstraf en werd teruggezet naar de derde plaats.

Robin Frijns DTM Lausitzring 2020
Robin Frijns

Tweede poleposition voor Robin Frijns
In de kwalificatie had Robin Frijns zijn tweede pole position van het seizoen gepakt, net als zaterdag op Spa-Francorchamps. Spa-dubbelwinnaars Nico Müller en Loic Duval completeerden de eerste drie startplaatsen voor Audi. BMW presenteerde zich veel sterker dan bij de start in België en bracht ook drie auto’s naar de eerste drie startrijen met Sheldon van der Linde, Timo Glock en tweevoudig kampioen Marco Wittmann.

DTM Lausitzring 2020 race 1 start
>5

Reacties na afloop 1e wedstrijd, Lausitzring Sprint

Nico Müller, Audi, racewinnaar
"De overwinning voelt heel goed. De voorbereiding was compleet anders, we hebben vermoeiende weken achter de rug. Als ik zou zeggen dat ik fysiek 100 procent fris was, zou dat een leugen zijn. Echter, vanwege mijn betrokkenheid bij de Formule E, dat team nam al mijn energie weg, moest ik mij gewoon heel goed concentreren op de race. De auto was snel, de pitstop perfect, ik kan het team alleen maar bedanken. Ik ben blij dat ik het team met deze overwinning heb kunnen bedanken."

DTM Lausitzring winnaar Nico Muller
Racewinnaar Nico Müller

Sheldon van der Linde, BMW, 2e plaats
"De race was uitstekend. Ik ben echt blij dat ik eindelijk het podium heb gehaald. Vorig jaar was ik heel dichtbij in Zolder, maar die verloor ik in de laatste ronde. Vandaag konden we Audi zelfs een beetje uitdagen. Mijn BMW was geweldig en misschien kunnen we zondag nog meer druk uitoefenen."

Robin Frijns, Audi, 3e plaats
"Natuurlijk is het een beetje teleurstellend als je vanaf de eerste plaats start en dan derde wordt. Over het algemeen was de race echter goed, ook al moest ik duidelijk wat meer strijd voeren dan anderen vanaf de tiende ronde. Maar ik verdedigde mijn positie, wat ik goed deed tegen Marco Wittmann. Uiteindelijk sta ik op het podium en heb ik geen reden om te klagen."

Ferdinand_Habsburg
Verrassend optreden van Ferdinand Habsburg met de WRT-Audi op P6!

Uitslag - 1e wedstrijd, Lausitzring Sprint:
01. Nico Müller (SUI), Audi RS 5 DTM, 43 Ronden in 57.06.681 Min.
02. Sheldon van der Linde (RSA), BMW M4 DTM, + 2.870 Sek.
03. Robin Frijns (NED), Audi RS 5 DTM, + 7.513 Sek.
04. Marco Wittmann (GER), BMW M4 DTM, +7.861 Sek.
05. Timo Glock (GER), BMW M4 DTM, +14.569 Sek.
06. Ferdinand Habsburg (AUT), Audi RS 5 DTM, +20.226 Sek.
07. René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, +20.679 Sek.
08. Jamie Green (GBR), Audi RS 5 DTM, +24.914 Sek.
09. Philipp Eng (AUT), BNMW M4 DTM, +26.653 Sek.
10. Harrison Newey (GBR), Audi RS 5 DTM, +53.182 Sek.

Snelste ronde: Nico Müller (SUI), Audi RS 5 DTM, 1.17.249 min.
Pole position: Robin Frijns (NED), Audi RS 5 DTM, 1.15.486 min.
Het weer: 27°C, bewolkt
Asfalt: 33°C, droog

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS