Formule 1

Dr. Helmut Marko mengt zich in discussie: "Het is niet goed als de Formule 1 wordt verkocht aan..."

Uitgegeven door Peter Vader • 1 februari 2023 11:29

Politiek hoort bij het F1-spelletje, dus gaan we gewoon verder met de saga rondom de nog redelijk nieuwe FIA President Ben Sulayem. Dit keer deed Red Bull-adviseur Dr. Helmut Marko een duit in het zakje. Hij ging in op de berichten dat Saoedi-Arabië mogelijk geďnteresseerd is in het kopen van de Formule 1. Onlangs zijn er berichten verschenen waarin wordt beweerd dat Saudi-Arabië, via zijn Public Investment Fund (PIF), geďnteresseerd is in het kopen van de Formule 1 van Liberty Media voor maar liefst $ 20 miljard. Marko reageerde daarop met het argument dat de verkoop van de sport aan een cultureel ander land niet goed is.

Helmut Marko F1 Red Bull portret

Kettingreactie
Dat heeft een opeenvolging van gebeurtenissen op gang gebracht, vooral toen FIA-president Mohammed Ben Sulayem commentaar gaf op de berichten waarin hij beweerde dat de waarde van de sport die in de rapporten wordt genoemd, opgeblazen was. Een reactie die niet bepaald licht werd opgevat door Liberty Media. Hun juridische team stuurde een krachtig geformuleerde brief naar de FIA en waarschuwde haar president van inmenging in de commerciële kant van de sport en bestempelde zijn opmerkingen als "onaanvaardbaar".

Een commerciële aangelegenheid
Nu heeft Red Bull-adviseur Helmut Marko zijn mening gegeven over de mogelijkheid dat de Formule 1 eigendom wordt van Saudi-Arabië. De kans dat de F1 wordt verkocht aan iemand die aan de normale bedrijfsnormen voldoet, is groter dan een verkoop aan Saudi-Arabië. Helmut Marko waarschuwde aansluitend, geciteerd in een bericht van GrandPrix247: “Ik denk dat het niet zo goed zou zijn als het naar een land gaat dat cultureel anders is dan waar de meeste races plaatsvinden. En over het algemeen is het een commerciële aangelegenheid. Dus zal het eerder gebeuren met iemand die aan de normale bedrijfsnormen voldoet, als je het zo wilt stellen," voegde hij eraan toe.

Een democratische samenleving
De Oostenrijker gaf ook gelijk maar zijn mening over een ander controversieel onderwerp dat tijdens het F1-seizoen 2023 in de schijnwerpers zal staan. Dat is het besluit van de FIA om coureurs te verbieden hun politieke mening te uiten. Marko is niet blij met die beslissing, hij zei erover: “Deze beslissing is duidelijk verkeerd. Coureurs zijn verantwoordelijke burgers die in de wereldwijde publieke belangstelling en knowhow staan, daardoor hebben zij wat te zeggen. Over het algemeen bevinden we ons in een democratische samenleving en kan iedereen zijn mening uiten", hield de 79-jarige Oostenrijker vol. Het is olie op het vuur van een toch al gevoelige kwestie…

F1_Startveld_F1_CircuitCatalunya

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS