Karting • GK4 Kartseries

Dréke Janssen dendert met gekneusde ribben naar knappe podiumplaats bij NK karten in Mariembourg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 oktober 2021 01:38 • Print artikel

MARIEMBOURG – Dat noem je nog eens je verjaardag luister bijzetten: karter Dréke Janssen, vorige week woensdag vijftien jaar geworden, werd zondag razendknap tweede tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME. Het jonge talent uit Thorn presteerde dat in kletsnatte omstandigheden in de X30 Senioren-klasse. En dat deed hij ook nog eens met zeer pijnlijke gekneusde ribben.

 Dréke Janssen ijzersterk naar podium

Het was een juichende Dréke die zondag uit zijn kart stapte op het circuit van Mariembourg. Logisch ook, want niet alleen had hij een podiumplaats te pakken, het was tot dusver zijn beste resultaat van het seizoen. “Ik ben best wel blij, ja”, sprak hij ietwat eufemistisch.

Bovendien had Dréke nergens op gerekend vanwege zijn gekneusde ribben. Die had hij een week eerder op hetzelfde circuit opgelopen tijdens het IAME Benelux-kampioenschap. Daarom, bekende hij, hoopte hij steeds dat het zondag zou gaan regenen. “Ik weet dat racen in de regen minder pijnlijk is”, legde de talentvolle Limburger uit. “Omdat je in die omstandigheden minder grip hebt, ben je meer met je lichaam aan het werken om de kart op de baan te houden en zit je minder in je stoel.”

Herstel van gekneusde ribben duurt gemiddeld zo’n zes weken. En toch zat Dréke met een week-oude blessure alweer in de kart. “We hebben afgelopen week een speciale ribprotector in Antwerpen laten maken om te kunnen rijden. Die protector helpt wat beter tegen de pijn. Dat heeft goed gewerkt.”

Aan het begin van het weekeinde kreeg hij wel nog behoorlijk wat pijn te verduren omdat het vrijdag- en zaterdagprogramma in droge omstandigheden werd verreden. “Vrijdag heb ik daardoor maar drie trainingssessies kunnen rijden, want het ging niet meer. Ik heb veel pijnstillers moeten slikken. Maar ik ben uiteindelijk tweede geworden. Het was het waard. Het gaat het laatste halfjaar best wel goed. Ik heb nu het gevoel dat ik er echt vooraan bij zit.”

 Dréke Janssen ijzersterk naar podium

Nu ja, dat werd dan ook gestaafd door de feiten. In de kwalificatie werd hij zesde, en in de heats werd hij achtereenvolgens derde en tweede om de finale ook als tweede af te sluiten. Dat hij dat in de prestigieuze en traditioneel sterk bezette Senioren-klasse deed, zei veel over zijn kwaliteiten, maar ook over hoezeer hij gegroeid is. Voor Dréke is 2021 zijn tweede seizoen in deze klasse. Na een door COVID gemankeerd 2020 kon hij pas dit jaar echt serieuze ervaring opdoen bij de rijders van veertien jaar en ouder.

“Het laatste halfjaar gaat het erg goed.” In het begin van het seizoen moest hij nog steeds een beetje wennen aan de kart en met name de grip die de banden van een Senioren-kart leveren. “En ik heb een agressieve rijstijl. Daardoor heeft het even geduurd voordat ik ermee overweg kon. Bij de Senioren rijd je ook tegen meer en betere rijders met meer ervaring.”

Toch waren het niet alleen zijn rijders-skills die een oppepper hebben gehad. Ook op mentaal vlak is Dréke dit seizoen sterk gegroeid, gaf hij aan. “En zeker toen het rijden goed lukte, is het steeds beter gegaan. Dat geldt vooral voor de laatste paar races. Ik heb nu constant de snelheid om in de top tien te rijden. Maar je moet ook geluk hebben.”

Daarmee doelde hij op afgelopen weekeinde en de vele regen op zondag in het bijzonder. “Want in de regen ben ik meestal heel snel. In de regen rijden, vind ik ook heel leuk om te doen. Bij de Junioren waren mijn podiumplaatsen de helft van de tijd tijdens regenraces.”

Nu kan hij even rustig aan doen. Want zijn volgende race is pas in november, de IAME Games op het circuit van Portimăo. Het internationale evenement is vergelijkbaar met het WK voor IAME-rijders. “Ik hoop dat ik dan weer paraat ben. In 2019 heb ik al eens het WK in Le Mans gereden. Dat was bij de Junioren. Wat ik nu moet verwachten, weet ik niet. Ik weet niet precies waar ik sta in een internationaal veld. Maar ik hoop natuurlijk voorin te eindigen!”

Dreke Janssen bedankt zijn vader en moeder en familie, Team DFK en zijn sponsoren: Janssen Logistics, Strebo.nl, Adams Music Centre en Hunnekens Erdbau GmbH.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS