Karting • GK4 Kartseries

Doorzetten beloond! Mika Brouns overwint tegenslag en pakt na gave inhaalslag toch nog podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2021 12:10 • Print artikel

VENRAY – Wat strijdlust al niet vermag: karter Mika Brouns had in eerste instantie niet al te veel geluk tijdens de tweede ronde van het GK4-kampioenschap, maar de veertienjarige snelheidsduivel uit Maastricht herpakte zich op knappe wijze. Hij liet in Venray zien een uitstekende snelheid te hebben. Zo slaagde hij erin om na een mooie inhaalslag toch nog derde te worden in het dagklassement van de IAME X30 Junioren-klasse.

Mika Brouns

“Uiteindelijk is het dus toch nog goed uitgekomen”, jubelde Mika. “Ik ben blij dat goede gevoel weer te hebben, want de eerste ronde van het GK4-kampioenschap was een heel zwaar weekend voor mij. Het ging toen niet goed en kwam ik nog niet in de buurt van het podium. Maar omdat ik hier in Venray veel getraind heb, reed ik vooraan mee.”

Zijn weekeinde begon ook goed met zeer snelle tijden in de trainingssessies. “We zaten er meteen bij in de top tien. We hadden wel oude banden in de training. We verkeken ons erop en dachten: we zitten dus helaas niet bij de top drie. Maar toen we andere set banden eronder hadden gezet, konden we ineens knallen. In de twee trainingen gingen we echt hard. We reden top drie-tijden. Dat gaf een topgevoel.”

Zo wist Mika dus dat het met de snelheid op de Limburgse piste wel degelijk goed zat. Vol goede moed begon hij daarom aan de kwalificatie. Maar dat was buiten een lekke band gerekend. “Na drie rondjes moest ik wel naar binnen komen en had ik een vijftiende tijd.”

Dat betekende een forse teleurstelling voor de snelle Limburger. Maar dankzij de snelheid die hij ’s ochtends in de trainingen had laten zien, wist hij dat hij in de race nog kansen had. Opgeven komt niet voor in zijn woordenboek. “In race één reed ik van P14 naar P2. Ik had een heel goede start. Ik reed op een gegeven moment in het midden en was er een gat voor me en dat heb ik dichtgereden. Toen lag ik opeens op de tweede plaats. Het ging ineens heel snel.”

Mika Brouns

Nog was het niet gedaan met het malheur voor Mika. Want in race twee was hij net te laat bij het parc fermé. Daardoor moest hij reglementair als laatste starten tijdens de race die op een natte baan begon. “Toen ben ik op regenbanden terug naar de twaalfde plaats gereden. Dat was echt niet goed”, was hij zelfkritisch.

Het gecombineerde resultaat van de eerste twee races betekende dat hij in race drie, waarvan het resultaat het dagklassement bepaalt, als zesde moest starten. Mika: “In het begin ging het goed en haalde ik twee mensen in. Toen kwam een jongen met regenbanden me terug voorbij en lag ik vijfde.”

“Ik had gewoon geen grip; ik zag rijders met regenbanden twee seconden per rondje harder rijden. In de laatste twee rondes had ik ineens wel heel veel grip omdat de baan weer iets droger was. Andere jongens waren nu aan het glijden. Ik haalde er eentje in en met een andere jongen reed ik side by side zo start-finish over, een fotofinish. Toch nog derde, dus dat was heel mooi. Deze podiumplaats geeft een lekker gevoel voor de volgende race.”

Mika bedankt vader annex monteur, Paul Emiel, Paultje, en zijn moeder voor de steun.

Mika wil ook graag de mensen bedanken die hem volgen via de Facebook-pagina van Brouns Racing en hem financieel steunen door donaties aan Stichting Brouns Racing (donaties welkom NL50 RABO 0345 9916 56 t.n.v. Stichting Brouns Racing)

Mika Brouns wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Administratiekantoor Brouns.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS