Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Dick Freebird bereidt zich met zijn Jumbo-Porsche voor op raceseizoen 2020: "Leuk om alles weer te kunnen oppakken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 juli 2020 06:29 • Print artikel

ZANDVOORT – Dick Freebird heeft zijn plannen voor 2020 bekend gemaakt. De snelle coureur uit Rosmalen gaat meedoen aan races van de Super Car Challenge. Onlangs reed hij voor het eerst sinds enkele maanden weer eens op Circuit Zandvoort. Het was voor de aanwezigen niet te missen dat ook Freebird over het Formule 1-circuit van Zandvoort raasde. In zijn kanariegele Jumbo-Porsche testte de 35-jarige coureur uit Rosmalen zijn bolide met het oog op de aanstaande seizoenstart van de Supercar Challenge.

Dick Freebird Porsche Jumbo Super Car Challenge

“Het was superleuk hier weer een dag te kunnen rijden”, zei Dick enthousiast na zijn eerste kennismaking op het nieuwe circuit van Zandvoort. “Leuk om alles weer te kunnen oppakken zodat we tijdens de wedstrijden goed voor de dag kunnen komen. Als ik het doe dan doe ik het goed. Ik wil goed mee kunnen rijden. Dat is het belangrijkste.”

Voor Dick is het racen tegenwoordig vooral een serieuze hobby naast de drukke werkzaamheden in zijn metaalbedrijf Freebird Coated Aluminium BV. Het betekent dat hij niet het hele kampioenschap van de Supercar Challenge zal rijden. Daarvoor heeft hij het simpelweg te druk. “Maar we willen zeker drie weekends meepakken. Welke drie, dat weten we nog niet. Dat hangt af van de agenda van het werk.”

Omdat de snelle Brabander zo druk is met zijn bedrijf heeft hij autosport door de coronacrisis niet heel anders beleefd dan anders. Toch mag het van hem wel weer, een race rijden. Graag zelfs! Zijn laatste race dateert immers van oktober vorig jaar. “Dat zijn toch best wel wat maandjes. Gelukkig stap ik in dezelfde auto als vorig jaar, dus ik zal niet echt hoeven wennen.”

Die auto is een zeer potente Porsche 991 GT3 Cup. Tijdens de test reed de door Jumbo Supermarkten ondersteunde rijder er voor het eerst mee op het vernieuwde circuit van Zandvoort. “De nieuwe baan is wel even wennen”, erkende Dick. “Hij is sneller geworden. Er zijn meer inhaalmogelijkheden; de Hugenholtzbocht is breder geworden. Daar kon je eerst absoluut niet inhalen, nu wel. In de Porsche moest ik er eerst een klein beetje liften, nu kan ik er volgas doorheen.”

Dick Freebird in de Jumbo Porsche door kombocht Hugenholtzbocht Circuit Zandvoort Super Car Challenge

Bovendien is de Hugenholtzbocht een zogenaamde kombocht. Hij is verhoogd en schuin. Een heel nieuwe belevenis, had Dick ervaren. “Ik vind het wel mooi. Je voelt dat de auto aan de baan vastgezogen wordt in zo’n kombocht.” Daarom legde zijn team in de loop van de middag nieuwe banden op de Porsche om te zien hoe het zit met de bandenslijtage op de nieuwe baan en de temperatuur van de banden. “Daar is zo’n testdag echt ideaal voor.”

Hoewel hij nog niet zeker weet of hij in Zandvoort uiteindelijk ook een race zal rijden (deze vierde ronde van het kampioenschap wordt gehouden in het weekeinde van 10 en 11 oktober), hoopte Dick van wel. “We willen het liefst rijden waar veel publiek is, en dat is hier. Hopelijk kunnen we er dan een mooi weekend van maken!”

Dick Freebird wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Jumbo Supermarkten en Freebird Coated Aluminium B.V.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS