Karting • Chrono

Devyan Roest staaft opgaande lijn in Junioren-klasse met vaste plaats voorin bij NK: "Beste weekend van het jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2021 16:19 • Print artikel

BERGHEM – Hij is rookie in de Rotax Max Junioren-klasse, maar laat in zijn debuutjaar al zien met de top mee te kunnen. Afgelopen weekeinde in Berghem toonde karter Devyan Roest andermaal dat hij nu al een plek tussen de beste Junioren heeft veroverd. De veertienjarige coureur uit Hoofddorp kwam in actie tijdens de zesde (zaterdag) en zevende ronde (zondag) van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Tijdens de eerste race van zondag slaagde hij er zelfs naar de derde plek te denderen.

Devyan Roest

“We hadden ingezet op een leerjaar met als doel om volgend jaar te kunnen meedoen om de titel. Maar we zagen al snel dat we dit jaar al mee kunnen doen in de kopgroep”, zei Devyan. “Dat is wel een fijn gevoel.”

Met name op zondag liet hij dat overtuigend in elke sessie zien. Tijdens de kwalificatie was hij al goed voor de zesde tijd. Daarna snelde hij in de prefinale naar een knappe derde plaats. “Ik was superblij met de derde plek.” In de finale lag hij vervolgens een tijdje op de derde plaats, even tweede zelfs. “Maar in de laatste ronde ging iedereen inhalen en maakte ik een foutje. Zo ben ik uiteindelijk zesde geworden. Maar ik ben tevreden over het weekend.”

Een dag eerder, tijdens de zesde ronde van het NK, had hij met de zevende plaats in beide races ook de nodige punten gepakt. “Helaas heb ik dit weekend geen ticket gewonnen voor de Grand Finals (het officieuze WK voor Rotax Max-rijders, red.). Dat had ik natuurlijk het liefst wel gewonnen, maar dit is het eerste jaar in de Junioren-klasse dus ik vind het ook niet erg als het niet lukt.”

Hoewel Devyan, uitkomend voor MDB Motorsport, zich realiseerde dat hij voor een rookie meer dan uitstekend had gepresteerd in Berghem had hij het gevoel gehad dat er nog meer in had gezeten. “De zesde plaats zondag in de finale laat niet helemaal zien wat ik kon dit weekend. Daarover was ik wel teleurgesteld, eerlijk gezegd. Het is zoals het is, en de volgende keer beter. Het was wel mijn beste weekend van het jaar.”

De snelheid waarin hij de grote stap van de Rotax Minimax-klasse naar de Rotax Max Junioren-klasse heeft verteerd is opgevallen. Zeker ook omdat Devyan het verschil tussen de twee karts, die behoorlijk van elkaar verschillen, in het begin goed kon merken.

“Het is een grotere kart met een snellere motor en met het inhalen en het rijden is die veel grover en feller. Als je wordt ingehaald, word je gelijk door vijf mensen ingehaald in plaats van door één rijder. Ik schrok eerst wel een beetje van de felheid, maar ermee omgaan gaat me nu gemakkelijk af. Daar wen je aan als je vaker bij de Junioren rijdt.”

Devyan Roest

Tijdens de Rotax Max International Trophy in Le Mans eerder dit jaar liet hij al zien hoe sterk hij in een paar maanden tijd is geworden in de Junior-klasse. Tijdens die internationale topwedstrijd was de snelle Noord-Hollander erg goed op dreef in de finale. Hij reed op een knappe vijfde plaats, toen het noodlot toesloeg. Ik wilde de nummer vijf inhalen en toen beukte hij me eraf. Ik ging drie keer over de kop en vloog uit mijn kart. Ik had gelukkig alleen een beetje last van mijn rug.”

Inmiddels heeft hij racen in de Junioren-kart zo onder de knie dat hij met zelfvertrouwen vooruitblikt op zijn resterende races dit seizoen. “Ik rijd nog de laatste ronde van het NK in Genk en de race van de BNL Golden Trophy. Aan de Golden Trophy doen veel goede rijders mee. Dus als we daar in de top vijftien of top tien eindigen zijn we daar blij mee.”

Devyan Roest wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Sanidump Aalsmeer/Qruqius, STN Kassasystemen, Rocel visie op Gevels, Match en Fit Sportsponsoring, MDB Motorsport en Bouvin Power.

Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen, is Devyan op zoek naar nieuwe sponsors. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via devyanroest@gmail.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS