Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Derde Toyota in Le Mans voor Sebastien Ogier is een optie: "We gaan proberen hem meer mogelijkheden te geven"

Uitgegeven door Wim Boekel • 19 december 2021 14:02 • Print artikel

Het inzetten van een derde auto in de LMH-klasse tijdens de 24 uur van Le Mans in 2023 voor Sebastien Ogier, is een serieuze optie voor Toyota. Dat suggereert de kersverse Toyota-teambaas Kamui Kobayashi. Ogier, die na het behalen van zijn achtste titel uit het wereldkampioenschap Rally stapt, gaat in 2022 slechts een gedeeltelijk programma rijden met de Japanse fabrikant. Ondertussen kijkt de Fransman naar zijn toekomst in de autosport en wil hij graag zijn Le Mans-ambities invullen.

Toyota_Ogier_Bahrein_2021

Ogier testte al in Bahrein tijdens de afsluitende testdagen van het FIA World Endurance Championship met de Toyota GR010 Hybrid en liet zich al ontvallen dat voor komend seizoen de LMP2-klasse een optie is. Ondertussen circuleerde in de paddock al het gerucht dat Toyota voor het eerst sinds 2017 terugkeert met een derde auto in Le Mans. Dat blijkt volgens Kobayashi dus een reële optie te zijn.

“Om een derde auto in te zetten is een grote taak en de laatste paar jaar hebben wij slechts twee auto’s voor alle races in het WEC en Le Mans gehad”, zegt de Japanner tijdens de FIA Prize Giving Gala tegen het Engelse Autosport. Of Ogier definitief in de Le Mans-plannen ingepast kan worden zei hij: “Als wij een derde auto willen inzetten, moeten we alle monteurs en engineers voorbereiden, ook aan de kant van de coureurs. Ik zou zeggen dat het erg lastig wordt voor 2022, omdat de tijd wat kort is. Maar het kan één van de opties zijn voor 2023.”

“En natuurlijk was Sebastien snel, toen hij in Bahrein reed. Komende van de rally naar het asfalt en sportscars, zou ik zeggen dat het een groot verschil is, maar Sebastien reed vanaf het begin behoorlijk goed. Ik denk dat het echt interessant kan gaan worden, wanneer hij in Le Mans wil racen met onze auto. We gaan proberen hem meer mogelijkheden geven om er te rijden en laten we gaan bekijken of we een derde auto gaan inzetten. Ik denk dat het waarschijnlijk: ‘Ja, het kan een kans voor hem zijn’.”

Ondertussen moet Ogier zijn plannen voor 2022 nog bekend maken, behalve dat hij de WRC-opening in Monaco rijdt met de nieuwe hybrid Toyota Yaris.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS