Formule 1

De stunt van Red Bull en Verstappen: "We hebben talloze simulaties uitgevoerd om het risico te beoordelen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 13 augustus 2020 12:57 • Print artikel

BARECLONA - Max Verstappen startte als enige coureur de tweede Grand Prix op Silverstone met de harde band. De Nederlander moest door het team overtuigd worden om dat te doen, maar het leverde succes op in Engeland. Het verbaasde Red Bull-teambaas Christian Horner dat niet meer teams dat probeerden.

Max Verstappen Red Bull Racing F1

“We moesten in deze tactiek geloven en we moesten Max daarvan overtuigen”, aldus Horner tegen Speedweek. “We hebben talloze simulaties uitgevoerd om het risico en de beloning te beoordelen. Een fundamentele gedachte was: ‘Als we alles doen zoals tijdens de Britse Grand Prix, dan verandert er niets aan het resultaat. Dan rijden we achter Mercedes.”

“We dachten: ‘Oké, als er later in de race een safety car-periode is, dan hebben we misschien een kans met de zachtere banden’, maar het bleek dat we op de hardere Pirelli snel genoeg waren. We hebben ook geen glazen bol. Er was geen garantie dat alles soepel ging verlopen. We namen een risico en deze keer werkte het plan.”

“We werden een paar keer verrast. We waren bijvoorbeeld verbaasd dat niemand anders in het tweede kwalificatiedeel probeerde om de harde band te gebruiken om de race mee te starten. Later waren we verrast dat we op de harde banden net zo snel reden als Mercedes op de middelharde banden.”

“De zachtere banden en de gewijzigde bandenspanning speelden zeker een rol, net als de andere omgevingstemperatuur dan die van een week eerder. De strategie was gedurfd en juist, maar het moest ook door de coureur worden uitgevoerd. Max heeft perfect werk geleverd met het bandenmanagement. Zijn gevoel voor de banden is geweldig.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS