Formule 1

De scenario's: Zo kan Max Verstappen in Japan wereldkampioen in de Formule 1 worden

Uitgegeven door Bart • 4 oktober 2022 10:03 • Print artikel

Max Verstappen liet in Singapore een eerste mogelijkheid om wereldkampioen te worden liggen, maar zijn voorsprong bedraagt nog altijd 104 punten op Charles Leclerc en 106 punten op Sergio Perez. Om aanstaand weekend in Japan wereldkampioen te worden, moet Verstappen na de race minimaal 112 punten voorsprong hebben. Er zijn immers dan nog vier races en een sprintrace te gaan.

Max Verstappen


De makkelijkste route is een overwinning plus de snelste raceronde. Dan is Verstappen sowieso zeker van zijn tweede wereldtitel en kan het feest gevierd worden. Als de Red Bull-coureur wint zonder snelste raceronde, mag Leclerc geen tweede worden. Als de Nederlander wint, zijn de kansen van teamgenoot Perez theoretisch gezien verkeken.

Als Verstappen tweede wordt, moet hij 8 punten uitlopen op Leclerc en 6 punten uitlopen op Perez. Dan wordt het, ook gezien het extra punt voor de snelste raceronde, wat meer rekenen. Bij een tweede plaats en de snelste raceronde, moet Leclerc op P5 op lager eindigen en Perez vierde of lager. Zonder de snelste raceronde voor Verstappen schuift dat weer een plaats op.

Er zijn nog meer scenario's te bedenken voor het geval Verstappen derde of lager eindigt. Om in Japan wereldkampioen te worden, moet Verstappen minimaal zesde worden om 8 punten te halen. In dat geval moet Leclerc uitvallen en Perez mag dan niet meer dan 2 punten halen. Om rekenwerk te voorkomen en de kers op de taart te zetten, wil Verstappen ook de race in Suzuka winnend afsluiten.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS