Formule 1

De overstap van Ricciardo naar McLaren: misstap of meesterzet?

Uitgegeven door Luke Merkx • 21 november 2020 08:01 • Print artikel

Met nog drie races te gaan komt het eind tussen de samenwerking van Daniel Ricciardo en Renault steeds dichterbij. De Australiër rijdt vanaf volgend seizoen bij McLaren, waar hij Carlos Sainz opvolgt. Een goede zet, of een misstap nu Renault de juiste richting gevonden lijkt te hebben?

Daniel Ricciardo finisht knap derde in Imola

Drie vierde plaatsen en twee podiums: Daniel Ricciardo kent een uitermate goed seizoen bij het Franse Renault. Ondanks dat zal 'Danny Ric' vanaf volgend jaar voor het team van McLaren uitkomen, waar hij eerder dit jaar een contract heeft getekend. Het is niet de eerste keer dat hij een competitieve auto inruilt voor een bolide waarvan het nog maar de vraag is of deze kan strijden om podiums. In de zomer van 2018 krijgen zowel Christian Horner als Helmut Marko een onverwacht telefoontje van Daniel Ricciardo. De Australiër meldt dat hij het eind van het seizoen het Red Bull Racing-kamp zal verlaten en een contract heeft getekend bij Renault. Waar de overstap van de Honey Badger door velen in de paddock in twijfel wordt getrokken, is de man uit Perth vastberaden. In een interview met F1.com (2018) geeft hij aan onder de indruk te zijn van de recente ontwikkelingen van het team en hij graag bij wil dragen aan de opmars van de Franse renstal.

Moeizame start
Het seizoen van Daniel begint echter moeizaam: drie uitvalbeurten in de eerste vier races zorgen voor een moeilijke openingsfase van het seizoen. In de tweede seizoenshelft gaat het beter bij Renault: diverse finishes in de punten – met als hoogtepunt een vierde plaats in Monza - brengen Daniel een zesde plek in de WK-stand. Maar, hiermee zijn de targets van Renault nog niet behaald. Het doel was om minimaal vierde te worden in het constructeurskampioenschap en podiumplaatsen te scoren. Directe concurrent McLaren lukt dit wel. Het team eindigt knap als vierde en weet tijdens de GP van Brazilië zelfs een podiumplaats te bemachtigen.

Nieuw avontuur
Nog voor de seizoenstart van 2020 maakt Daniel Ricciardo bekend dat hij vanaf 2021 teamgenoot wordt van Lando Norris, bij McLaren. Een logische stap, zo lijkt het gezien de resultaten van de Britten in 2019. Toch zijn de meningen over de overstap van de voormalig ploeggenoot van Max Verstappen verdeeld. Na al drie keer als vierde te zijn gefinisht, wordt Ricciardo zowel tijdens de GP van Eifel en de GP op het circuit van Imola knap derde en kent hiermee een uitermate goed seizoen.

Sportief directeur Renault: ‘’Daniel bevindt zich samen met Lewis, Max en Charles op een ander niveau’’


Altijd ‘spot on,’ zowel in als buiten de auto
Sportief directeur van Renault Alan Permane baalt van het vertrek van zijn collega, zo meldt hij in podcast F1 Beyond The Grid. ‘’Ik vind het ontzettend jammer. Daniel is een geweldig persoon. Er zijn maar weinig coureurs die zo spot on als hem zijn, zowel in als buiten de auto. Daarnaast heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan het bouwen van een sterk team in de garage.’’ Permane is van mening dat Daniel samen met een drietal andere coureurs op een uniek niveau zit. ‘’Je hebt Daniel, je hebt Lewis, je hebt Charles en je hebt Max. Die vier zitten op een ander niveau.’’


Switch naar McLaren, de juiste stap?
Juist nu er bij Renault echt een stijgende lijn te zien is, zal Daniel het team gaan verlaten. Of de F1-coureur de juiste beslissing heeft genomen door te tekenen bij McLaren, moet nog blijken. Wél lijken Carlos Sainz en Lando Norris met 2 podiumplaatsen en een vierde plaats in de WK-stand een sterke fundering te hebben gelegd voor volgend seizoen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS