DTM

De kampioen blijft kampioen: René Rast verovert zijn derde DTM-titel na 24 overwinningen; Nico Müller tweede en Robin Frijns derde overall

Uitgegeven door Peter Vader • 8 november 2020 16:51

Zijn derde titel, de 24e overwinning en daarmee de meest succesvolle Audi-fabrieksrijder in de geschiedenis van de DTM: René Rast flikte het! De Duitse Audi-coureur vierde een soevereine overwinning in de laatste DTM-race van het seizoen op Hockenheim en is de nieuwe en oude DTM-kampioen. Met zijn derde overwinning in pas zijn vierde DTM-seizoen, komt Rast ook op gelijke hoogte met Klaus Ludwig in de lijst van allerbeste DTM-kampioenen, alleen Bernd Schneider heeft er meer, namelijk vijf titels. Achtervolger Nico Müller (SUI, Audi), die na zijn overwinning op zaterdag nog hoop had op de titel, moest genoegen nemen met de tweede plaats in de race en nipt een nederlaag in het kampioenschap incasseren met zijn totaal behaald aantal punten van met 330. Een klein verschil van 23 punten, want Rast behaalde er 353. Rast's teamgenoot Jamie Green (GBR) liet zondag opnieuw een sterke prestatie zien in Hockenheim en maakte het podium compleet door derde te worden. Achter hen stonden de andere Audi-fabrieksrijders Mike Rockenfeller (GER), Robin Frijns (NED), die als vijfde in de race eindigde en als derde overall in het kampioenschap met 279 punten, en Loïc Duval (FRA). Dit betekent dat alle zes Audi-fabrieksrijders de eerste zes plaatsen bezetten. Net als zaterdag was de Zuid-Afrikaan Jonathan Aberdein met een zevende plaats de beste BMW-coureur. Audi won de merktitel net toen Audi Sport Team Abt Sportsline het teamklassement van de DTM 2020 won.

Rene_Rast_met_Audi_DTM_kampioen_2020

Zevende poleposition voor Rast
In de laatste kwalificatie van het seizoen was het René Rast die de snelste tijd neerzette, zoals al zes keer eerder dit seizoen. Het kwalificatierecord van de 34-jarige man uit Minden is indrukwekkend: zeven polepositions, drie tweede en vijf derde plaatsen op de grid. Van de achttien kwalificatiesessies dit seizoen behoorde Rast vijftien keer tot de top drie en voegde dus in totaal 32 extra punten toe aan zijn puntentotaal, alleen al door zijn prestaties in de kwalificatie. Nico Müller heeft 23 punten in deze discipline, Robin Frijns deed dat beter met 29 punten.

Rene_Rast_over_start-finish Hockenheim finale 2020
René Rast met Audi RS5 DTM over start-finish: racewinnaar en kampioen 2020!

Start niet optimaal
De start van de race was niet optimaal voor Rast en moest Mike Rockenfeller, die snel van start ging vanaf de tweede positie, laten gaan. Jamie Green, die vanaf de derde plaats aan de race begon, boekte ook geen goede vooruitgang en kreeg tegenstand van Nico Müller. In de derde ronde reed Rast echter dankzij een extra push-to-pass-inspanning langs Rockenfeller en nam de leiding tot aan zijn verplichte pitstop. Müller passeerde ook Rockenfeller en was nu de achtervolger, maar kon Rast op de baan niet inhalen.

Nico_Muller_Audi_P2 Hockenheim 2020
P2 voor Nico Müller (SUI), Audi RS 5 DTM

Tactische spelletjes: Müller’s undercut poging lukt aanvankelijk
Müller pakte veel voordeel in de pits: net als op zaterdag probeerde de Abt-ploeg van Müller een undercut om Rast te slim af te zijn na zijn stop, met banden die al warm waren. Het plan werkte: Rast, die drie ronden later stopte, kwam achter Müller weer de baan op. Het kostte Rast vijf ronden om Müller weer in te halen en dat lukte hem in ronde 24. Vanaf dat moment kon Müller Rast, die zelfverzekerd naar de overwinning stormde, niet meer volgen. Achter Rast en Müller ontstond een spannende strijd om de derde plaats, waarin Green eerst Frijns en tenslotte Rockenfeller inhaalde.

Jamie_Green_GBR_Audi
P3 voor Jamie Green (GBR), Audi RS 5 DTM

DTM begint het seizoen 2021 met GT3-sportwagens eind mei
Een DTM-seizoen dat in veel opzichten buitengewoon is, is voorbij. Vanwege de coronapandemie moest het seizoen flink worden gecomprimeerd, alle achttien races werden in slechts 99 dagen in negen raceweekenden afgewerkt, een bovenmatig inspannend programma en een grote belasting voor coureurs en teams. In 2021 staat de DTM op de grid met krachtige GT3-sportwagens, de start van de negen geplande DTM-raceweekends in 2021 is eind mei.