Formule 1

De conclusie na de GP van Spanje: Red Bull en Verstappen verliezen de tactische strijd, want het is nu 3 - 1

Uitgegeven door Peter Vader • 10 mei 2021 14:57

Uiteindelijk bepaalden twee elementen de GP van Spanje: de superieure strategie van Mercedes en het meedogenloze tempo van Hamilton, waardoor ze het konden volbrengen de overwinning naar zich toe te trekken. Er is dit seizoen al veel te doen geweest om de ‘fouten’ van Verstappen. In Barcelona was de Nederlander vrijwel perfect op de racedag, toen de baanlimieten gelukkig veel minder een probleem waren dan voorheen in 2021. Het enige kleine puntje van kritiek op Max Verstappen zou kunnen zijn dat hij zijn team betrapte op te laat reageren toen hij binnenkwam voor een pitstop. Mogelijk was het een ronde te vroeg volgens Red Bull-teambaas Christian Horner, wat betekende dat hun gebruikelijke bandwisseltijd van twee seconden werd verdubbeld. Toch best indrukwekkend als ze hem op dat moment echt niet verwachtten!

Max_Verstappen_pitstop GP Spanje 2021

Verrassende tweede stop
Maar minder overtuigend was de beslissing om Hamilton's verrassende tweede stop in ronde 42 niet te pareren, waardoor Verstappen kwetsbaar werd voor een herhaling van het scenario in Hongarije van twee jaar geleden. Toen werd hij ook achtervolgd en gepasseerd door de wereldkampioen op verser rubber.

Het is nu 3-1
Er was een precedent en Red Bull wist het. De race-ingenieur van Verstappen, Gianpiero Lambiase, noemde het zelfs op de teamradio. En toch werd er niet naar gehandeld. Vanaf dat moment was er een gevoel van onvermijdelijkheid over de uitkomst. Dus hoe ontwikkelt zich nu de titelrace? Het is nu 3-1 voor Hamilton in overwinningen na de derde race in vier dit jaar, toen hij in Spanje op het podium ook weer werd vergezeld door Verstappen en Valtteri Bottas.

“We zijn flexibel”
Dit was een circuit waar de zevenvoudig wereldkampioen sinds 2017 domineerde. De vorige man die in Barcelona won, was Verstappen het jaar ervoor bij zijn Red Bull-debuut (2016). Daarom was het een soort 'thuis'-overwinning voor Lewis Hamilton, die nu 14 punten voorsprong heeft op Verstappen en Mercedes. Bij nader inzien waren de meest profetische woorden die van Toto Wolff, toen hem werd gevraagd naar de strategie voorafgaand aan de race: "Eén stop, maar we zijn flexibel." Dat aanpassingsvermogen en de genialiteit van Hamilton zijn al zo lang een groot deel van het succes van Mercedes.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS