Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

De concurrentie van Doornbos is mooi en snel; Girlpower met Danica, Milka en Sarah

Dit weekend staat in het teken van het oval-racedebuut van Robert Doornbos. Of zijn F1 en ChampCar ervaring hem zullen helpen weten we dit weekend. De Nederlander staat elfde in de tussenstand; één plaats achter Danica Patrick. Zij is echter niet de enige vrouw in een Indy-bolide. Er treden dit weekend maar liefst drie snelle vrouwen in de oval-arena van Kansas City. Danica Patrick, afgelopen winter eveneens gelinkt aan het nieuw te vormen US F1 Team, zal hier haar goede vorm van Long Beach, waar zij een vierde plek behaalde, door willen trekken naar deze race. Patrick gaat voor haar tweede overwinning, na de oval-race in Motegi, Japan vorig jaar gewonnen te hebben. Ze staat nu op een tiende plaats in het algemeen klassement.


"Ik kijk erg uit naar de race dit weekend in Kansas. Ook al hadden we een goed resultaat in Long Beach, kijk ik erg uit naar de eerste race op een oval. We hebben hard gewerkt voordat het seizoen begon, dus ik hoop dat we beloond worden daarvoor. We hadden vorig jaar een goede kwalificatie en startten vanaf een derde plek, dus ik hoop dat we dit jaar hetzelfde kunnen doen", aldus de Andretti-Green Racing-rijdster.

Milka Duno, de Venezolaanse IndyCar-rijdster heeft dan eindelijk een stoeltje weten te bemachtigen voor de race in Kansas dit weekend. Zij zal een gelimiteerd programma afwerken voor Dreyer & Reinbold Racing afwerken. Ze vervangt de Brit Darren Manning. Hiermee komt het aantal vrouwelijke deelnemers op drie! Duno testte in de winter voor het team van Newman/Haas/Lanigan Racing waar Robert Doornbos ook voor uitkomt, maar ze blijft toch bij Dreyer & Reinbold Racing waar zij vorig jaar ook een gelimiteerd programma voor reed. Ze heeft rookie en ex-GP2 rijder Mike Conway als teamgenoot en moet hem de fijne kneepjes van het oval racen bijbrengen.

Mede-eigenaar Dennis Reinbold is erg blij met de deal: "We zijn erg blij dat we Milka terug in het team hebben. We hadden vorig veel 'momentum' en we willen het oppakken waar we gebleven zijn en goede resultaten blijven halen. Ook zijn we erg trots dat CITGO terugkeert als sponsoring voor onze #23 auto." Milka Duno kan niet wachten om te gaan racen dit weekend: "Ik ben heel erg blij om weer te gaan race op Kansas. Deze track is heel speciaal voor me, omdat ik hier mijn IndyCar-debuut maakte. De fans zijn geweldig."

"Ik ben ook blij om terug te keren bij Dreyer & Reinbold Racing, want ze deden het geweldig vorig jaar. Ook moet ik CITGO bedanken voor hun steun. Ik ben uitermate dankbaar voor de kans om terug te keren en ik zal hard werken om goede resultaten te maken." Nadat ze eerst in de sportcars had gereden, maakte Milka Duno de overstap naar IndyCars in 2007. Ze eindigde als tweede in het rookieklassement en haar beste finish was een elfde plaats. Ze ging in 2008 naar Dreyer & Reinbold Racing en lag dat seizoen in Chicagoland zelfs vijf ronden aan de leiding.


Sarah Fisher keert terug in de IndyCar. De Amerikaanse rijdster zal vanaf Kansas dit weekend uitkomen met haar eigen team Sarah Fisher Racing. Ze staat voor de vijfde keer aan de start in Kansas en de eerste keer als team-eigenaar. Nadat ze vorig jaar geldproblemen kreeg, heeft het team nu veel meer perspectief. Er is een nieuwe sponsor, Dollar General Stores, nadat de sponsor vorig jaar zomaar op hield te betalen. Ze hebben toen met de hulp van fans en bevriende partners nog een paar races kunnen rijden. Tom Brown is terug als de chief-engineer voor Fisher, nadat hij al vorig jaar goed werk verrichtte voor haar. Fisher kan niet wachten: "We hebben zo hard gewerkt voordat het seizoen begon dat ik echt denk dat we wat mensen gaan verrassen. Vorig jaar begon ons seizoen tijdens de Indy 500 en hadden we niet de financiële bronnen om een goede auto te prepareren. Dit jaar gaat het heel anders, want de Dollar General auto rolt van de truck en kan meteen rijden. We kunnen nu een goed ritme creëren in aanloop naar de Indy 500. We hoeven niet meer allerlei problemen op te lossen. Alle kerels, ikzelf en mijn engineer gaan de dingen eens goed opschudden in Kansas en daarna hopelijk een goede wedstrijd rijden in Indy."

Robert Doornbos zei in een groot INTERVIEW met RaceXpress.com over Danica Patrick en Milka Duno: "Ik heb die beide meiden zien rijden. Nou, ze staan echt niet stil. Op de ovals zijn de meiden in staat om voor een verrassing te zorgen. Je zult mij nooit meer horen zeggen: een vrouw achter het stuur is bloed aan de muur. Danica en Milco verdienen respect. Ze kunnen echt wel een potje sturen."

RaceXpress.com volgt de Indy Car Series op de voet. Bekijk HIER al het IndyCar nieuws van dit weekend!