Formule 1

De beste videogames voor racefans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 november 2023 10:01

Racen is erg populair onder fans en velen zouden willen dat ze zelf in de cockpit van een racewagen konden zitten. Op een indirecte manier is dit zelfs mogelijk, want er zijn genoeg computerspellen die razendsnel zijn. In Nederland is gamen een van de belangrijkste hobby's. Er zijn spannende spellen zoals Christmas Gold Digger, maar ook racers die veel snelheid bieden. Wij presenteren de beste videogames voor iedereen die zich thuis voelt in de pitstraat. Sommige zijn authentiek, andere worden meer beschouwd als leuke racers en brengen een grote portie plezier.

De beste videogames voor racefans

MotoGP 23 – een simulatie voor echte fans
Ter gelegenheid van het wereldkampioenschap motor rijden 2023 werd in juni de titel MotoGP 23 uitgebracht voor consoles en pc's. Hier zitten de coureurs niet in de cockpit van een racewagen, maar klimmen ze op een motor en leggen ze zich in de bochten. De gameplay is gebaseerd op de eigen carrière, die wordt uitgebreid met constante vooruitgang.
Beslissingen die een speler neemt, tonen hun resultaten naarmate het spel vordert. Naast diverse rijhulpmiddelen, een geavanceerd weersysteem en de populaire multi playerstand, levert MotoGP 23 vooral veel realisme. Een must voor motorfans die altijd al wedstrijden hebben willen rijden.

Need for Speed Unbound – eindelijk weer een goede racegame
Na Need for Speed Most Wanted had de cultserie wat aan kracht ingeboet. De titels van de afgelopen jaren maakten niet zoveel furore als uitgever EA had gehoopt. Need for Speed Unbound is een nieuwe racer die eindelijk terugkeert naar de kwaliteit van de eerdere jaren.
De verhaal campagne biedt volop mogelijkheden om je personage uit te breiden en je auto te pimpen met tuning opties. De aanpassings opties zijn zo gevarieerd dat er een heel nieuw "spel binnen het spel" ontstaat. Spelers zullen echter pas het volledige raceplezier in deze titel ervaren als de eerste paar speeldagen voorbij zijn. Zodra de tuning-onderdelen zijn vrijgespeeld en de auto met nitro rijdt, is de titel echt ontzettend leuk.

WRC 8 FIA - World Rally Championship – een must voor alle competitieve coureurs
Dit spel is een van de weinige officiële licentie titels en wordt door kenners beschouwd als "de FIFA" van de racescene. De speler heeft toegang tot teams, coureurs en locaties van het echte World Rally Championship, wat de game zijn authenticiteit geeft. Het tijd- en weer systeem is zeer realistisch ontwikkeld en confronteert spelers keer op keer met nieuwe uitdagingen.

In de carrière modus is het aan de gamer om zijn team uit te rusten met verschillende rij professionals en zo uiteindelijk als winnaar uit de cockpit te stappen. Hoewel de physics op sommige plaatsen nog zwak zijn, is WRF 8 FIA een zeer authentieke racer die fans van motorsport zeker zal boeien.

Mario Kart 8 Deluxe – de leuke racer met de speciale onderdelen
Realisme hoef je niet te verwachten in deze titel van Nintendo. Als Mario, zijn broer Luigi, tegenstander Bows er en aap Donkey Kong in hun karts of op hun motoren stappen, is er geen pitstop meer. Bananenschillen landen op de baan, paddenstoelen op de achterkant of inktvlekken voor je ogen.
Als je de finish wilt halen, moet je vechten tegen hooligans, tegenstanders en allerlei voorwerpen. Mario Kart is geen realistische racegame, maar dankzij de online modi is het al jaren een echte culttitel. Er is geen klassieke campagne, maar elke speler heeft de mogelijkheid om trofeeën te winnen en zo nieuwe coureurs vrij te spelen.

Trackmania Turbo – onderdeel van de bekende successerie
Trackmania is een bekende naam voor racefans, want er zijn al talloze speltitels onder dezen aam uitgebracht. De arcaderacer "Turbo" sluit visueel aan bij de voorgaande titels, maar brengt nog meer maffe circuits met zich mee. Elke speler heeft de mogelijkheid om zijn eigen ramps, loopings en chaotische tracks te maken, de level editor is een van de populairste elementen in het spel.
De split-screen modus, waarin twee gamers samen op één console kunnen racen, is bijzonder cool. Het is niet zo realistisch als Formule 1, maar Trackmania Turbo is een must voor iedereen die van snelheid en hoge vluchten houdt.

Motorsport Manager – het spel vanuit een ander perspectief
In plaats van zelf achter het stuur te zitten, neemt de speler in deze titel de rol van manager op zich. Hij staat aan de kant van het circuit en coördineert zijn coureurs, die idealiter de overwinning naar huis brengen. De titel werd ooit op de markt gebracht als app, maar vanwege de grote populariteit werd het vervolgens ontwikkeld tot een computerspel.
De inhoud heeft betrekking op de klassieke Formule 1, de speler beheert een team van succesvolle coureurs die naar de overwinning willen. Overeenkomsten zijn altijd merkbaar in de circuits, die zo authentiek mogelijk zijn aangepast aan de originele locaties. Als je niet zelf achter het stuur wilt zitten, maar liever orders geeft, is deze titel een goede keuze.

Iracing – de realistische racegame voor iedereen die zich thuis voelt in motorsport
Hoewel deze titel in 2008 werd uitgebracht, heeft hij nog steeds geweldige gebruikersaantallen. Permanente updates in de afgelopen jaren hebben er toe bijgedragen dat de simulatie als bijzonder authentiek en realistisch wordt beschouwd. De speler neemt het met zijn "sim" op tegen andere spelers, waaronder NPC's die bekende talenten in de motorsport moeten nabootsen.
De nadruk ligt echter op de virtuele competitie tussen echte spelers. Er vinden regelmatig team evenementen plaats en er worden ook sprintraces aangeboden. De offline modus is al lang niet meer interessant voor gamers; het spel wordt voornamelijk online gespeeld.

GTA V – de lang lopende hit met een crimineel tintje
Als je niet alleen wilt racen, maar ook auto's stelen, nachtclubs bezoeken en drugs dealen, dan zul je je thuis voelen in GTA V. De titel van Rockstar heeft zelfs na meer dan vijf jaar nog niets van zijn populariteit verloren. Vooral de online modus speelt een belangrijke rol, want hier vinden opgezette tijden races, uitdagingen en heists plaats.
Hoewel de circuits niets te maken hebben met de echte circuits van de Formule 1, inspireren ze nog steeds door hun diversiteit. Als je in deze titel niet de poleposition haalt, kun je in een typische GTA-race je bazooka gebruiken om je tegenstanders uit de weg te ruimen.

Conclusie: Racegameszijn in groten getale beschikbaar
Autosport is en blijft populair. De bovenstaande titels vormen slechts een klein deel van wat er op de markt verkrijgbaar is. Talloze andere games zoals Forza 7, Need for Speed (andere varianten), Formula One en nog veel meer bieden keuze voor gamers met verschillende interesse gebieden. Al deze titels hebben één ding gemeen: het draait allemaal om snelheid en scherpe bochten!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS