Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Daytona 24H - Mega spannend tot aan het einde, Aucra wint! Weinig geluk voor Nederlanders, Van der Zande wel op P3 + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 30 januari 2023 09:01

Het was een zinderende finale van de Rolex 24 Hours of Daytona 2023. Een finale waarin de Nederlanders enigszins moesten capituleren nadat ze een voortreffelijke prestatie leverden. Renger van der Zande slaagde er helaas niet in om de prestigieuze 24 Uur-klassieker voor de derde keer op zijn naam te schrijven. Na regelmatig aan de leiding te hebben gelegen eindigde hij met zijn Cadillac van Chip Ganassi Racing op de derde plaats. Slechts 10 seconden verwijderd van de overall-winnaar! Een miniem verschil dus. Grote winnaar werd Acura van Meyer Shank Racing, die met zijn ARX-06 de eerste twee podiumplaatsen wist te veroveren. De winnende Acura werd bemand door Tom Blomqvist, Colin Braun, Helio Castroneves en Simon Pagenaud.


LMP2 finish: verschil 0.016 seconde!
In de LMP2-klasse ging het er nog heftiger aan toe. En ook daar speelden de Nederlanders een hoofdrol. De strijd in de LMP2 werd pas op de finishlijn beslist. Het verschil tussen nummer 1 en 2 bedroeg precies 0.016 seconde! TDS Racing, met Job van Uitert en Giedo van der Garde, lag lang aan kop in de LMP2-klasse. Maar met ruim twintig minuten nog te gaan, spinde Van Uitert na een gevecht om de overwinning met Ben Hanley en eindigde hij in de LMP2-klasse als vierde. Ook niet slecht, maar er had meer ingezeten. Voor Indy Dontje was het nog zuurder. Zijn teamgenoot Philip Ellis crashte de auto in het laatste uur van de wedstrijd. Op dat moment waren ze op ramkoers voor een zege in de GTD-klasse. Ook Indy Dontje had weinig geluk. In de GT Daytona-klasse lag hij eveneens op koers voor de zege, of in ieder geval een podiumplek, maar in het laatste uur crashte zijn teamgenoot Philip Ellis.

24H Daytona 2023 Nr01_Renger_van_der_Zande_P3
P3 voor Nr01 Renger van der Zande

Weinig geluk voor de Nederlanders
Ook de overige Nederlanders hadden het geluk niet aan hun zijde. Nog voordat de helft van de race was verreden had Jeroen Bleekemolen (Nr92) al moeten opgeven, evenals Rinus Veekay (Nr11) en Glenn van Berlo (Nr. 91) Bleekemolen ging niet helemaal met lege handen naar huis. In de IMPC-race in het randprogramma van de Rolex 24 veroverde hij de tweede plaats. Bleekemolen schreef erover: “P2 bij de 4h IMPC-race! Zo dicht bij de overwinning... We stonden halverwege aan de leiding met geweldige strategische dubbele stints. Een ongelooflijke run van Spencer Pumpelly op het einde. Zeer goed teamwerk om alles te laten werken met de banden, bandenspanning en afstelling. Bedankt Tom Collingwood, John Tecce, Spencer en het hele team. Het was geweldig!”

24H Daytona 2023 Nr35_Job_van_Uitert_Giedo_van_der_Garde
De Nr35 met Job van Uitert en Giedo van der Garde

Spanning tot het einde
En geweldig was het. Spanning tot het einde in een 24 uursrace waarin Porsche en BMW uitstekend voor de dag kwamen, maar ze de gevestigde orde van Acura en Cadillac nog steeds voor moesten laten gaan. Zijn de rollen volgend jaar omgekeerd? We gaan het zien, voorlopig is de laatste versie van de IMSA-serie megaspannend en belooft het dus ook veel goeds voor de 24 Uren van Le Mans in juni.

24H Daytona 2023 Nr11_Rinus_Veekay
Nr11 Rinus'Veekay'

24H Daytona 2023 Nr57 Indy Dontje Mercedes
Nr57 Indy Dontje

24H Daytona 2023 Nr91_Kay_van_Berlo_Porsche
Nr91, de zwarte Porsche van Kay van Berlo

24H Daytona 2023 Nr92 Jeroen_Bleekemolen_Porsche
Nr92 Jeroen Bleekemolen

24H Daytona 2023 Spectaculair vuurwerk

24H Daytona 2023 Nr83_Jeroen_Bleekemolen
Jeroen Bleekemolen: fraaie P2 bij de 4uurs IMPC-race in het Rolex 24-randprogramma!


24H_Rolex_Daytona_372x435_1


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS