Formule 1

David Coulthard kent geen feiten, maar biedt wel mogelijke redenen voor de contractvertraging bij Hamilton aan...

Uitgegeven door Peter Vader • 26 januari 2021 13:55 • Print artikel

David Coulthard is duidelijk niet op de hoogte van de contractbesprekingen tussen Mercedes en Lewis Hamilton, maar de voormalige F1-coureur kan wel putten uit zijn enorme kennis en ervaring om een paar mogelijke redenen te geven voor de aanhoudende onderhandelingen. Mercedes F1-baas Toto Wolff verwees onlangs naar een paar juridische obstakels die een deal tussen de Duitse fabrikant en zijn stercoureur blokkeerde. De Oostenrijker sprak echter ook zijn vertrouwen uit dat Hamilton en zijn werkgever uiteindelijk de handtekening onder het contract zullen zetten, waarbij de start van de pre-season tests in Bahrein op 12 maart wordt gezien als de ultieme deadline om een deal te sluiten.

Lewis_Hamilton_en_Toto_Wolff

Spelvaardigheid en manoeuvreren
Of de betrokkenen nu een harde deal of een hoop muggenzifterij maken, Coulthard zegt daarover dat contractbesprekingen altijd een behoorlijke hoeveelheid spelvaardigheid en manoeuvreren met zich meebrengen. "Er zijn veel zaken die spelen", zei Coulthard tegen Express Sport. "Waarom er nog steeds geen aankondiging over een akkoord van Lewis is, kan een aantal redenen hebben. Het kan zijn dat Mercedes het gevoel heeft dat ze niet alle waarde hebben gekregen die ze uit Lewis Hamilton willen halen. Lewis Hamilton breekt dit jaar het kampioenschapsrecord, is dat een voordeel voor Lewis of meer voor Mercedes? Als Lewis het presteert om als achtvoudig wereldkampioen door het leven te gaan, dan zit daar niets echt aan voordeel aan voor Mercedes. Als het Mercedes wèl meer brengt, dan maakt Lewis dat niet echt iets uit, want hij heeft nog steeds zijn achtste titel. Zaken zijn zaken. Niemand geeft zomaar geld weg omdat iemand aardig is of iemand goed is in wat hij doet. Er moet overeenstemming zijn over wat de verzilverde waarde is."

Imagorechten
De 13-voudige Grand Prix-winnaar wees ook op marketing- en beeldrechten als een mogelijke bron van onenigheid tussen Mercedes en Hamilton. "Misschien wil Lewis meer marketingrechten hebben voor zijn imago dat hij verwerft met Mercedes. Iets waarvan ik denk dat hij dat nu niet voldoende kan verzilveren", legt de Channel 4-commentator uit. "Hij kan zijn eigen persoonlijke imago gebruiken, hij is een Tommy Hilfiger-ambassadeur, maar hij zou niet het recht hebben om een foto te hebben naast een Lewis Hamilton-wodka met een Formule 1-auto op de achtergrond, omdat die rechten bij het team horen. Misschien onderhandelt hij daarover. Je zou een encyclopedie kunnen schrijven over wat er in een contract zou kunnen staan.”

“Alles kan erin staan”
Uit Coulthard's 14-jarige ervaring met het onderhandelen over contracten in de F1, veroorzaken speciale clausules ook langdurige en gecompliceerde debatten tussen partijen. "Je kunt je dat nauwelijks voorstellen, in principe kan alles in een contract staan", voegde de Schot eraan toe aldus een bericht van f1i.com. "Sommige coureurs hebben zelfs namen van specifieke coureurs, die ze niet als teamgenoot zullen accepteren. Een voorbeeld daarvan had Alain Prost kunnen zijn toen hij naar Williams ging. Hij had kunnen bedingen dat hij wel een teamgenoot zou hebben, maar niet Ayrton Senna, omdat hun relatie op dat moment was gebrouilleerd was. Ayrton verklaarde dat hij zelfs gratis voor Williams zou rijden, om daarmee te proberen de onderhandelingen van Prost in 1993 te destabiliseren, voordat hij uiteindelijk een deal met McLaren zou krijgen."

Lewis_Hamilton_Toto_Wolff_contractbesprekingen_2021

Mediastrategie?
Ondanks alle speculatie en intriges rond de contractbesprekingen van Mercedes en Hamilton, liet Coulthard doorschemeren dat er misschien toch al een deal is getekend en verzegeld. "Het zou best een mediastrategie kunnen zijn, dus laten we daar ook open voor staan", besloot hij. “'Nogmaals, als er iemand heeft getekend, wil dat nog niet zeggen dat ze dat meteen naar buiten moeten brengen. Als je je mediapet opzet, zou het een manier kunnen zijn om de interesse in Lewis en Mercedes vast te houden. En dat is misschien helemaal niet zo erg. Ik zeg niet dat het zo is, ik geef alleen aan dat het een mogelijkheid kan zijn."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS