Formule 1

Daniel Ricciardo kreeg kritiek op zwakke McLaren-start: "Bij Max was ik al kwaad als hij twee tienden sneller was"

Uitgegeven door Bart • 27 november 2021 18:13 • Print artikel

Daniel Ricciardo heeft dit jaar de Grand Prix van Italië gewonnen, maar voordat de Australiër in zijn McLaren competitief was, kende hij een moeizame start. Het verschil met teamgenoot Lando Norris was extreem groot, soms wel 7 tot 8 tienden. Intern heeft dat tot flinke kritiek geleid, maar Ricciardo heeft dat om kunnen draaien met behulp van voormalig olympisch roeier en nu zijn engineer Tom Stallard.

Daniel Ricciardo


In een interview met GP Racing geeft Ricciardo uitleg over de samenwerking met de roeier. "Je wilt mensen in jouw team die goed zijn in wat ze doen, maar ik wil ook een echt competitief ingesteld iemand om me heen. Iemand die ook wil vechten en op zoek gaat naar net dat laatste beetje extra. Tom heeft op de Spelen een zilveren medaille gewonnen en hij heeft dat beetje extra in zijn karakter."

"Iedereen binnen het team had veel geduld en begreep mijn situatie", aldus Ricciardo die een hele andere manier van remmen onder de knie moest zien te krijgen. "Ik voel me niet te groot om met constructieve kritiek om te gaan. Ze sloegen me niet naar de grond, maar probeerden mijn problemen te begrijpen. 'Waar kunnen we helpen?' Dat is de moderne aanpak van dit team."

"Ik wist dat ik iedere ronde in deze auto beter kon worden. In Bahrein kwalificeerde ik me als zesde, maar voelde ik me nog niet 100 procent comfortabel in de auto. Ik bleef denken dat het ieder raceweekend beter zou gaan. De auto heeft hele sterke punten, maar ook sommige zwakke punten. Ik moest me richten op de sterke kanten van onze auto en dat lukte me niet altijd."

Ricciardo geeft een vergelijking met zijn tijd bij Red Bull. "Soms zat ik wel 7 of 8 tienden achter Lando en ik snapte echt niet waar dat verschil vandaan kwam. Zelfs bij Max, waar ik een sterke en competitieve band mee had, was ik kwaad als hij twee tienden sneller was. Niets ten nadele van Lando, maar het gat kwam meer omdat ik geen ervaring in deze auto had. Zo'n groot verschil had ik nooit eerder in mijn carrière meegemaakt. Tom heeft daar heel goed bij geholpen. Coureurs en atleten zijn altijd een beetje koppig, maar je kunt niet altijd je eigen weg blijven bewandelen. Soms moet je open staan voor nieuwe dingen. Ik moest me aanpassen aan de auto en sindsdien voel ik me meer op mijn gemak."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS