Formule 1

Lewis Hamilton evenaart Michael Schumacher met 91e zege, Max Verstappen op P2 snoept extra punt af + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 11 oktober 2020 14:18

De Eifel Grand Prix op de Nürburgring is gewonnen door Lewis Hamilton. Max Verstappen op P2 kaapte in de slotronde nog net een extra punt weg met een nieuw baanrecord in 1:28.139. Daniel Ricciardo sloot de race af met de derde plek. Nico Hülkenberg, die vanaf P20 startte, finishte op P8 en werd uitgeroepen tot driver of the day. De enerverende race kende uitvallers in Valtteri Bottas, George Russell, Esteban Ocon, Alex Albon en Lando Norris.

F1 2020 Max Verstappen


De start verliep goed voor Valtteri Bottas, gevolgd door Lewis Hamilton die trachtte de Fin onder druk te zetten maar niet kon doorzetten. Max Verstappen behield P3 voor Charles Leclerc die probeerde aan te dringen echter moest hij zijn aanval net als Hamilton afbreken na de eerste bochtencombinatie. Alex Albon had een lichte touché met Daniel Ricciardo in de strijd om P5, maar het duo kon verder zonder problemen. De Thai staat niet bekend om zijn goede starts en verloor een plaats. Nico Hülkenberg startte vanaf P20, maar lag in no time op P17.

In ronde 8 was Alex Albon in de pits voor nieuwe banden en de Red Bull-coureur kwam terug in de race op P20. De stop verliep niet geheel lekker waardoor veel tijd werd verloren. Romain Grosjean klaagde over een blessure aan zijn linkerhand waarschijnlijk opgelopen door opspattend grind. Daniel Ricciardo zette nogmaals een aanval in met zijn Renault. Vanaf P5 verschalkte hij in ronde 9 de Ferrari van Charles Leclerc. Valtteri Bottas ging aan de leiding voor Lewis Hamilton met een marge van 1,2 seconde. Max Verstappen volgde het duo op dezelfde afstand.

Ook Charles Leclerc maakte in ronde 11 een vroege pitstop en wisselde naar de medium band. Sebastian Vettel beleefde een klein momentje met een spin en verknalde zo een setje banden. De Duitser maakte een pitstop en wisselde naar de harde band. De Ferrari-coureurs lagen nu op respectievelijk P17 en P18. Nico Hülkenberg was al doorgeschoven naar P13. Op dat moment nam Lewis Hamilton de leiding over van Valtteri Bottas. De Fin maakte een remfoutje en dat kostte hem P1. Voor Bottas was dit het teken om nieuw rubber te halen in ronde 13. Max Verstappen reed nu op P2 op het moment dat George Russell de eerste uitvaller was. De Williams-coureur kreeg een beuk van de verremmende Kimi Raikkonen. De Fin zou er een straf van 10 seconden voor krijgen.

Max Verstappen meldde over de boordradio dat het begon te regenen, maar de druppels zette niet door. Bottas begon druk te zetten op Daniel Ricciardo en verschalkte de Australiër in ronde 15. Een ronde later werd de virtual safety car ingezet om de auto van Russell weg te halen. Voor Hamilton en Verstappen het teken om een bandenwissel te maken. De Nederlander wisselde naar de medium band. Lando Norris volgde op P3.

Niet veel later was er wederom een gele vlag door een incident met Kvyat. De AlphaTauri-coureur schoot langs de baan door een lichte touché met Alex Albon en had schade, maar kon wel verder rijden. Bottas meldde ondertussen dat hij motorproblemen had, reed naar de pits en stapte uit zijn Mercedes. Esteban Ocon was de volgende uitvaller door hydraulische problemen, einde oefening voor de Fransman. Het was nog niet gedaan met de uitvallers. Alex Albon kreeg eerst een tijdstraf van 5 seconden en parkeerde vervolgens zijn Red Bull in de pits.

Racing Point-coureur Hülkenberg lag op puntenkoers en op dat moment meldde Lando Norris een elektrisch probleem over de boordradio. Hij veranderde wat settings aan zijn stuur en probeerde verder te rijden. In ronde 35 was er een heftig gevecht om P4 tussen Leclerc en Perez. De Mexicaan trok uiteindelijk aan het langste eind en pakte zo de positie van de Ferrari-coureur af.

Aan de kop van het veld reed Max Verstappen op P2 met een achterstand van 8 seconden op de leider in de wedstrijd Lewis Hamilton. Daniel Ricciardo volgde op meer dan een minuut daar achter. Nico Hülkenberg was na zijn pitstop wat teruggevallen, maar haalde op de baan diverse coureurs in. Pierre Gasly en Sebastian Vettel moesten aan de dadendrang van de invaller geloven.

In de 44e ronde kwam er toch een einde aan de race voor Lando Norris. De McLaren-coureur moest zijn auto parkeren aan de kant van de baan. De raceleiding zag dat het bodywork aan het smeulen was en besloot de safety car naar buiten te sturen. Bijna alle coureurs maakten een extra pitstop en zo wisselden Hamilton en Verstappen naar verbruikte softs uit de kwalificatie.

Met nog elf ronden te gaan, kon het sein op groen en had Lewis Hamilton een perfecte herstart. Hij trok een gaat naar Max Verstappen, die een scherpe Daniel Ricciardo aan zijn staart had. De Australiër trachtte een inhaalpoging op Verstappen, maar moest ook verdedigen op Perez. De situatie bleef zoals hij was. In de sprintrace van elf ronden veranderde er niet zo veel meer aan de posities. Pierre Gasly in de AlphaTauri profiteerde goed van de situatie en eindigde op P6 voor Charles Leclerc. Nico Hülkenberg was opgeklommen naar P8 en zat achter de Monegask.

In de laatste ronden reed Lewis Hamilton een nieuw baanrecord, maar ook Max Verstappen ging nog voor het extra WK-punt. In de laatste ronde wist de Nederlander dat voor elkaar te krijgen. Een kleine tegenvaller voor Hamilton, die wel een enorme mijlpaal bereikte. Hij schreef geschiedenis met zijn 91e overwinning en evenaarde daarmee de legendarische Michael Schumacher.

Uitslag Grand Prix van de Eifel op de Nürburgring:

POS	DRIVER  	NAT.	TEAM    	TIME
1 Lewis Hamilton GBR Mercedes 60 laps
2 Max Verstappen NED Red Bull Racing + 4.470
3 Dan. Ricciardo AUS Renault F1 Team + 14.613
4 Sergio Perez MEX Racing Point + 16.070
5 Carlos Sainz ESP McLaren F1 Team + 21.905
6 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 22.766
7 Charles Leclerc MON Ferrari + 30.814
8 Nico Hulkenberg GER Racing Point + 32.596
9 Romain Grosjean FRA Haas F1 Team + 39.081
10 Ant. Giovinazzi ITA Alfa Romeo + 40.035
11 Seb. Vettel GBR Ferrari + 40.810
12 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo + 41.476
13 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team + 49.585
14 Nicholas Latifi CAN Williams Racing + 54.449
15 Daniil Kvyat RUS AlphaTauri + 55.588
DNF Lando Norris GBR McLaren F1 Team 44 laps
DNF Alexander Albon THA Red Bull Racing 24 laps
DNF Esteban Ocon FRA Renault F1 Team 23 laps
DNF Valtteri Bottas FIN Mercedes 19 laps
DNF George Russell GBR Williams Racing 14 laps

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS