Formule 1

Daniel Ricciardo: "Max Verstappen is de op één na beste coureur in de Formule 1"

Uitgegeven door Peter Vader • 30 november 2021 11:25

Daniel Ricciardo heeft meer inzicht gegeven in zijn tijd naast Max Verstappen bij Red Bull en beschrijft de aanzienlijke impact die de Nederlander heeft gehad tijdens zijn eerste optreden voor het senior team. Verstappen maakte indruk in zijn rookie-jaar bij Toro Rosso in 2015. Hij promoveerde aan het begin van het volgende seizoen naar Red Bull in plaats van Daniil Kvyat, waarbij hij het stuur van hem overnam tijdens de Spaanse Grand Prix. Verstappen ging door met het behalen van een sensationele debuutoverwinning, slechts 18 jaar oud, wat het toneel vormde voor een intrigerend gevecht met de oudere Ricciardo voor de volgende drie seizoenen, voorafgaand aan Ricciardo's vertrek uit de Red Bull-ploeg.

Max_Verstappen_en_Daniel_Ricciardo_2021_GP_Frankrijk

Ricciardo herinnert zich de komst van Verstappen
Ricciardo heeft duidelijke herinneringen aan hun eerste gezamenlijke oefensessie op het Circuit de Barcelona-Catalunya, waarbij hij het enorme tempo en het "gebrek aan angst" van Verstappen opmerkte, die volgens hem nu zijn aangevuld met een gegroeide volwassenheid. "Als persoon mag ik Max heel graag. Het is zeker gemakkelijker om nu met elkaar om te gaan nadat we teamgenoten waren, omdat we nu niet zo'n onderlinge strijd hebben, zoals je het zou noemen", begon Ricciardo in een exclusief interview met RacingNews365.com. Maar ik denk ook dat hij volwassen is geworden, weet je, dus ik hou ook van de manier waarop hij zijn zaken doet. We zijn qua karakter heel anders, maar ik denk dat hij heel trouw is aan zijn woord. Bij hem gebeurt er niet veel bullshit. Ik mag hem zeker en respecteer hem daarvoor.”

"Als coureur, kijk, ik herinner me zijn allereerste oefensessie in Barcelona, toen hij in Red Bull stapte, en hij was er meteen mee bezig. Ik herinner me dat ik de gegevens zag en ik dacht: 'Ok, hij rommelt niet! '. Ik denk dat hij die snelheid van zichzelf heeft, die rauwe snelheid, dat gebrek aan angst. Nu heeft hij ook die volwassenheid om hem echt tot een top, top, topcoureur te maken."

Max_Verstappen_Daniel_Ricciardo_Red_Bull

Hun gevecht bij Red Bull was altijd gelijk
Vandaag terugkijkend spreekt Ricciardo positief over zijn betovering als teamgenoot van Verstappen, ondanks een paar vlammende aanvaringen. De meest dramatische was tijdens de 2018 Azerbeidzjaanse Grand Prix, toen het duo in botsing kwam op het rechte stuk. "Het was leuk. Er waren beslist enkele aanrijdingen op de baan, maar het was nooit... Ik denk dat we het redelijk goed hebben aangepakt door hoe fel we waren", legde Ricciardo uit. De debriefs waren achteraf nooit vijandig. Ik denk dat we redelijk goed informatie hebben uitgewisseld. Ik denk ook dat onze race engineers erg goed waren, er waren geen geheimen en ik denk dat ze behoorlijk open met elkaar waren. Kortom, eigenlijk was de omgeving redelijk goed."

Max-met-Daniel-Ricciardo-crash-Baku-2018

"Ik heb dat eerlijk gezegd met Max nooit gehad"
Ricciardo stond erop dat hij te allen tijde dezelfde behandeling als Verstappen kreeg, hoewel hij af en toe het "standpunt" van Red Bull in twijfel trok. "Vanuit een auto-oogpunt, een setup-oogpunt, heb ik nooit aan gelijke behandeling getwijfeld. Maar soms, vanuit een ander oogpunt, voelde ik me in sommige situaties niet gelijk. Baku was daarvan het grootste voorbeeld," merkte hij op. Daar voelde ik me een beetje onstabiel. Onzeker, denk ik. Ik weet dat er bij Mark Webber en Sebastian Vettel soms discussie over een voorvleugel was, of andere ditjes en datjes, want wie krijgt deze keer het voordeel? Ik heb dat eerlijk gezegd met Max nooit gehad. "

Max_Verstappen_en_Daniel_Ricciardo_F1_Red_Bull

Wie is de betere coureur?
Verstappen is verwikkeld in een nauw gevecht met Mercedes-rivaal Lewis Hamilton om de wereldtitel van dit jaar, de 24-jarige Nederlander heeft een voorsprong van acht punten voor de laatste twee rondes van het seizoen in Saoedi-Arabië en Abu Dhabi. Ricciardo twijfelt er niet aan dat Verstappen ooit wereldkampioen zal worden, of het nu in 2021 is of later. "Als het niet dit jaar is, denk ik dat het onvermijdelijk is dat hij later een wereldtitel wint. Niet om te zeggen dat het gemakkelijk is om dat te bereiken, maar ik denk dat hij alle eigenschappen heeft om het te doen", voegde Ricciardo eraan toe. "Ook zijn ‘racecraft’ is goed, ik vind het leuk dat hij voor gaten gaat. Ik zie veel overeenkomsten in de manier waarop hij racet, dus dat kan ik zeker respecteren."

Gevraagd naar wie de betere coureur is, lachte hij: "Tot de dag dat ik stop... zal ik altijd geloven dat ik de beste ben. Ik denk dat de dag dat ik stop de dag zal zijn dat ik niet langer geloof dat ik de beste coureur ben.” Waarop Ricciardo grapte: "Is Max de op één na beste? Waarschijnlijk! Waarschijnlijk!"

Max_Verstappen_Daniel_Ricciardo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS