Karting • Chrono

Dani Prins maakt daverend debuut in Rotax Max BMC-kampioenschap met klinkende zege

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2021 17:03

MARIEMBOURG – De concurrentie van Dani Prins zal zondag enigszins verbaasd hebben opgekeken toen ze de daguitslag zag van de eerste ronde van het BMC-kampioenschap. De vijftienjarige karter uit Noordbroek won op het circuit van Mariembourg op knappe wijze beide races in de Rotax Max Senioren-klasse. En dat als nieuweling in Rotax Max-wedstrijden.

Dani Prins wint in Mariembourg

“Ik ben natuurlijk hartstikke blij”, zei Dani. “Maar ik ben niet echt verbaasd. Het ging het hele weekend al goed. Voor mijn gevoel ligt Rotax me beter. Ik had van tevoren in gedachten dat ik in de top tien wilde rijden.”

Die ietwat bescheiden verwachting had alles te maken met het feit dat hij dit seizoen nieuw is in karts die worden aangedreven door een Rotax-motor. Dani reed de afgelopen jaren met succes kampioenschappen met een IAME-motor. Die krachtbron is evenwel anders dan een Rotax. Maar omdat het door corona onzeker is of wedstrijden al dan niet doorgaan, rijdt de talentvolle rijder dit jaar ook Rotax Max-wedstrijden.

In het BMC liet hij dus overtuigend zien dat hij daarin goed uit de voeten kan. Dani: “Donderdag in de training waren we al snel, vrijdag ging het nog sneller. Zaterdag was de laatste trainingssessie niet heel goed, maar zondag voelde de kart hartstikke goed.”

Dat heeft hij voor een belangrijk deel ook aan zijn team Daems Racing te danken. “Het team helpt me heel goed. Het heeft veel Rotax Max-ervaring en het is een heel leuk team. Ik leer er veel. Ook met data en natuurlijk het rijden zelf. Mijn monteur Sebastian Bailly geeft me aanwijzingen langs de baan.”

Dani begon het seizoen ‘gewoon’ met IAME-wedstrijden. Als debutant bij de Senior-rijders had hij in het begin wat stress tijdens de races, bekende Dani. “Ik dacht er veel te veel bij na. In deze klasse wordt best wat agressiever gereden dan bij de Junioren. Doe gewoon rustig aan zei Sebastian op zaterdag en zondag. Toen ging het meteen beter. Ook met het inhalen ging het heel goed. Het is een kwestie van zelfvertrouwen hebben en kalm blijven in de kart.”

Dat leidde zaterdag in de kwalificatie tot de derde plaats. Dat fraaie resultaat kwam toen nog als een verrassing. “Het was eigenlijk te mooi om waar te zijn. Ik had niet verwacht bij de top drie te zitten.” Maar zijn snelheid was nu eenmaal goed genoeg om voorin mee te doen en dat bewees hij dan ook in de heats.

“De eerste heat ging alles eigenlijk als vanzelf. Voor mijn gevoel ging ik echt snel. Ik kon gemakkelijk inhalen. In de laatste paar rondes reed ik 3,5 seconden achter de rijder aan kop, maar ik reed zo makkelijk naar hem toe. Tot mijn eigen ervaring haalde ik hem daarna nog in en won ik de race.”

In de tweede heat werd Dani bij de start op het vuil geduwd. “Ik viel daardoor terug naar de zesde plaats. Het duurt dan even voordat het vuil van je banden is en je weer je snelheid terug hebt. Maar in de volgende bocht remde ik laat en had ik al twee rijders teruggepakt. Een rondje later ben ik nog iemand voorbijgegaan. Twee rondes voor het einde ben ik de nummer twee voorbijgegaan. Daarna reed ik snel naar de nummer één toe. De race was net te kort om nog te kunnen winnen.”

podium Dani prins Rotax Max Senior

Niettemin had Dani gezien dat hij de snelheid had om te kunnen winnen. Dat gaf hem vertrouwen voor de finale, die hij vanaf poleposition mocht starten. “Ik had een heel goede start. Ik sloeg meteen een gaatje. In de eerste paar rondjes reed ik verder weg. Op een gegeven moment maakte ik een foutje in een bocht en toen kwam de rest nog dichtbij. Ik bleef rustig en reed toen weer weg.”

Zo pakte hij zijn eerste dagzege. En daarmee een daverend debuut in het BMC-kampioenschap. Terugkijkend op zijn eerste meters in een Rotax Max-kart zei Dani dat hij er ‘meteen een beter gevoel bij had dan bij de IAME X30’. “Ik denk dat een Rotax me nog iets beter ligt. De eerste keer in een Rotax ging meteen hartstikke goed.”

Dit seizoen blijft Dani IAME X30- met Rotax Max-wedstrijden combineren. Daarvoor staan de Rotax-kampioenschappen BNL en BMC op het programma en bij IAME het Benelux-kampioenschap. “Ik wil gewoon zoveel mogelijk ervaring opdoen bij de Senioren. Bij de Senioren moet je meer body hebben om stand te houden. Er wordt brutaler geracet.” Gezien zijn uitslagen is Dani dus al brutaal genoeg...

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS