Dakar

Dakar 2022: Thewessen snelste Nederlander: “Reden zelfs trucks voorbij"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 10 januari 2022 04:02 • Print artikel

André Thewessen en Stijn Bastings zijn de tweede week van de Dakar Rally begonnen met een 24ste plaats in de SSV-klasse. In het dagklassement van de zevende etappe waren ze daarmee de beste Nederlanders.

Dakar 2022


In de Dakar Rally liggen de valkuilen altijd op de loer, maar op de dag na de rustdag is het altijd nog iets riskanter. Thewessen was zich hier wel van bewust aan het begin van de etappe tussen Riyadh en Al Dawadimi. In de proef over 401 kilometer gingen verschillende teams in de fout, Thewessen hield zijn buggy de gehele dag in het juiste spoor. De complimenten voor de goede dag waren zeker voor navigator Bastings.
“De complimenten zijn zeker voor Stijn, hij heeft weer top genavigeerd”, begon Thewessen. “We kwamen vlot naar voren. We reden zelfs trucks voorbij die vooraan gestart waren omdat we de waypoints gelijk te pakken hadden en weer door konden. Bij de eerste tankstop was er iemand van organisator ASO die zich verbaasde over onze tijd. Die was serieus onder de indruk.”

Die euforie verdween snel toen er een zoektocht ontstond naar een lastig te vinden waypoint. “Daar hebben we twintig minuten naar gezocht en toen maar laten liggen, dan ben je een half uur kwijt”, vervolgde Thewessen, die soelaas vond in het feit dat bijna iedereen daar tijd verspeelde. Aan het eind van de proef stond de 24ste tijd op het bord voor Thewessen, dat was naar tevredenheid. “We hebben de 24ste tijd gereden en zijn dus de beste Nederlander, dat is ook wel een keer leuk.”

Die positie was mede te danken aan het feit dat twee andere Nederlandse equipes zondag veel tijd verloren of uitvielen, maar Thewessen had er bewust voor gekozen om risico’s te vermijden. “Ik heb geprobeerd om de auto heel te houden, we hebben alle afstapjes heel rustig genomen. Ik rem tien keer voor niks en moet dan weer gas geven, maar dan komt er ook een moment dat je wel blij bent dat je geremd hebt. Niet iedereen doet dat en dan kan het ook ontzettend rap klaar zijn.”

Maandag staat de langste dag van de Dakar Rally op het programma met een totale afstand van 828 kilometer. De speciale stage heeft een lengte van 395 kilometer en bestaat voor de helft uit zand en duinen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS