Dakar

Dakar 2022: Petronas Team de Rooy Iveco best of the rest achter Kamaz

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 januari 2022 06:30 • Print artikel

Bisha, Saudi-Arabië - "We gaan met een goed gevoel op weg naar de finish. We zijn tevreden, want dit is voor ons het maximaal haalbare resultaat." Dat zei Janus van Kasteren van Petronas Team De Rooy Iveco na de elfde etappe in de Dakar Rally. Een vijfde plaats in het algemeen klassement is het resultaat van een constant gereden rally in Saoedi-Arabië. Vrijdag gooien de rallyrijders het evenement in het Midden-Oosten in het slot.

Dakar 2022: Petronas Team de Rooy Iveco Janus van Kasteren

Donderdag stond er nog een laatste pittige proef op het programma. Achter de oersterke Kamaz-mannen, waar Eduard Nikolaev uitverkoren was om de etappe te winnen en koploper Sotnikov de schade beperkt hield met een derde stek achter Karginov, werd Martin Macik de beste niet-Kamaz rijder. De Tsjech werd vierde en troefde Shibalov (vijfde) af. Janus van Kasteren was opnieuw de beste Nederlander en snelste man van Team De Rooy.

De Veldhovenaar moest 24 minuten toegeven op de ritwinnaar, maar daar was een duidelijk aanwijsbare reden voor. "Na 60 kilometer ontdekten we dat we twee kapotte veerbladen hadden. We hebben noodgedwongen het tempo iets laten zakken. Het was verder een mooie etappe met prachtige duinen."

De kopman van Team De Rooy is tevreden met het eindresultaat. "Voor nu is dit wat er mogelijk is voor ons. Als de vier Kamaz-rijders niet uitvallen kunnen we maximaal vijfde worden. We staan vijfde dus moeten we tevreden zijn," aldus Janus, die zich net als zijn teamgenoten opmaakt voor de slotdag. "We gaan naar de finish en moeten accepteren dat we de Kamazzen niet kunnen bijhouden, maar we zijn wel de beste van de rest."

Vick Versteijnen Team de Rooy

Bikkelen... dat deed ook teamgenoot Vick Versteijnen. "Het was voor mij zonder twijfel de zwaarste proef. We moesten de hoogste duinen over. Daar moest je goed opletten. We zagen meerdere rijders, die de top niet haalden en haaks naar beneden kwamen."

De 36-jarige rallyrijder uit Hilvarenbeek is verder tevreden met het resultaat. De equipe van Versteijnen, Teun van Dal en Randy Smits kwam als achtste over de streep. "In het begin hebben we een lekke band gehad. Daarna was het tempo weer goed. Later hebben we Martin nog losgetrokken. Dat heeft ongeveer 5 minuten gekost omdat het sleeptouw brak. Het laatste deel van de route bestond uit veel korte klimpaden. Het was een stuk met allemaal korte duinen. Daar konden we niet harder dan 30, 40 kilometer per uur. Het was flink werken, maar ook uitdagend. We zijn achtste en buiten de lekke band hebben we geen problemen gehad. Ik ben tevreden," aldus Versteijnen, die op bijna vijf minuten van Martin Macik ook de nummer acht op de ranglijst is.

Vrijdag trekt de karavaan richting de Rode Zee. Op weg van Bisha naar Jeddah is er een verbindingsroute van ruim 500 kilometer. Halverwege wacht de laatste special stage van deze Dakar Rally. Ondanks dat er nog veel zand ligt te wachten zullen de verschillen niet heel groot worden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS