Dakar

Dakar 2022: Pascal de Baar knalt naar top tien: "Het tempo lag duizelingwekkend hoog"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 januari 2022 06:30 • Print artikel

De negende etappe van de Dakar 2020 was een loop rond Wadi Ad-Dawasir, een special van slechts 287 kilometer met een verbindingsroute van 204 kilometer. Zand, duinen, prachtige rotsformaties en snelle pistes waren ook het decor van de rally. De mannen van het Riwald Dakar Team kenden een keurige etappe, waar Pascal de Baar de tiende positie behaalde en Gert Huzink als twaalfde finishte.

Riwald Dakar Team Gert Huzink

Voor Gert Huzink, die er aanvankelijk mooi bij zat kwam er tegenslag in de vorm van navigatieproblemen. Gert: “We hadden echt een mooie dag waar alles in zat, en de truck deed het super. Helaas hadden we problemen met het vinden van een waypoint. Het zoeken van dat meetpunt kostte ons de nodige tijd en dat was erg jammer. Daarmee zat een top tien notering in het dag-klassement er jammer genoeg niet in maar we hebben wel echt een top dag gehad.” De Renault C460 Hybride ‘surfte’ door de hoge, maar snelle duinen en Gert Huzink is dan ook erg tevreden over de truck. Gelukkig bleef het tijdverlies beperkt.

Pascal de Baar

Het team van Pascal de Baar begon als veertiende aan de etappe en kon een eigen koers volgen. Na twintig minuten werd De Baar al ingehaald op de afwisselende proef. Pascal: “Het tempo lag duizelingwekkend hoog en het terrein was prachtig met mooie canyons, plateau’s en duinen. We bereikten de neutralisatie samen met Mitchel van den Brink maar daarna waren we hem al snel voorbij. Een half uur later konden we de Tatra van het Fesh Fesh team achter ons laten in de duinen. Dat ging dus mooi, en het tempo in de duinen lag hoog! Dat kan gevaarlijk zijn midden op de dag, want dan is er vrijwel geen schaduw waardoor je dieptes lastig in kunt schatten. Daar kwamen we hardhandig achter, want toen we een duintje oversloegen volgde er een behoorlijke klapper.” Het zorgde gelukkig niet voor schade aan de truck maar wel voor rugklachten voor de bemanning. Na de harde landing vindt Pascal zijn tempo weer terug: “Het ging weer mooi, en toen zagen we ook Janus van Kasteren nog staan met een lekke band. Dat was nummer vier die we inhaalden.” Pascal de Baar kwam als tiende overall en als derde Nederlander over de streep, vlak achter Martin van den Brink en Vick Versteijnen. Later bleek dat de Renault C460 door de harde landing wel een gaatje in het carter had opgelopen, maar grote problemen bleven uit voor de beide trucks van het Riwald Dakar Team.

In het algemeen klassement staat Gert Huzink nu op de 14e en Pascal de Baar staat op de 18e positie. Woensdag volgt de 10e etappe in de Dakar 2022 van Wadi Ad-Dawasir naar Bisha, met een verbindingsroute van 384 kilometer en een special stage van 375 kilometer. Een route met veel zand, modder en bergen en maar amper duinen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS