Dakar

Dakar 2022: "De jongens hebben er serieus werk aan gehad om de machine weer klaar te krijgen"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 11 januari 2022 22:30 • Print artikel

Wiljan van Wikselaar heeft na zijn crashes tijdens de etappe van maandag in de Ralley Dakar 2022 de knop omgezet. De 26-jarige coureur wil de finish halen en verder niets. Ook tijdens de ultrasnelle negende etappe op dinsdag voelde Van Wikselaar de naweeën van de valpartij een dag eerder.

Dakar 2022


Na een paar lange dagen had de organisatie van de Dakar Rally dinsdag een kortere proef uitgezet, die bovendien op hoge snelheid afgewerkt kon worden. Van Wikselaar was al opgelucht dat hij na zijn zware val van een dag eerder weer kon starten en voelde zich aan het begin van de proef redelijk goed. “Ik dacht vanmorgen dat ik aardig hersteld was en de eerste veertig kilometer ging het wel goed, maar na een tijdje had ik toch wel wat moeite om de plaatjes van het roadbook goed te lezen. Ik sloeg het niet echt op, dan was ik ergens en moest ik nog een keer dubbel kijken om te zien waar ik heen moest.”

De proef bestond voor een groot deel uit snelle paden, maar er moesten ook weer enkele lastige duinen overwonnen worden. “Meestal kon je wel op de sporen rijden, maar je wilt toch de bevestiging hebben. Dat zat me gewoon dwars, normaal gesproken kan ik dat goed bijhouden. Ik heb het tempo iets laten zakken, maar dat wil je eigenlijk niet rijden omdat je weet dat je veel harder kunt.”

Van Wikselaar concentreert zich al de hele rally op het foutloos navigeren en het oppikken van alle waypoints. Dinsdag ging dat even mis, maar de honger om de finish te halen was dermate groot dat de Harskamper eentje links liet liggen. “Ik heb dat waypoint lekker laten liggen, dit was de eerste die ik heb laten gaan”, zei hij met de wetenschap dat hij daarvoor een tijdstraf zal krijgen. “Ik heb wel vaker eentje gemist en ben dan teruggegaan om hem alsnog op te halen, maar vandaag vond ik het wel goed.”

Dakar 2022


Van Wikselaar kampte nog met de gevolgen van de crash op maandag, waarbij de machine ‘van voor tot achter’ behoorlijk beschadigd raakte. “Hij zat rondom in elkaar en de jongens hebben er serieus werk aan gehad om de machine weer klaar te krijgen, het is een heftige klap geweest”, blikte hij nog eens terug op de voorgaande dag. “Ik heb echt geluk gehad en was blij dat ik vanochtend gewoon weer kon starten. Ik zag vrij snel na de start al iemand aan de zijkant liggen en bedacht me toen nog eens hoeveel geluk ik gehad heb.”

Door de valpartij en de gevolgen daarvan heeft Van Wikselaar een duidelijke strategie voor de komende dagen: “Ik ga geen gekke dingen meer doen, ik wil echt op safe nu en zorgen dat ik de finish haal. Ik merk dat ik niet fit ben en een foutje is dan heel snel gemaakt. Uitrijden is het doel.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS