Dakar

Dakar 2022: André Thewessen beste resultaat tot nu toe in de Dakar Rally

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 12 januari 2022 01:10 • Print artikel

Met de zeventiende plaats scoorde André Thewessen dinsdag zijn beste resultaat tot nu toe in de Dakar Rally. Er had zelfs nog wel iets meer ingezeten in de negende etappe, voelde de Limburger: “We hadden nog wel wat harder gekund.”

Dakar 2022


De 287 kilometer lange negende etappe van de Dakar Rally ging dinsdag grotendeels over een snelweg door de woestijn waar de snelheden bijzonder hoog lagen. Tussendoor pakte Thewessen zijn winst in een duinengebied. Zonder kapotte riemen en banden kwamen hij en navigator Stijn Bastings aan de finish. “Het was een superdag, we hebben voor de verandering geen banden hoeven vervangen”, vertelde Thewessen tevreden, die maandagavond een tip kreeg en die meteen in de praktijk bracht. “Je moet een beetje naast de sporen gaan rijden dan erin, dat heeft wel z’n vruchten afgeworpen. Elke dag leer je weer iets, vooral op de slechte dagen leren we heel veel.”

Opnieuw kon Thewessen in de duinen een mooi aantal trucks passeren, maar die kreeg hij vervolgens weer om de oren op de snelle pistes daarna. De SSV loopt maximaal zo’n 125 kilometer per uur terwijl de trucks daar aardig meer snelheid ontwikkelen. En dat zorgde voor problemen. “Die maken massa’s stof, dat is niet normaal”, vervolgde Thewessen. “En dan ben ik al blij als het een breed stuk is zodat je een beetje naast het stof kunt rijden, als dat niet zo is… jongens, wat een ellende. Dan zie je helemaal niks.”

Het is voor Thewessen ook een teken dat er qua resultaat nog wel iets meer in het vat zit. “We hebben vanochtend zelfs even op de twaalfde plek gereden, er had nog wel wat meer ingezeten”, aldus Thewessen. “Ik voelde vanmorgen wel dat het lekker ging en we hadden onderling ook het gevoel dat we daarom heel goed moesten opletten. We hebben ondanks dat we geen grote risico's genomen hebben gewoon vrij hard kunnen rijden. Ik zal nooit alles riskeren om iemand in te halen, als het niet gaat rijden we ons eigen tempo. Het ging zoveel makkelijker, maar dat is ook een kwestie van ervaring. We leren nog steeds.”

Woensdag staat de tiende etappe van de Dakar 2022 op het programma over een totale afstand van 757 kilometer. De special tussen Wadi Ad-Dawasir en Bisha is 374 kilometer lang.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS