Karting • Iame X30 Euro Series

Daan Steenman toont potentie in IAME Benelux-kampioenschap: podiumplaats! "Ik ben helemaal tevreden!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 augustus 2020 08:29 • Print artikel

GENK – Daan Steenman is één van de beste rijders in het Nederlands kampioenschap IAME X30 Senioren en die status betekent dat hij ook in het IAME Benelux-kampioenschap vooraan kan meedoen. Dat bewees de karter uit het succesteam van PdB Racing Team zaterdag in Genk. De achttienjarige topper uit Oosterblokker eindigde als beste Nederlander tijdens de eerste ronde van de traditioneel zeer sterk bezette titelstrijd op een knappe derde plaats.

Daan Steenman juichend over de finish

“Ik ben helemaal tevreden, ben er echt blij mee”, zei Daan die duidelijk in zijn nopjes was met zijn fraaie resultaat. “Deze prestatie is gewoon goed. Ik neem een beker mee naar huis, heb een podiumplaats gepakt. Ik maak nog steeds stappen als rijder en in Europa kunnen we ook goed meekomen. Hier horen we thuis.”

Vanwege corona was het programma op één dag geprogrammeerd (de diverse klassen in het kampioenschap werden over twee dagen verdeeld waardoor het aantal rijders in de paddock minder was). Daarom reed Daan de kwalificatie (P5), drie heats (P2, P4 en P4) en de finale (P3) allemaal op dezelfde dag. Het bleek voor hem geen probleem. “Ik heb een goede conditie zodat ik dat prima kon volhouden. Ik had er geen problemen mee.”

In de finale had Daan, die vanaf de vijfde plaats begon, een prima start. Hij won meteen een plek. “Ik ging daarna al vrij gauw achter nummer drie aan. Na een rondje of zeven zat ik op zijn bumper. Ik kon hem goed volgen. Zijn remmen stopten ermee aan het einde van de Europalaan en zo schoof ik door naar de derde plek. Op die plek heb ik de race uitgereden. De nummer één en twee konden bij de start meteen wegrijden, dus die waren te ver weg om nog in te halen.”

Dat zijn Falcon-kart de juiste snelheid had, was al gebleken tijdens de heats. “Ik heb in alle heats plekken gewonnen. In de eerste heat zijn we van vijf naar twee gereden. Alleen de nummer één was een tandje sneller. In de tweede heat ben ik van vijf naar vier gereden en in de derde heat ben ik ook van vijf naar vier gereden. Tussen de heats door hebben we nog wat aan de afstelling veranderd om die te optimaliseren. Helaas hadden de banden in de tweede heat wat minder grip.”

Daan Steenman en familie blij met podium

Voor Daan was het zijn vierde race sinds de uitbraak van het coronavirus. Zo won het Noord-Hollandse talent al een race op Venray en de GK4-wedstrijd in Spa. Tijdens de eerste ronde van het EK in Essay (Frankrijk) was de rijder van het PdB Racing Team de beste Nederlander met de vijftiende plaats in de finale en tijdens de tweede ronde van het NK in Mariembourg werd hij tweede.

“Samen met deze race zijn dat prima resultaten. Ik hoop dit seizoen Nederlands kampioen worden. En wie weet de Benelux-titel. Het begin was in ieder geval goed. Mooi dat ik dit jaar al een keer op het podium heb kunnen komen. Er zijn nog drie ronden in het Benelux-kampioenschap te gaan, hopelijk lukt het me nog vaker!”

Daan bedankt zijn ouders, familie, iedereen van het PdB Racing Team, Nick en Peter de Bruijn, zijn monteur Arie Nugteren en zijn trouwe sponsoren.

Daan Steenman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Heibedrijf Steenman
Besseling Group
Salco bedrijfsdeuren
Groot Techniek
Karma Wervershoof
Zwart Infracare
Van de rol elektrotechniek
Laura van der Rol-Mes
NIWA Motoren
Opaa!
Meindert Deen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS