DTM

DTM vooruitblik 2021: "Al generaties lang een fascinatie voor hoogwaardige autosport"

Uitgegeven door Peter Vader • 7 januari 2021 10:01 • Print artikel

In een exclusief interview met het web portaal DTM.com vertelt Gerhard Berger, DTM-baas sinds 2017, over de vijf pijlers van het brede DTM-platform en over doelen en verwachtingen, kansen en uitdagingen. De voormalig Formule 1-coureur, die vanaf 2021 als enige verantwoordelijk zal zijn voor het platform, blikt ook terug op het seizoen 2020, waarin de DTM een enorme uitdaging moest aangaan, niet in de laatste plaats vanwege de coronapandemie.
Over het DNA van de DTM: professioneel racen van topklasse met één coureur per auto. Vanaf komend seizoen wordt de DTM voor het eerst verreden met krachtige GT-sportwagens. "Mijn grote doel is 20 voertuigen met minstens vijf merken, sterke coureurs en een kampioensstrijd tot aan de laatste race", legt Gerhard Berger uit. Met de veranderende regelgeving biedt de DTM aan de fans volgens Berger meer mogelijkheden om zich te identificeren met een grotere verscheidenheid aan merken en verschillende motoren met verschillende geluiden." De DTM is professioneel racen van een topniveau, een competitieve klasse met één coureur per auto en zonder op enigerlei wijze gelimiteerde pitstops", zegt de 61-jarige Oostenrijker, terwijl hij het DNA van de in 1984 geïntroduceerde DTM uitlegde.

DTM baas Gerhard Berger
Gerhard Berger

Doelstelling: stap voor stap verduurzamen
In een interview op DTM.com vertelt Gerhard Berger ook over de veranderingen in de auto-industrie en de wensen van de sponsors. Het volledig elektrische demonstratievoertuig dat in november in Hockenheim werd gepresenteerd, kreeg enorm veel reacties. “De komende twaalf tot zestien maanden staan in het teken van het krijgen van een prototype op het circuit”, is zijn plan. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol voor Berger. “Ons doel is om stap voor stap meer duurzaamheid door te voeren. We willen CO2-neutraal worden tussen 2025 en 2030, en niet alleen wat betreft racewagens, maar over het hele platform, inclusief de partners die daar vertegenwoordigd zijn.” Van volledig elektrische raceauto's tot hybride technologie tot synthetische brandstoffen en waterstof, Gerhard Berger ziet autosport en de DTM in het bijzonder, als drijfveren voor technische innovaties. “Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk technologieën een podium te bieden op het DTM-platform”, zegt de DTM-baas.

DTM-platform met vijf pijlers voor jong en oud
Berger omschrijft het brede DTM-platform al generaties lang als een fascinatie voor de autosport. Het is “cruciaal om de fans erbij te betrekken. Het sleutelwoord hierbij is fascinatie. ”Als 'hardcore autosport' is er in de eerste plaats de topsportdivisie van de DTM, voortaan met GT-auto’s, maar er is nu ook de succesvol geïntroduceerde DTM Trophy junior raceserie met GT-sportwagens die bijna serieproducten zijn (vrijwel standaard) en is er de onlangs aangekondigde BMW M2 Cup. Ook de DTM Classic met zijn historische racewagens, waarmee vele sterren van vervlogen tijden aan de start staan, wordt steeds belangrijker, wat niet alleen de oudere generatie aanspreekt. Naast het toekomstige DTM Electric richt DTM Esports zich op jonge autosportliefhebbers. "In DTM Esports kunnen jonge fans zich uiten, actief deelnemen en onderdeel worden van de DTM", aldus Berger.

Geen enkel positief Covid-19-geval en een perfecte René Rast
De tienvoudig Grand Prix-winnaar blikt in een interview met DTM.com ook terug op het afgelopen DTM-seizoen. “2020 was een moeilijke situatie. Maar we zijn erin geslaagd om de geplande negen evenementen over de ‘Bühne’ te krijgen, zonder een enkel positief Covid-19-geval te hoeven rapporteren", zegt Berger opgelucht. Hij hoopt dat er in het nieuwe seizoen weer toeschouwers naar de circuits kunnen komen. Sportief gezien was Berger teleurgesteld over de ongelijke strijd tussen Audi en BMW, maar tot aan de laatste race kon iedereen enthousiast zijn over het open en spannende titelgevecht. Gerhard Berger is vol lof over de inmiddels drievoudig DTM-kampioen René Rast: "Voor mij combineert René Rast alle elementen van een perfecte coureur en bovendien is hij een aardige vent." 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS