DTM

DTM-titelstrijd is weer helemaal open na vierde zege van Rast; Frijns gecrasht in pitstraat, Muller teleurstellend negende! + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 11 oktober 2020 17:52 • Print artikel

Brandende auto voor de start, vuurwerk tijdens de race, René Rast maakt de DTM-titelstrijd weer erg spannend! Na zijn tweede overwinning in Zolder staat de Audi-coureur nu tweede in de ranglijst. Met nog twee raceweekends te gaan, is de tweevoudig DTM-kampioen slechts tien punten verwijderd van zijn Zwitserse merkcollega Nico Müller, die sinds zijn eerste triomf in Spa-Francorchamps begin augustus, bovenaan aan de leiding staat in de puntentabel. Müller moest zondag genoegen nemen met een magere twee punten. Robin Frijns werd nog erger geraakt: bij het verlaten van de pitstraat glipte de Nederlander met koude banden de vangrails in en moest hij zijn Audi een paar meter later parkeren. Zijn score van nul punten wierp Frijns terug naar de derde plaats in de puntenranglijst. Achter Mike Rockenfeller op de tweede plaats voltooide BMW-coureur Lucas Auer (AUT) het podium als derde. Ex-Formule 1-coureur Timo Glock had de pole-position veroverd in de kwalificatie - de eerste van het seizoen voor BMW en de 75e in zijn DTM-geschiedenis.

Racewinnaars DTM Zolder Race 2 op zondag v.l.n.r. Mike Rockenfeller, René Rast en Lucas Auer
Racewinnaars Zolder Race 2 op zondag v.l.n.r. Mike Rockenfeller, René Rast en Lucas Auer

Een harde knal bij de start: pole-sitter Glock landde in de eerste bocht in het grind
Het was al warm op de grid. Er steeg rook op uit de Audi RS 5 DTM van René Rast, en kleine vlammen waren waarneembaar rondom het motorcompartiment. Plots was de start van de pole-sitter in het geding, maar de mechaniciens van Audi Sport Team Rosberg zorgde ervoor dat de #33 Audi toch weer fit was voor de race. Toen werd het nog heter. Met een katapultstart wurmde Rast zich tussen de twee BMW's van Glock en Sheldon van der Linde (RSA) en schoot naar de leiding. Ook Ferdinand von Habsburg (AUT, Audi) verraste beide BMW's, maar werd van achteren geraakt door Glock, beiden belandden in het grind. In plaats van de koploper te zijn belandde Glock op de laatste plaats, nog achter Habsburg. Rockenfeller, Frijns en Müller profiteerden aanvankelijk van dit contact, waardoor Rast en Rockenfeller gemakkelijk konden ontsnappen.

null
René Rast als racewinnaar over de eindstreep!

Koude banden werden Robin Frijn's Waterloo
In de uitgang van de pitstraat vond Robin Frijns zijn Waterloo. Hij ging van start vanaf de achtste plaats, ging na tien ronden naar de pitstraat en liet tijdens de verplichte stop nieuwe banden monteren, die volgens de DTM-regelgeving niet mogen worden voorverwarmd. Lokale held Frijns onderschatte de grip van de koude banden en gleed tegen de vangrails in de linkerbocht van de lange pituitgang. Met een defecte wielophanging rechtsvoor moest de 29-jarige coureur de Audi gefrustreerd parkeren, wat leidde tot een safety car-fase. Toen het racemanagement de herstart in Indianapolis-stijl in rijen van twee goedkeurde, was het deelnemersveld nogal verward omdat ongeveer de helft van de coureurs hun verplichte stop al had voltooid, maar de andere helft niet. Dus aanvankelijk leidde Marco Wittmann. De BMW-coureur maakte echter zijn stop tijdens de safety car-fase, die niet als een verplichte stop wordt beschouwd, en moest uiteindelijk terug naar de pits. Toen iedereen de nodige stops had gemaakt, lag Rast weer voor Rockenfeller, terwijl Müller zich pas als negende in de baan bevond en ondanks energieke aanvallen niet voorbij Wittmann kon komen (achtste).

Tweede plaats voor Mike Rockenfeller DTM Zolder Race 2
Tweede plaats voor Mike Rockenfeller

Succesvol weekend voor Belgisch WRT Team Audi Sport
Achter het BMW-duo Lucas Auer en Timo Glock op de derde en vierde plaats schitterde het Belgische Audi-klantenteam WRT. Fabio Scherer (SUI), Harrison Newey (GBR) en Ferdinand Habsburg (AUT) veroverden met de drie WRT-Audi's de posities vijf, zes en zeven. Voor Scherer waren het zijn eerste DTM-punten. Newey schitterde zaterdag al en vocht zich naar de vijfde plaats. Habsburg was zaterdag ook al zevende.

Derde plaats voor Lucas Auer
Derde plaats voor Lucas Auer en daarmee hoogst geklasseerde BMW

Audi Sport Team ABT Sportsline wint teamtitel
Ondanks het falen van Frijns en de negende plaats voor Müller, vierde het Audi Sport Team ABT Sportsline al vroeg de titelwinst in het DTM-teamklassement. De voorsprong van het Kemptener team is onaantastbaar en door Audi Team Rosberg niet meer in te halen. Tegelijkertijd is de strijd om de titel bij de coureurs spannender dan ooit: als het verschil tussen de "Grote Drie" Müller, Frijns en Rast dit weekend 47 punten bedroeg, heeft Müller nu 259, Rast 249 en Frijns 243 punten. Dit betekent dat slechts 16 punten het Audi-trio scheiden in hun strijd om de titel. Bovenaan wordt de lucht dunner, het wordt een zinderende finale.

Pole position en vierde plaats Timo Glock
Pole position en vierde plaats in de race voor Timo Glock met BMW

75e pole position voor BMW
BMW beleefde een weekend met ups en downs. Timo Glock won in de kwalificatie ternauwernood van zijn merkgenoot Sheldon van der Linde en behaalde BMW's 75e pole position in de DTM-geschiedenis. Het was ook BMW's eerste pole dit seizoen, de zesde voor Glock in zijn DTM-carričre. Audi's dominantie eindigde dus na 20 poleposities op rij. In de race was er echter niet de gehoopte overwinning van BMW, want Auer behaalde tenslotte zijn twaalfde DTM-podiumpositie en BMW's 306e podium. De overige vier races in Zolder (16-18 oktober) en op de Hockenheimring (06-08 november) beloven een spannende thriller te worden in de strijd om de DTM-titel 2020.

Racewinnaar René Rast
Racewinnaar René Rast, door zijn overwinning is hij slechts
10 punten verwijderd van de eerste plaats in strijd om de DTM-titel 2020


Uitslag - DTM Race 2e zondag 11 oktober 2020:
01. René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, 41 ronden in 59.46.849 Minuten
02. Mike Rockenfeller (GER), Audi RS 5 DTM, + 5.433 Sekunden
03. Lucas Auer (AUT), BMW M4 DTM, + 22.272 Sek.
04. Timo Glock (GER), BMW M4 DTM, + 31.603 Sek.
05. Fabio Scherer (SUI), Audi RS 5 DTM, + 32.018 Sek.
06. Harrison Newey (GBR), Audi RS 5 DTM, + 33.787 Sek.
07. Ferdinand Habsburg (AUT), Audi RS 5 DTM, + 34.304 Sek.
08. Marco Wittmann (GER), BMW M4 DTM, + 40.627 Sek.
09. Nico Müller (SUI), Audi RS 5 DTM, + 41.182 Sek.
10. Sheldon van der Linde (RSA), BMW M4 DTM, + 54.280 Sek.

Snelste ronde: Marco Wittmann (GER), BMW M4 DTM, 1.20.263 minuten
Pole position: Timo Glock (GER), BMW M4 DTM, 1.28.960 minuten
Weer: 14°C, droog
Circuit: 21°C, droog

DTM Race 2 start

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS