DTM

DTM op de Nürburgring: gastrijders bepalen het tempo

Uitgegeven door Peter Vader • 21 augustus 2021 07:31

NüRBURGRING - Het waren niet de reguliere coureurs, maar de gastrijders die het tempo bepaalden op de eerste dag van het vierde DTM-raceweekend op de Nürburgring. Luca Stolz (GER) reed in zijn eerste optreden in de DTM een tijd van 1:27.201 minuten in de Toksport-Mercedes-AMG en sloot daarmee de oefendag als snelste af. Hij werd op de tweede plaats gevolgd door Michael Ammermüller (GER) van het SSR Performance team, die met Porsche debuteert in de DTM. De snelste ‘vaste’ coureur was Maximilian Götz (GER) in de HRT-Mercedes-AMG op de derde plaats.

null

De DTM presenteert zich in de Eifel in een kleurrijke mix. Voor het eerst sinds 1987 zijn zeven merken vertegenwoordigd in het startveld, voor het eerst sinds 2016 staan 23 coureurs (waaronder een vrouw, de Britse Esmee Hawkey) aan de start. Een aantal nieuwe coureurs mengt zich met de gevestigde coureurs op de Nürburgring. Naast Stolz - wiens Toksport WRT-team in Quiddelbach direct naast de Nürburgring is gevestigd - en Ammermüller, zijn ook Christopher Haase (GER) in de Rosberg-Audi (hij vervangt de zieke Dev Goore), Markus Winkelhock (GER) in de ABT-Audi (hij vervangt Sophia Flörsch, die werd verhinderd door een ongeval) en Hubert Haupt (GER) in de HRT-Mercedes-AMG aanwezig, de laatstgenoemde viert zijn comeback. In de kwalificatie op zaterdagochtend om 10:20 uur moeten de kaarten op tafel worden gelegd, waarna de startgrid voor de zaterdagrace (start om 13:30u) wordt gevormd.

Al in de eerste vrije training waren de gastrijders verrassend sterk. Terwijl Vincent Abril (MON) de ranglijst in de HRT-Mercedes aanvoerde met een tijd van 1:27.480 minuten, werden Luca Stolz in de Toksport Mercedes, Christopher Haase (GER) in de Rosberg-Audi en Michael Ammermüller in de SSR-Porsche gevolgd door drie nieuwkomers op de tweede tot en met de vierde plaats. Christian Klien (AUT), in de JP-McLaren - na Zolder voor de tweede keer in de DTM - leverde ook een sterke prestatie met zijn vijfde plaats. Tot Markus Winkelhock (GER) in de ABT-Audi, die dit jaar ook voor het eerst in de DTM rijdt en ook zijn 50e DTM-race afrondt, op de zeventiende plaats, waren de rondetijden van alle coureurs binnen één seconde.

"Dat was een goed begin van het weekend. Natuurlijk hadden we het voordeel van de nieuwe banden, maar het helpt bij de voorbereiding op de kwalificatie. We zullen nog niet kunnen zien waar we morgen echt staan. Het gaat goed met de auto, we zijn zeer tevreden en het is echt leuk in de DTM", zei Toksport-coureur Luca Stolz vrijdagmiddag.

Dit beeld werd bevestigd in de tweede oefensessie, waarin de meeste coureurs hun beste tijden van de dag neerzetten. Stolz verzekerde zich van de eerste plaats voor Ammermüller, Götz en Lucas Auer (AUT, Mercedes-AMG, Team WINWARD). Voormalig Formule 1-coureur Christian Klien herhaalde zijn vijfde plaats vanaf de eerste sessie. Deze keer was het veld nog dicht bij elkaar: minder dan een seconde scheidde de coureurs in de eerste 21 posities.

Gastrijders voelen zich op hun gemak
In de DTM-talk op vrijdag beantwoordden de twee gastrijders Michael Ammermüller (SSR-Porsche) en Markus Winkelhock (ABT-Audi) en Zolderwinnaar Marco Wittmann (Walkenhorst-BMW) en Esmee Hawkey (T3-Lamborghini) de vragen van de mediavertegenwoordigers. "Het is geweldig om voor het eerst in de DTM te rijden", aldus Michael Ammermüller. "Jaren geleden had ik al het zicht op een stoeltje, maar toen lukte het helaas niet. Nu voel ik me hier erg op mijn gemak. Onze rondetijden vandaag zijn misschien niet helemaal representatief omdat we een nieuwe set banden hadden. Het hele veld ligt heel dicht bij elkaar." Markus Winkelhock zit voor het eerst sinds de seizoensfinale van 2010 in Shanghai weer in een DTM-auto. "Voor mij sluit de cirkel op de een of andere manier, want in 2007 reed ik mijn eerste DTM-race bij ABT en nu start ik weer voor ABT. De race van zaterdag wordt mijn 50e DTM-race. Ik ben blij dat ik nu deze mijlpaal bereik."

Tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmann blikte kort terug op zijn succes op Zolder. "Het is altijd leuk om een race te winnen, maar de overwinning op zondag is nog beter, want dan heb je meer tijd tot de volgende race om van het succes te genieten", gaf hij toe. "Na Zolder had ik wat ontspannende dagen. Dat was goed, want nu wordt het heel intens."

De Brit Esmee Hawkey is de enige vrouw op het DTM-veld in het weekend en wordt steeds beter in de serie. "Ik hoop dat ik meer jonge mensen kan betrekken bij de autosport", zegt ze. "In de DTM ga ik steeds meer vooruit. Mijn volgende doel is het behalen van mijn eerste punten."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS