DTM

DTM op de Lausitzring Turn 1: openingsrondewinnaar Lucas Auer wil geen eendagsvlieg zijn

Uitgegeven door Peter Vader • 19 mei 2022 13:01 • Print artikel

München/Klettwitz - Het respect van de DTM-coureurs die van wereldklasse zijn is groot: voor de spectaculaire steile bocht 1 en voor de enorme balans in het startveld met een recordaantal deelnemers. Ondanks alle koelte is er ook een zekere spanning voor het DTM-optreden in het weekend (20-22 mei) op de Lausitzring Turn 1 powered by Autohero voelbaar tijdens de persconferentie. Voor Lucas Auer, die daar in 2016 zijn eerste DTM-zege vierde met het team van de Berlijnse Peter Mücke en nu als openingswinnaar van Portimão naar Lausitz komt, is het doel duidelijk: "Ik wil geen eendagsvlieg zijn", aldus de Oostenrijker. Maar teambaas Peter Mücke weet maar al te goed: "Deze DTM is een van de zwaarste kampioenschappen ter wereld, een voorspelling is absoluut onmogelijk. Van de 1e naar de 29e plaats is alles mogelijk."

Lucas Auer in de WINWARD Mercedes-AMG GT3Lucas Auer in de WINWARD Mercedes-AMG GT3

Bovenal houdt Bocht 1 coureurs bezig. Bocht 1, de eerste bocht van het 4.601 kilometer lange circuit bij Klettwitz, is iets hoger dan gemiddeld en is slechts een "steile bocht" die exclusief is voorbehouden aan de DTM. De hellingshoek is niet zo groot als in Amerikaanse steile bochten, dus Bocht 1 gaat niet vol gas. "Nee, deze bocht gaat niet vol gas, althans niet helemaal", zegt de Zwitser Nico Müller van Team Rosberg van vorig jaar. Dat is precies de moeilijkheid: wat betekent het? Waar ligt de grens? Elk van de 29 coureurs uit 15 landen – de DTM is nog nooit zo internationaal geweest – moet zijn antwoord hierop nog vinden. "Vorig jaar deed ik het bijna in mijn broek in deze bocht", geeft Audi-coureur Müller toe, die de openingsrace van het DTM-seizoen 2022 in Portimão won. En Nicki Thiim (DEN), zoon van DTM-legende en voormalig kampioen Kurt Thiim, die zijn eerste DTM-seizoen in een Lamborghini Huracán voor het Dresdense team T3 Motorsport rijdt, beschrijft het met de legendarische woorden van de legendarische doelman Oliver Kahn: "Je hebt ballen nodig!" Dit geldt des te meer omdat er dit jaar een recordaantal van 29 auto's van Audi, BMW, Ferrari, Lamborghini, Mercedes-AMG en Porsche door deze veeleisende bocht zal denderen. Met bijna 250 km/u!

Lucas Auer
Lucas Auer

Lucas Auer rekent erop dat zijn WINWARD Mercedes-AMG zich met in totaal 16 races het hele seizoen in de kopgroep kan nestelen, "vanuit mijn oogpunt zou het meer moeten zijn". "Het is belangrijk om je ritme te vinden en een zo vrij mogelijke ronde te hebben in de kwalificatie", aldus Auer. Tweevoudig DTM-runner-up Nico Müller denkt daar iets anders over: "Het zou me zeer verbazen als dezelfde coureurs altijd vooraan zouden zitten. Het veld is zo sterk, zo in balans." Nicki Thiim is het met de Zwitser eens: "De auto's zijn ook heel verschillend, dus de races zijn gegarandeerd gevarieerd en kleurrijk."

Nicki ThiimNicki Thiim

De blonde Deen is vol vreugde als het tweede DTM-weekend nadert. "Ik hou van mijn leven, mijn werk en mijn uitdaging. Ik leef mijn droom in de DTM en kijk uit naar de Lausitzring." Auer kijkt uit naar veel fans. "De DTM is een geweldig spektakel, met zoveel auto's en een geweldig geluid, de fans zullen hun pure vreugde ervaren." Peter Mücke is ook vol verwachting, Mücke Motorsport is immers het enige team dat zowel in de DTM als in de DTM Trophy-talentenfabriek en in de DTM Classic deelneemt, onder andere met de spectaculaire Opel Calibra V6, waarmee voormalig Formule 1-wereldkampioen Keke Rosberg in 1995 in de DTM reed. "Het is een enorm pakket voor ons, maar we voelen ons altijd op ons gemak op de grote Lausitzring", zegt de 75-jarige teambaas.

Nico MüllerNico Müller

Andrea Kaiser, presentatrice van DTM TV-partner ProSieben, kan nauwelijks wachten op het weekend. "De DTM is geweldig, met 29 gekke jongens. Het verveelt nooit. Dat is de belangrijkste reden om naar de races te kijken", aldus de inwoner van München, die al een zekere nervositeit voelt voor een ronde door Bocht 1 in de Red Bull Formule 1-tweezitter.

Peter Mücke teambaas Mücke Motorsport
Peter Mücke, teambaas Mücke Motorsport


Tickets zijn verkrijgbaar vanaf tien euro – kinderen tot zes jaar zijn gratis, kinderen tot 14 jaar betalen altijd maar tien euro – onder 01806 991166, tickets.dtm.com of, voor het eerst, onder eBay.de evenals aan de kassa's. De twee DTM-races, die op zaterdag en zondag om 13:30 CEST beginnen, worden live uitgezonden door ProSieben (uitgezonden vanaf 13:00 CEST) en de streamingplatforms ran.de, ServusTV On (servustv.com) en DTM Grid (grid.dtm.com) zullen bijna alle Lausitzring-actie laten zien.

DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS